Melyek azok a filmek amelynek megnézését “kötelezővé” tennéd?
Amolyan kihagyhatatlan alapmű, amit sosem tudsz vagy nem akarsz elfelejteni.
Én a következő filmeket :
Út a vadonba
Amerikai szépség
Az élet ára
Na akkor válaszolok rendesen, bár a kérdést nem feltétlenül így értetted :)
A művészeti oktatás lehet tanító jellegű, azaz életkornak megfelelően olyan filmeket kell mutatni és közösen kielemezni, amelyek segítenek megérteni a filmnyelvet. Erre legalkalmasabbak kezdetben az egyszerűbb vagy megszokott formanyelvű filmek, mint amilyenek az 1900-as évek filmjei, mint amilyen pl. az Utazás a Holdba, amikor elsőként jelentek meg a tipikus filmes technikák, mint pl. a vágás, kameramozgás... stb., vagy esetleg a legnépszerűbbek, mint amilyen mondjuk a Bosszúállók. De talán még ideférne a Saul fia is, ahol nagyon uralkodik egyetlen vizuális megoldás.
A másik megközelítés a kulturális, ahol az a cél, hogy megismerd a filmtörténetileg vagy egyéb szempontokból fontos filmeket. Ezen kell lenniük magyar filmeknek, regionális filmeknek, régi és kortárs filmeknek; legyen film a világ minden tájáról és korszakából; jelenjenek meg a különböző filmtörténeti stílusok; legyenek benne nagy hatást kiváltó filmek... stb. Ehhez simán tudnék írni egy ezres listát, de szűkítsük le minimálisra:
A roundhayi kerti jelenet (1888)
Utazás a Holdba (1903)
Kurutta ippedzsi (1926)
Virradat (1927)
Az élet töredékei (1929)
Elfújta a szél (1939)
Aranypolgár (1941)
Az elhagyottak (1950)
Tokiói történet (1953)
Kairói állomás (1958)
A fuvaros (1963)
2001: Űrodüsszeia (1968)
Az elmaradottság emlékei (1968)
A hiéna utazása (1973)
A palota csendje (1994)
A remény rabjai (1994)
Sátántangó (1994)
Szerelemre hangolva (2000)
Timbuktu (2014)
Mad Max (2015)
Saul fia (2015)
Toni Erdmann (2016)
Zama (2017)
Barátnők (2018)
Bosszúállók (2019)
#4 én mondjuk biztosan beraknám a mátrixot és kivenném a végtelen háborút, mivel az nem egy önállóan nézhető darab. A tenet filmgyártástechonlógiailag mindenképpen kiemelendő, illetve hiányoltam a 12 dühös embert, de én sem raknám bele, mivel az inkább színdarabnak mondható annak ellenére hogy kiváló alkotás. Ha ráraktad listára az Avatart, akkor ott a helye a Jurassic Parknak is.
Sok film van a listán amit nem láttam, de gondolom nem véletlenül van a listán.
Természetesen a lista szubjektív, ez csak egy válogatás a saját szempontjaim alapján, ugyanakkor meg tudom indokolni :)
A Bosszúállók korunk legnagyobb bevételű filmje, ezért tettem bele. Az Avatar (és az Elfújta a szél) ugyanebből az okból van fenn.
A 12 dühös ember vetélytársa (több másik mellett) az Aranypolgár, és közmegegyezésesen az utóbbi a jelentősebb.
A Titanic vetélytársa az Avatar, ott az Avatar nyert. Mondom, hogy meg tudom indokolni, még ha szubjektívek is a szempontjaim :)
A bevétel a szememben a nézettség egyik objektív mérőszáma, a nézettség mellett pedig szerintem nem mehetünk el, hiszen nem mindegy, hogy egy filmet 2 millióan vagy kétmilliárdan látnak. Annak azért már van popkulturális, filmtörténeti jelentősége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!