Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Mit szólnátok, ha legújabb...

Mit szólnátok, ha legújabb Star Wars trilógia helyett ez a történet játszódott volna le?

Figyelt kérdés

Sokat gondolkozok azon, hogyan kellett volna folytatni a Star Warst a 6. rész után. Az, amit kaptunk, szerintem egy nulla, jobb lett volna, ha el sem készül, aki szereti ezt az univerzumot, annak egyenesen sértés, amit kapott. Úgyhogy felvázolom most az én ötletemet, hogy ha rám bízták volna a sorozat folytatását, én hogy csináltam volna meg. Igaz, terjedelmi okokból csak az első részt fogom itt leírni, elképzeléseim vannak a többi részről is, de eddig az első részt találtam ki legrészletesebben. Ez most hosszú lesz, úgyhogy megpróbálok minél vázlatosabb lenni.

Szóval Darth Vader halálával szétesett a Galaktikus Birodalom, az összes elnyomott rendszer fellélegzik, mindenhol ünnepelnek stb. Igen ám, de hamar felvetődik a kérdés, hogy hogyan tovább? Corusanton ennek megtárgyalására összeül a szenátus, és nagy viták zajlanak. Különféle csoportosulások jönnek létre. Vannak, akik a köztársaságot szeretnék feléleszteni, de úgy, hogy a kancellárnak korlátozott jogkört adnak, és visszahívják a jediket, hogy ők ellenőrizzék a kancellárt. A jedik kérdésében viszont ők sem értenek egyet, sokan a jedik nélkül képzelik el a köztársaságot, mondván, hogy végülis a jedik miatt is bukott el az előző köztársaság, jobb mindenkinek nélkülük, és egyébként is kb. Luke Skywalker az egyetlen jedi, aki létezik. Mások viszont azt akarják, hogy Corusant hatalma szűnjön meg, csak egy laza föderáció legyen, amolyan gazdasági közösség legyen csak a rendszerek között, és a rendszerek váljanak függetlenné. Egyesek pedig egyenesen ki is válnak a köztársaságból, elhagyják Corusantot, közülük a legerősebbek a mandalóriak.

A bevezető film nagy része egyébként a politikáról szólna, és a központi kérdés tehát a galaktikus birodalom jövője körül forogna, persze a politikai ellenfelek felbérelnének az alvilágból bérgyilkosokat is mások ellhallgattatására, visszakapnánk az előzményfilmekből a corusanti mozgalmas utcajeleneteket, a politikát, az intrikákat, utcai lövöldözéseket, üldözéseket, felbérelt alvilági alakokat...

A köztársaság egységének legtekintélyesebb híve egyébként Leila hercegnő lenne, aki a jediket is vissza akarja hívni és őt akarnák sokan elhallgattatni.

A politikai viharokon túl romlana egyébként is a közbiztonság, az űrt csempészek, rablóbandák tartanák ellenőrzés alatt, egyszóval látszana az erős központi hatalom és a jedik őrző szerepének hiánya. Pl. a film felütése, kezdő jelenete is lehetne, hogy egy köztársasági szállítmányt éppen mandalóri rablók fosztogatnak ki.

Mandalória ugyanis hamar megszervezné magát, a vezérük a fekete fényű fénykarddal hadonászna (azt úgy megnézném filmben!), és több csillagrendszert elfoglalnának, amolyan kisebb birodalmat hoznának létre maguknak, és szövetkeznének a Hondo-féle kalózbolygóval is. A köztársaság pártján lévő bolygókat pedig rendszeresen fosztogatnák, igazából a közrendre ők jelentenék a fő veszélyt (de lennének független kalózrendszerek is). De kirajzolódna az a helyzet, hogy az új trilógia fő konfliktusa Mandalória és Corusant között formálódna.

Közben Leila hercegnő tekintélye és ügyes politizálása nyomán valamelyest konszolidálódna a Corusanti helyzet is, hadsereget szerveznének, és sikerülne rábeszélni több rendszert is, hogy maradjanak a birodalomban és szervezzenek egy új birodalmi hadsereget. Mandalóriában (aminek a fővárosát is szívesen látnám filmvásznon) ezért elhatározzák, hogy Leila hercegnőt el kell tenni láb alól, amit viszont nem mandalóriaira akarnak bízni, mert az egyértelmű casus belli lenne, hanem egy fejvadászra bízzák...

A másik történetszál Luke lenne, aki idős jediként a Dagoba bolygón képzi ki a jedik újabb generációját, amit mi viszonylag részlegesen nyomon követhetnénk. Pl. megnéznénk, hogyan rakják össze a fiatal tanoncok a saját jedikardjukat, hogy szerzik meg hozzá a kristályt, illetve a galaxison belül felkeresnék az elfeledett jedi templomokat, amelyek már romos állapotban vannak, de mégis megismernék ezekben a rég elfeledett jedi-tudást. Viszontlag részletesen megismernénk az ifjú padawanokat, és meg is szeretnénk őket, mint új karaktereket. (Itt jegyzem meg, hogy Han Solo már nem élne, Leila hercegnővel pedig van gyerekük, de a gyerek Corusanton lenne, és politizálna Leila fiaként, azaz a jedi dolgokkal nem ismerkedne meg - ennek az az oka, hogy a 6. rész után Luke elvonul ugyebár újabb jedi generációt kiképezni, tehát Leilával nem igen tartaná a kapcsolatot).

Egy corusanti senatusi nap után Leila fáradtan lépne a szobájába C-3PO társaságában, és ahogy felgyulladna a villany, egy köpenyes (láthatólag női) alak állna a szobában. Hirtelen vörös színű fénykard villanna, és Leila hercegnő holtan esne össze.

A következő jelenetben Mandalória fővárosában a mandalóri vezér előtt állna ez a köpenyes alak, és átvenné a gyilkosság után járó díjat. Kicsit elbeszélgetnének, és amikor a nő letolja a fejéről a "kapucniját", elénk tárulna az öreg Ventress boszorkányarca (csak az sántít ebben a dologban, hogy aki nem látta a Clone Wars sorozatot, nem tudja, hogy ő ki). Mindenesetre Ventress ezután beszállna a hajójába, és az űrben, miközben utazik, vízióként megjelenne előtte az "Éjanya", és mondaná neki, hogy menjen haza a vöröses, misztikus bolygóra, ahonnan származik, mert itt az ideje feltámasztani a sith rendet... Ventress elmegy tehát erre a bolygóra, bolyong az ősvadonban, és megjelennek előtte a nővérei és az "anyja" szelleme, akik ugyebár testi létükben nem léteznek, mert annak idején a szeparatisták kiirtották őket, csak szellem formában léteznek. Ventress megkérdezi, hogy mit kíván tőle "anyánk", aki azt mondja, hogy Ventress az egyetlen, még élő valaki, aki sith kiképzést kapott, ezért rajta áll az, hogy a sithek "dicsőségét" visszahozza. Viszont a kiképzése annak idején nem fejelődött be, mert Dooku gróf eltaszította magától (ennek a története szintén a Clone Warsban van, de itt is elmagyaráznák részletesen, hogy akik nem látták azt a sorozatot, mégis értsék). A feladat tehát az, hogy Ventress menjen el Dooku gróf elhagyatott kastélyába, és ott kutasson sith ismeretek után. Ez meg is történik, megelevenedik előttünk Dooku gróf kastélya, amely már romos állapotban van, és itt Ventress olyan titkokat fedez fel, amelyekhez eddig nem fért hozzá (hiszen Dooku csak azt tárta fel előtte, amit akart, de nem mindent). Pl. útvonalakat talál elfeledett sith templomokhoz, amelyeket fel is keres, és ahogy Luke-ék jedi templomokat fedeznek fel, látjuk Ventresst, ahogy ő pedig sith kultikus helyeket, ahol ő is rengeteg tudásra tesz szert.

Leila fia közben megkeresi Luke-ot, aki éppen az ifjakat tanítja, és bölcselkedik, mint egykor Yoda. A fiú elmondja, hogy milyen siralmasok az állapotok Corusanton, és a galaxisban és szüksége volna a világnak a jedikre. Luke szabadkozik, hogy ez igazából nem a jedik szerepe, és pont az volt a rend veszte, hogy túlságosan nagy lett a világi hatalmuk stb., de amikor a fiú benyögi, hogy már anyját is eltették láb alól, akkor Luke felemelkedik, és kezébe veszi a fénykardját...

Közben Ventress egyre erősebb és tájékozottabb a sötét oldal dolgaiban, az "anya" szellemével sokat kommunikál, tájékoztatja, hogy halad a tanulásban. Az "anya" megkérdezi, hogy mi a következő lépés? Erre Ventress azt monda, hogy "ideje tanítvány után nézni". És az első rész így végződik.

Mi a véleményetek? :D

2020. aug. 14. 15:07
1 2 3 4
 31/32 anonim ***** válasza:
0%

"Látom, szándékosan nem akarod megérteni, annak a lényegét, amit ki akartunk fejezni. Hogy beülsz egy mai Star Wars filmre, és nincs Star Wars hangulata, hanem Kishableány hangulata van, egy Disney mesét kapunk, és ez érződik mindenen."

Én meg nem érzem, se a Kishableány, se a Disney-szagot.

"Pl. az ázsiai nő jelenléte a Star Wars univerzumban azért kell, hogy píszí legyen a film, mert még ilyen szereplő nem volt"

Tehát Lando is azért kellett a Birodalom visszavágba, hogy PC legyen a film? Mégis mi alapján állítod azt, hogy azért van benne Rose, hogy PC legyen. Ha az alapján, hogy "még ilyen nem volt", akkor ugyanazt mondhatjuk Lando-ra is a Birodalom visszavágban. Előtte ugyanis nem volt néger karakter a Star Wars-ban. Most akkor szerinted már a Birodalom visszavág is PC? Ez csak egy mondvacsinált kifogás, hogy mégegyet belerúghass a filmbe.

"Ez a régi Star Wars filmekben nem volt. Igen, kaptunk Landókat, és kaptunk Jar-Jar lényeket, de nem volt mögöttük semmilyen politikai szándék, mert másik galaxisban játszódott a történet, a Disney-féle Star Wars pedig a mi galaxisunkban játszódik."

Tudtad-e, hogy Palpatine-t Richard Nixon republikánus amerikai elnökről mintázta Lucas? Valószínűleg nem, különben nem írtál volna olyat, hogy nem volt a régi Stat Wars filmekben politikai szándék. De, volt, a kezdetektől fogva, a témában itt egy nagyon jó videó (és nem, ez nem véleményvideó, hanem inkább tényfeltáró): https://www.youtube.com/watch?v=kMP3iGLd75o

"ott ordít az állatkínzás elleni tiltakozás"

És amúgy azt elárulod, hogy miért baj, ha szerinted ilyesmi is megjelenik benne? Ez nem is politika amúgy. Úgy csinálsz, mintha a Star Wars annyira különbözne a mi világunktól. Igen, technológiában nyilván különbözik, meg van Erő. Ennyi, ennyi a különbség. A Baljós árnyakban meg a rabszolgatartás kerül képbe. Ha az belefért, akkor az állatkínzás miért ne férne bele?

"És ez csak az egyik dolog, lehetne hosszasan sorolni, hogy miért szarok még ezek a filmek, hogy a mézesmázos cukiságfaktor mellett nincsen történet, nem kapunk semmilyen drámát ezekben a filmekben, csak önmagáért való, bóvli fordulatokat ( pl. öljük meg hirtelen Snoke-ot, legyen ezer halálcsillag stb.), a filmek igazából ilyen fordulatok halmazai, semmilyen ív, dráma, történetvezetés nincsen. Ezért van az, hogy pl. a Las Vegas-os jelenet a lovakkal azt sem tudom, melyik filmben van, annyira lehetne akármelyik Disney fosban, igazából ha megkérnél, hogy meséljem el az egyes filmek történetét, nem tudnám megtenni, annyira összefolyik bennem, mert jellegtelen, szar az egész, és bevallom, a nagy részére nem is emlékszem, mert felejthető fos, tipikus az limonádé, amiben csak látványorgia van, de történet, dráma semmi, és amit másnapra elfelejtesz. Nincsenek karakterek, csak idióta, idegesítő, a mi világunkat tükröző idióta poénok, amik egyáltalán nem illenek az univerzumba, és nem is viccesek, hanem kínosak (ezt a mai kortünetet egyébként más mai filmekben is utálom)."

Az ugye megvan, hogy ezek így nem érvek, hanem egy kulturálatlan fikázás? Mellesleg csak a saját szubjektív véleményed, mégis általánosan beszélsz végig, mintha valami egyetemes igazság lenne.

"Nem jutunk el valahonnan valahova a történetmesélésben"

7. rész:

- Poe egy forrófejű pilóta

- Rey egy kiscsaj, aki mindenáron a múltjában keresi az értelmét

- Az Első Rend nyerésre áll

9. rész:

- Poe egy felelősségteljes vezető lesz

- Rey megtalálja az élete értelmét, és rájön, hogy nem az a lényeg, honnan jött, hanem a tettei határozzák meg, hogy kicsoda ő

- Legyőzik az Első Rendet

Mint láthatod, mind 3 szálon eljutottunk valahonnan valahova. Soroljak még párat?

"A főhős lány egyből tud fénykardozni"

Amire van értelmes, és logikus magyarázat a filmben.

"tudja használni az erőt, a semmiből lesz képzett jedi"

Erre is van értelmes magyarázat egy könyvben, de egyébként az alapszintű Erőhasználathoz sose kellett olyan sok gyakorlás. Nem tudom, hogy ezt melyik filmben láttad, vagy hallottad.

"Finn is szembeszáll egy fénykarddal egy képzett sith ellen."

Amire szintén van értelmes és logikus magyarázat a filmben.

"Számomra igazából már ott meghalt az egész, hogy ezzel a szarral kellett szembesülnöm, aki szereti a Star Warst, nem létezik, hogy ne akadjon ki ezen"

Tehát szerinted a swsaga.hu fórumozói valójában utálják a Star Warst :) pedig elárulom, az ott nem divat. Az a saltierthancrait-en divat.

"És csűrheted-csavarhatod, ha ismered a Star Warst, és nem csak a vita kedvéért akarsz minden szavamba öncélúan belekötni, akkor ezt neked is el kell ismerned, hogy gáz."

Tudod, veled ellentétben én TÉNYLEG ismerem a Star Wars univerzumát.

"Attól még számomra Kishableány film a Star Wars, hogy te meg tudod magyarázni, hogy Luke miért feji az űrkecskét (amiben nem is ez a kérdés volt a lényeg, hanem az, hogy miért kell egyáltalán ilyen hülyeség Luke karakteréhez, ahelyett a jelenet helyett fénykardozhatott is volna, de persze ezt te nem fogod megérteni)."

Ha Luke ott fénykardozott volna, az nem illett volna ahhoz a karakterhez, amilyennek az a film bemutatta (legalábbis a filmnek abban a szakaszában)

A kommentem végére hagyom, hogy mi volt jó a Disney-féle Star Wars filmekben.

"Pl. ha azt írom, hogy az új SW-nek nincs története, erre az a válasza, hogy sokat beszélünk róla, tehát van története."

"Ja, attól van valaminek története, hogy beszélünk róla? Jó tudni. Én azért beszélek sokat az SW-ről, mert szar, ha nem tűnt volna fel, nem a történetéről beszélünk..."

Alaposan félreértettél. "Mi" alatt nem kettőnket értettem. Hanem a swsaga.hu-t. És igen, mi a történetről IS beszélünk rengeteget. Nyugodtan elolvashatod a fórumban. Regisztrálhatsz is, és elmondhatod, hogy mi ott nem szeretjük a Star Warst, mivel tetszik nekünk az új trilógia :D

És akkor az új trilógia. Azt is le fogom írni, hogy mi nem tetszett, mivel ilyen is van, képzeld el.

Pozitívumok:

- Az Erő misztikumának olyan szintű kibővítése, amilyet korábban SW filmben nem, csak a TCW-ben és a Rebelsben láthatunk.

- Poe, Rey, Ben Solo és Luke karakterívei

- Egy valódi, epikus lezárása a Sagának. A Jedi visszatér endori csatája minden volt, csak nem epikus, ráadásul nehezen is volt hihető, hogy Palpatine csak úgy egyszerűen meghal, valamint, hogy a Birodalmi haderő (ami több mint ezerszerese a Lázadókénak, de lehet, hogy keveset mondtam) csakúgy köddé válik, és mindenki ünnepel szerte a galaxisban. Az Ewokokról nem is beszélve.

- Ben Solo karakterdrámája: nem egy főgonoszról és tömeggyilkosról beszélünk, mint Vader, hanem egy meg nem értett kisfiúról, akinek mind a szüleiben, mind pedig a mesterében csalódnia kellett. Kicsit hasonló ez Anakinhoz, de ugyanakkor ő mégis egy anti-Vader. Anakin azért fordult a sötét oldalhoz, hogy a szerettét megmentse, Ben pedig azért tér vissza világosra, hogy a szerettét megmentse.

- Rey karakterének lényege, hogy nem az a fontos, honnan jössz, hanem a tetteid határozzák meg, hogy ki vagy. Ő nem Mary Sue. Ezt a kifejezést rosszul használják nagyon sokan. Az instagram poszt, amit linkeltem, nagyon szépen elmagyaráz.

- Luke karakteríve pedig tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha egy tanulatlan, tapasztalatlan gyerekre túl nagy felelősséget (jelen esetben a Jedi rend újjáépítését) raknak. Összeroppant, hibázott. Ami Bent a sötét oldalra lökte. Az égvilágon semmi ellentmondás nincs a karakterében a régi Luke-kal szemben.

Negatívumok:

- Nem egy ember rendezte a trilógiát. A két rendezőnek eltérő a stílusa. Abrams pörgős kalandfilmeket készít, Rian Jonhson pedig agyalósabb, lassabb, filozofikusabb filmeket. Sajnos az is látszik, hogy a történet nem volt előre megírva, noha egyben nézve meg a 3 filmet, ez már nem annyira feltűnő. Ha a TLJ végén feltűnt volna Palpatine, akkor ez is teljesen rendben lenne. De ezt már a régi trilógiában is elfogadtam, szóval most is elfogadom.

- Finn

2020. aug. 21. 21:35
 32/32 A kérdező kommentje:

"Mégis mi alapján állítod azt, hogy azért van benne Rose, hogy PC legyen."

Az alapján állítom, hogy semmi nem indokolta, hogy Rose karaktere a filmben legyen. Ha kihagyták volna, semmit nem veszített volna a film, egyszóval a karaktere semmit nem tett hozzá a filmhez. A kedveskedő párbeszédei Finnel, az erőltetett szerelmi szál bevitele a filmbe teljesen felesleges, főleg a csókjelenet a film vége felé. Indokolatlan, kínos, idegesítő látni Finn és Rose románcát. És a feleslegességének a tudatában csak arra a következtetésre lehet jutni, hogy azért kellett, hogy ázsiai legyen, hogy a PC szellemében minden földi rassz képviseltesse magát az SW univerzumában. A néger és az ázsiai csókja a világ sokszínűségét jelképezi, hiszen mi másért rakták volna bele, amikor a történet szempontjából semmi nem indokolja a létét? Azaz szándékoltan terhelték ezzel a SW-t egy teljesen ballanszt karakterrel.

Lando esetében ilyen gondolatokra nem tudsz mi alapján jutni, ő a történetszálnak egy fontos része volt az 5. részben, az hogy fekete, teljesen mindegy. Egyébként Finn esetében is mindegy, hogy fekete, Windu mester esetében is, nekem nem azzal van a bajom, hogy ilyen vagy olyan rassz megjelenik a filmben (mert akkor Lando, Finn, Windu esetében is problémáznék ezen, de nem teszem), ezeknek a karaktereknek van szerepük a maguk történetszálában, tehát nem problémázok rajtuk.

Pl. ha a hőseink leszálltak volna egy steppe bolygón, ahol ferdeszemű nomádok siklókon közlekednek, és ennek a történet szempontjából valamilyen értelme lett volna, és egy ilyen nomád siklón feltűnik Rose alakja, akkor semmi bajom nem lett volna a karakterével, mert valahova be tudom illeszteni, létjogosultságot kap a karakter, de mivel ez nem történt meg, a létét csak a PC-vel tudom magyarázni. Ezt az is alátámasztja, hogy más hasonló öncélú dolog is feltűnik a filmekben, pl. a porgok is teljesen feleslegesek, semmi szerepük nincsen, így az ő létüket a Disney-s cukiságfaktorral tudom magyarázni csak. Ez az ewok-ok és a droidok vagy Jar-Jar kapcsán nem mondható el, mert nekik volt szerepük a történetben, a létezésük nem öncélú cukiskodás volt (más kérdés, hogy őszintén szólva engem pl. 3PO alakja idegesít legjobban az egész SW univerzumban, csak azért láttam legelőször egyetemista koromban az SW-t, mert azt hittem, hogy végig az ő béna poénjait kell hallgatni)... Csak amíg a régi SW filmekben van történet és láthatóan a droidok mellékszereplők, ugyanakkor funkciójuk is van, így ezek az idegesítő dolgok ott még emészthetők, a Disney-féle SW-ben ellenben az ázsiai nőnek, a porgoknak és a kecskefejésnek semmi funkciója nincs az öncélú cukiság, PC, meghökkentés stb.kívül, ezért ezek a dolgok egyenesen már nézhetetlenek.

Hogy is mondjam. Jar-Jar idegesítő, 3PO idegesítő, de elfogadom a létezésüket, mert van értelme a létüknek, hiszen szerepet kapnak a filmekben és úgy vagyok vele, hogy nagy ez a galaxis, miért ne lehetnének idegesítő lények benne. De a porgokról már ordít, hogy CSAK azért rakták be oda őket, hogy mindenki elájuljon a moziban, hogy "jaj de cuki", és rohanjon porg-plüssöket venni... Ezen kívül semmi szerepük nincsen az égvilágon, és ez már bicskanyitogató. Nem tudom, hogy így lehet-e érteni, ennél jobban ezt nem tudom elmagyarázni.

"Tudtad-e, hogy Palpatine-t Richard Nixon republikánus amerikai elnökről mintázta Lucas?"

Én Hitlerre tippeltem volna, hiszen Hitler manipulatív mesterkedései, az, hogy indult demokratikus választásokon, majd a köztársaság intézményeit felhasználva leépítette a köztársaságot és diktatúrát hozott létre, majd kikiáltotta a Harmadik Birodalmat, tulajdonképpen ugyanaz, mint amit Palpatine csinált. Darth Vader sisakja a náci rohamsisakokról van mintázva, sőt, tulajdonképpen a Birodalom tisztikara, a kinézetük, a zárt rendben masírozó katonák stb. mind a náci birodalomra hajaz. Westeros Angliáról van mintázva, a Trónok harca a kora középkori angliai állapotokat tükrözi, illetve van benne egy kis Rózsák háborúja feeling is. A Gyűrűk ura "világháborúja", amikor Mordor rátámad a szabad népekre, sem véletlen, hiszen a szerző világháborús lövészárokban ötlötte ki a regény cselekményét.

Ezekkel viszont semmi baj nincsen, teljesen természetes, hogy ha fantasy világot alkotnak, akkor az alkotókban történelmi minták, előzmények, valós személyek tettei, izgai háborúk élményei stb. hatnak. Sőt, az SW világában a köztársaság bukása és a Birodalom kikiáltása a római köztársaság válságára is hajaz. Mindkettőnek egy polgárháború vetett véget, és a győztes kikiáltotta magát egyeduralkodónak... De mint mondtam, ez nem baj,ettől még lehet egy olyan SW univerzumot alkotni, aminek semmi köze nincsen a mi galaxisunkhoz. A politika, a hatalom valószínűleg minden galaxisban (ha vannak intelligens lények) hasonló minták alapján működik, az erősebb hatalom maga alá gyűri a gyengébbet, miért ne történhetne ez az SW-ben? Ettől még számomra nem fog Hitlerről vagy a rómaiakról szólni.

Az viszont, amikor a Disney elkezdi a más filmjeiben már megszokott f**ságait beleerőszakolni az SW-be, megsértve annak saját kontextusát, az már durva és barbár beavatkozás. Az ember azért megy el a moziba SW-t nézni, hogy ne ebben a világban érezze magát, kizökkentse valami a mindennapi problémáiból, és elrepüljön egy messzi-messzi galaxisba. És ekkor a pofájába nyomják a cuki porgokat, a rasszok közötti egyenlőséget és létjogosultságot (jó hogy nem már a szivárványos zászlót), és az állatkínzás elleni tiltakozást!!! Ne már! Különben ez most nem csak a Star Warsra igaz, hanem egyébként is nekem ebből rohadtul elegem van a mai amerikai filmek kapcsán! Idegesít, hogy aktuálpolitikai világnézetet erőszakolnak bele, hogy neveli akar a SW! Igenis zavar, hogy a Birodalmi tisztek szőke hajú, fehér férfiak, a lázadók tisztje (a nő, aki fénysebességre kapcsolt, belerohanva az ellenség csatahajójába) pedig egy színes hajú karrierista nő. Na, ez már durva sértése az SW világának! Tudom, hogy a szemedben most ellent mondtam saját magamnak, mert az nem zavar, hogy a Birodalom úgy működik, mint a náci birodalom (mert az csak egy ötlet a történelemből), az pedig már zavar, hogy a szereplők a mi galaxisunkból kivett klisés, a gonosz szőke náci - a jó pedig néger vagy színes hajú nő felállás. Ez idegesítő, mert ebben a mi világunk köszön vissza és nem a messzi-messzi galaxis. Hogy is mondjam... nem akarok olyan filmeket nézni, amik a mai zöld-PC-liberális világ reklámai 2,5 órában, én SW filmeket akarok nézni! Azaz nem akarok állatkínzás-ellenes reklámot, nem akarok karrierista nőideálokat, nem akarok ázsiai-néger emberek közötti csókolózást nézni! Ez egy akármilyen filmben is már idegesítő, egy SW filmben viszont teljesen indokolatlan, hiszen a SW film nem ismerheti a mi galaxisunk jelenkori rögeszmés marhaságait! De egyébként a Gyűrűk urába sem illett volna bele, ha egyszer csak elkezdenek a szereplők jajveszékelni, hogy az atomenergia helyett használjunk megújuló energiát. Ne már, ezt kell magyaráznom?!

"Mint láthatod, mind 3 szálon eljutottunk valahonnan valahova."

Nem így látom. Teljesen indokolatlan a Birodalom létezése, miután a 6. részben meghalt Palpatine és Darth Vader is, sőt, egyáltalán a sithek létezése is indokolatlan. Indokolatlan a birodalmi haderő, az űrcirkálók, a rohamosztagosok létezése is. És az is indokolatlan, hogy újabb és újabb csillagrombolók készülnek el, és ugyanaz a felállás, mint a 4. részben (ami az 1 SW film). Indokolatlan a birodalom-lázadó felállás, az alapszituáció, mert ez csak tocsogás a 4. részben, annak az ismételgetése újra és újra. Nem értem, miért kell újra és újra ugyanazt végignézni, és mi értelme van legyőzni a birodalmat, hogy aztán újra le kelljen győzni a birodalmat... Ennek így egy idő után nem sok drámaisága lesz, bevallom, a 9. részben már a fejemet fogtam, amikor ment a dráma, hogy az esélytelen lázadók nekimennek a gonosz birodalomnak. Szólt a szívhez szóló zene, a szereplők néztek érzékenyen egymás szemébe, mint akik most indulnak a reménytelen harcba, és talán soha nem térnek vissza... Ne már!!!!!!!!! Ez már bennem semmilyen érzelmet nem váltott ki, mert EZ UNALMAS! Ez a kreativitás teljes hiánya, csak egy silány biztonsági játék, és annak a bizonyítása, hogy semmit nem mertek meglépni az alkotók, csak az eredeti SW film történetében maradtak meg, hiszen ha az sikeres volt, akkor ők sem bukhatnak nagyot... De ugyanez igaz a szereplőkre. Minden egyes eredeti SW szereplőnek megvan a Disney-SW megfelelője. Darth Vader=Kylo Ren, Luke=Rey, Han Solo = Ben vagy hogy hívják... Gyakorlatilag az alapkoncepció, felállás, a szereplők ugyanaz, és ezt nézzük meg újra és újra ismételgetve a 7-8-9. részben... Ez neked történet?

Egyébként Kylo Ren személyisége nekem is tetszik, a vívódó sith, aki a világos oldal felé vonzódik, holott gonosz akar lenni, ez így ötletként tök jó! Viszont nincs kifejtve, nem kerek egész a története, mert teljes káosz az egész trilógia, nincsenek felvéve a fonalak, nincsenek elvarrva a szálak, minden öncélúan történik benne, és nem a történetvezetés és a dráma a cél, hanem a vásári mutatványok, az öncélú meghökkentés. De ugyanez igaz Rey alakjára, de egyébként mindenkire is.

"Ha Luke ott fénykardozott volna, az nem illett volna ahhoz a karakterhez, amilyennek az a film bemutatta (legalábbis a filmnek abban a szakaszában)"

Az egész el lett cseszve, eleve, mi az, hogy olyan szituációba rakják Luke-ot, hogy nem illik neki a fénykardozás... (sic!)

"Az Erő misztikumának olyan szintű kibővítése, amilyet korábban SW filmben nem, csak a TCW-ben és a Rebelsben láthatunk"

Nem az erő misztikumának kibővítése van, hanem éppen ellenkezőleg, mindent leépít az új trilógia, amit az összes korábbi SW film és sorozat felépített az erőről, a sithekről és a jedikről... Sőt, te szerintem nem is a misztikumról beszélsz, hanem az erőhasználatról, az új trilógia csak azt bővíti ki, a misztikumot pedig leépíti (amit egyébként már az előzménytrilógia kezdett leépíteni a midikloriánokkal).

Sajnálom, én ezt így látom, egy szemétben kotorászó lány ne tudjon már legyőzni egy sithet, még ha a sith sebesült is (egy képzett padawannak se lenne esélye egy sebesült sith ellen, nemhogy Reynek akkor, amikor még az erő létezéséről, mibenlétéről sem tud!) Finn fénykardozásáról pedig már ne is beszéljünk.

De nekem a többi sem tetszett, hogy pl. Luke "hologramként" jelenik meg Kylo előtt, és igazából Kylo és Rey "erő-skypeolása" sem, és az sem, hogy Palpatine visszatér a semmiből. Ez az egész parttalanná teszi az erőhasználatot, kb. az erőhasználó mindenható lesz innentől kezdve, és semmilyen szabályok nem vonatkoznak rájuk. Innentől hogy lehet izgulni akárkiért, akit átjár az erő? Az eredeti SW filmek ízét, báját és varázsát az adta, hogy Luke is felkészületlenül megy Vader ellen, aki levágja a kezét, és tulajdonképpen legyőzi, illetve Dooku gróf is megaprítja Anakint úgy, hogy Obi-Vannal együtt harcolnak vele... Mert attól, hogy valaki erőhasználó, még régen voltak korlátai, ha nem volt képzett, veszített, ergo: lehetett izgulni, hogy ki fog győzni.

De így, hogy most már Luke tud olyat csinálni, hogy ott van, de nincs ott, Rey tud olyat csinálni, hogy a szemétben kotorászik a világáról sem tudva, a következő jelenetben pedig már jedi elmetrükköt alkalmaz, illetve párbajozik egy sith-tel mindenféle képzés nélkül, kiért kéne izgulni?

Egyébként örülok, hogy leírtad, hogy mik tetszettek az új SW-ben neked, végre, valami érveket láttam is. Egyébként én el is fogadom ezeket, de egyetérteni nem tudok velük. És szerintem hiába tépjük itt mindketten a szánkat, annyira másképpen látjuk, hogy közös nevezőre nem fogunk jutni.

2020. aug. 21. 23:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!