A Star Wars mióta nem sci-fi?
En meg azt hallottam, hogy amiota megvette a Disney...
Nem ertek vele egyet.
De szerintem a sci-finek is van egy csomo alfaja.
Mint ahogy a heavy metalnak is van vagy 100 alfaja, de attol meg metal.
,,Valahol olvastam néhány lehúzó kommentet, hogy A csillagok háborúja nem sorolható (modhatni gúny) a sci-fi kategóriába..."
Mert a Sci-fi-ből a "Sci" a tudományos részére utal. Ami annyit tesz, hogy a film törekszik egyfajta tudományos helyességre. Tehát pl.: az űrben nincs hang, meg hasonlók. Ezeket lehet lazábban, vagy nagyon komolyan venni.
Az SW-ben a "Sci" rész nagyon lazán van kezelve. Ezért is nevezik általában inkább űroperának, vagy fantazinak. Az űrben játszódik. De ez nem egyenlő azzal, hogy a klasszikus értelemben vett Sci-fi-vel van dolgunk.
Szóval valamilyen szempontból érthető ha valaki "kevésnek" gondolja Sci-fi kategóriának. A Star Trek nyilván sokkal sci-fisebb. A 2001 űrodüsszei meg végletekig tudományosan helytálló próbál lenni. Tehát ott a "Sci" rész kapja a sokkal nagyobb hangsúlyt.
A klasszikus sci-fi filmek: Pl.: a Szárnyas Fejvadász, Interstellar, Solaris, 2001: Űrodüsseia, stb...
Ha a steampunk lehet sci-fi, akkor ez is.
Ha a sci- előtaghoz elég, hogy elvi jövőbeni tudományos eredményekre alapozódó technikákat tartalmazzon, függetlenül a tudományos korrektségüktől, akkor jogos sci-finek nevezni.
Ezernyi zs-kategóriás sci-fi nagyobbakat rúg a tudományba, miközben megpróbálja magát tudományosan korrektként mutatni.
A Csillagok Háborúja sosem próbált több lenni űrkörnyezetű hőstörténet-mesénél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!