Miért ilyen népszerű a Star Wars?
Soha nem láttam, most viszont elkezdtem nézni. Az eredeti trilógiára gondolok, eddig megnéztem az Új reményt és a Birodalom visszavág című részt, de őszintén többet vártam tőle az értékelések alapján. Jó, nyilván mai szemmel nézve nem lehet olyan, akkoriba elhiszem hogy komolynak számított a képvilág meg minden.
Nem tudom, néha olyan gagyinak éreztem a jeleneteket, kicsit untam is magam közben..
Most kezdem a Jedi visszatér című részt, remélem az jobban átjön :D
Hát, az irtó ritka hogy valaki a Star Warsot minden idők legjobb filmes alkotásának tartsa...
A miértre viszont nem igazán lehet válaszolni, mivel ez jellemzően nem egy tudatos választás, hogy na, mivel ez van benne, ezért tetszik. Hanem az ember megnézi, és jó esetben meg tudja ítélni hogy egészében az összhatás számára pozitív volt vagy sem.
Persze lehet olyan dolgokat mondani hogy tetszik a fénykardok koncepciója vagy tetszik a zene, de ha valami zs kategóriás gagyi filmben lennének fénykardok, az nem fog csak emiatt tetszeni. Az összhatás a lényeg.
Az emberek többsége vagy ha nem is a többsége, de rengetegen ezen nőttek fel. Ugyanúgy, ahogy pl a Jurassic Parkon nőttünk fel sokan. Nálam azóta is nagy kedvenc a Jurassic Park. Ugyanígy vannak gondolom a Star Wars kedvelők is. Gyerekként nem úgy nézünk filmet, mint felnőtt fejjel és kevésbé érdekli a gyerekeket a vizuális megjelenítés. Pusztán tudtak azonosulni a karakterekkel, izgalmas, vicces sztori és a maga korában úttörőnek számított felépíteni egy teljes univerzumot. Már maga az első film is úgy készült, hogy volt benne potenciál, hogy legyen második, harmadik és sokadik rész is.
Ugyanígy van a Gyűrűk ura is. Engem egy cseppet sem fogott meg a Gyűrűk ura, pedig ott már a látvány sem akármi, nem olyan, mint egy 70-es évekbeli filmnél.
Ugyan azért, amiért bármelyik másik nagy fantasy sorozat/alkotás.
Nyilván elsősorban a gyerekek azok, akiket az ilyen dolgok megfognak.
Elragadja őket az a képzeletbeli világ, rajonganak a mesebeli hősökért, rácsodálkoznak a látványra, stb.
Hogy a SW miért lett ennyire elképesztően népszerű, még ezek közül a fantasy sorozatok közül is kiemelkedve, az egy jó kérdés (mostmár nyilván a Marvel viszi a prímet, hála a SW süllyedésének)
Egyrészt azért lehet, mert ez a legrégebbi, (nyilván a Gyűrűk ura könyvváltozata már megvolt, de a könyveket azért töredékannyian olvasnak, mint filmet néznek), másrészt amiatt a korszakalkotó technika miatt, ami akkoriban úttörőnek számított (ma már lehet gagyinak hat, bár szerintem nem), és ez még a felnőtteket is elkápráztathatta akkoriban, harmadrészt meg azért, mert 40 év alatt konstans bővült az univerzum, ráadásul a két filmtrilógia (mostmár ugye három) között is évtizedek teltek el, ezzel több generációt is "megfertőzve"
,,Jó, nyilván mai szemmel nézve nem lehet olyan, akkoriba elhiszem hogy komolynak számított a képvilág meg minden."
Ma már nem is örvend akkora népszerűségnek, mint anno.
A SW átalakította a szórakoztatóipart. George Lucas szinte látnoki módon hozta létre a Hollywood-i blockbusterek prototípusát. Nehéz is volt neki pénzt szereznie a filmjére. Akkoriban az ilyen ,,űrmajmokkal" meg űrmágusokkal teli fantasztikus filmek abszolút a "B" kategóriás műfaj részét képzeték. De Lucas tudta, hogy ez a jövő, és igaza is lett:
A legtöbb embert megmozgató filmek az SW óta kb. az űrben játszódó fantasztikus filmek: Avatar, Bosszúállók, stb... Nem csoda tehát, hogy az SW végigtarolt az egész világon. Nem is tudták, hogy a népnek nagy költségvetésű látványos űrmozira van szüksége. Újító és látnoki volt. Olyan őrületet okozott, amit azóta sem sikerült túlszárnyalni. Az a rengeteg játékfigura meg pez adagoló... Ilyen azelőtt nem volt.
A mai átlag mozinéző már hozzá van szokva az SW jellegű filmkehez. Hiszen azóta nagyon sok film készült, ami próbálta elérni azt, amit az SW-is anno. Ezért is tűnhet néha unalmasnak, meg régimódinak. Egyszerűen továbbfejlesztette Hollywood azt, aminek az alapjait Lucas fektette le.
Akkor és ott egy egész "iparág" alakult ki: A sikeres filmeken alapuló játékok, könyvek, képregények, videojátékok, egyéb filmek, sorozatok, stb. világa...
Az SW vizuálisan, meg úgy az egész setting is egy olyan minőséget képvisel, amit nemigazán tud a többi film elérni. A Birodalmi rohamosztagos, Darth Vader, a fénykard, stb. mind a pop kultúra része lett. Ez csak akkor történik, meg a ha setting valóban forradalmi és megragadja az emberek képzeletét. Az SW tényleg egy jelenséggé vált.
Ma már ezt az érzést nem tudjuk mihez kötni, mert nem volt azóta se ilyen. És ugye nagyon fel is hígult a piac... A filmkészítés technikái is fejlődtek. Szóval így visszanézve már sose fog lejönni az, amit anno a népek megéltek. Nem beszélve arról, hogy nem is biztos, hogy kedveled az ilyen jellegű filmeket. Ez esetben ne várd a csodát... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!