Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Star Trek filmek megállják a...

Álarcos mágus kérdése:

Star Trek filmek megállják a helyüket a sorozatok ismerete nélkül?

Figyelt kérdés
Gondolkodom, hogy bepótlom a filmeket, de a TV-sorozatokhoz nem sok kedvem van. Ezért kérdezem, hogy ezek mennyire épülnek egymásra?
2020. jan. 3. 22:28
 1/2 anonim ***** válasza:
100%
Nekem érthető volt. De lehet velem van a baj.
2020. jan. 4. 12:30
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

a Star Trek filmeket mindet azt is szem előtt tartva készítették, hogy érthetőek legyen azok számára is, akik még nem ismerik a sorozatot. ez lényegében mindegyiknél sikerült is.

de a filmek nem mind egyformán jók sajnos. és nem is mind egy idősíkban játszódnak. szerintem nem biztos, hogy érdemes őket mindet megnézni, vagy legalábbis nem biztos, hogy készítési sorrendben érdemes nézni őket. van köztük, ami egymásra épül és van, ami nem.

azt fontos tudni, hogy a filmek mind egészen mást mutatnak a történetekből és karakterekből, mint a sorozatok. teljesen más formátum, más közönségnek, más céllal - és nem is feltétlenül érik el a céljukat. szóval nem biztos, hogy igazán meg lehet ítélni a sorozatokat a filmek alapján. de azt megértem, hogy nem akarsz a sorozatoknak csak úgy nekiesni. vannak róla egészen jó listák, hogy melyek a legfontosabb részek a soroaztokból. azokkal érdemes lehet tenni egy próbát.

a filmek 3 csoportra oszthatók:

1. Star Trek I-VII régi Star Trek legénység filmjei (William Shatner/Kirk kapitány, Leonard Nimoy/Spock, stb). a 80-as években készültek, ez eléggé meg is látszik rajtuk

2. Star Trek: VII-XI (ezeket már nem számozták hivatalosan) az Új nemzedék legénységének filmjei (Patrick Stewart/Picard kapitány és a többiek). a 90-es években készültek, pörgősebbek, akciódúsabbak, modernebb a látványvilág is, a történetek is - bár ezek is egyre távolabb kerültek a saját sorozatuktól is, nem ugyanazt tükrözik.

nem elírás a VII közös film a két sorozat szereplői ebben adták át egymásnak a stafétát, nem véletlenül az a címe, hogy Generations

3. reboot filmek az régi Star Trek sorozat karaktereit teljesen új filmekben dolgozták fel, teljesen más háttértörténettel. a 2000-es években készültek. nagyon modern a látványvilág, nagyon akciódúsak, de teljesen elrugaszkodnak egy csomó mindentől a sorozatban, szabályosan újraírták a történelmét, átírták a világát - ezt sokan nem is szertik bennük)

a legelső mozifilm (Star Trek: The Motion Picture) a legelső sorozat után játszódik és inkább a 2001 Űrodüsszeia ihlette, mint a Star Wars. nem biztos, hogy a legjobb arra, hogy valaki megkedvelje a témát - még a szereplők közt is volt, aki örökre ki akart miatta szállni és csak komoly győzködés után tudták rávenni a folytatásra.

(szerintem ezt a filmet nyugodtan kihagyhatod, vagy ha a többi nagyon bejön, akkor utána nézd meg. ha ezzel kezded, szerintem inkább elveszi a kedved a folytatástól, mint meghozza)

a második mozifilm (Star Trek II: Khan haragja) már sokkal jobb és szorosabban kötődik a következő pár filmhez is, meg az eredeti sorozathoz is (konkrétan annak a történetét folytatja, de a sorozat ismerete nélkül is érthető). egyébként a reboot filmek második darabja is ugyanehhez a történethez köthető és az eredeti sorozat, meg a második régi mozifilm közötti történetet mutat be.

a harmadik mozifilm (Star Trek III: Spock nyomában) a második történetének közvetlen folytatása hasonló hangulat, szellemiség, stb.

a negyedik mozifilm (Star Trek IV: Hazatérés) szintén a harmadik közvetlen folytatása, ugyanazt a sztorit viszik tovább. ez a legviccesebb és valószínűleg a legnépszerűbb is mind közül, bár magát a Star Treket nem annyira lehet belőle megismerni, mert mindenki számára idegen térben és időben játszódik - időutazással visszautaznak a 80-as évek Amerikájába.

az ötödik mozifilm (Star Trek V: Végső határ) már önálló (és szerintem elég bugyuta) sztori, teljesen független a többitől. én elég gyengének is tartom. a poénok és a szereplők kapcsolata miatt érdemes lehet megnézni, de szerintem 1-2 poénon kívül nem sokat veszítesz vele

a hatodik mozifilm (Star Trek VI: Az ismeretlen tartomány) is önálló sztori. történetként szerintem a legjobb és legkerekebb is a régi legénységgel. ha csak egyet nézel meg a régi legénységtől, akkor szerintem ezt érdemes leginkább. vagy akár elsőként is érdemes lehet ezt megnézni.

ez készült legkésőbb is a régi gárda filmjei közül, így a technika, látvány világ, minden ebben a leginkább kiforrott.

a hetedik mozifilm (Star Trek: Generations) már inkább az Új nemzedék filmje, de még a régi legénység is megjelenik benne. amolyan staféta átadás egyik gárdától a másiknak. a sztori önálló, mindkét sorozattól és minden mástól is független. akár önmagában is megnézhető, akár teljesen ki is hagyható

a nyolcadik mozifilm (Star Trek: First Contact) az új legénység első teljesen önálló filmje és szerintem a legjobbjuk is. visszautal a sorozatuk pár fontos momentumára, de mindent el is mondanak benne, amit tudni kell róla. teljesen jól megáll önmagában és nagyon jó a látvány, hangulat világa, története. szerintem ez a legjobb Star Trek mozifilm. ha csak egyetlen egyet nézel meg, akkor ezt érdemes.

a következő nemzedék többi filmje már szerintem nem annyira jó. nagyon elmentek az akciódús közönségfilm irányba, túlságosan elszakadtak a sorozatoktól, de ízlések és pofonok

a reboot filmek újra a régi sorozat karaktereit viszi mozivászonra, de új színészekkel, új történettel, mindent felülírva, sok mindenben félredobva régi dolgokat. viszont mindezt nagyon új, nagyon modern, nagyon akciódús és látáványos, közönségbarát megoldásokkal.ez van akinek tetszik, van akinek nem. ha nem ismered a sorozatokat, akkor könnyebb lehet élvezni őket.

a három reboot film közvetlen folytatásai egymásnak, de egymás nélkül is megáll bármelyik. az elsőt mondjuk kár kihagyni, mert ott hozzák be a szereplőket.

2020. jan. 26. 01:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!