Hallottam hogy a Rubik kockát ki lehet rakni minden létező állásból akár 19 lépéssel (vagy 17, csak az még nem bizonyított). Melyek ezek a lépések?
ha utánaszámolsz, ez sokmillió variáció. Szinte lehetetlen felsorolni.
És ha valami "még nem bizonyított" az azt jelenti, hogy iszonyú bonyolult matematikai képletek kellenek hozzá
Értem.
De a 20, meg a 19 lépés az már bizonyított!
Amire te gondolsz az a God's number, és 20. Azt jelenti, hogy egy kocka bármelyik állásából kirakható maximum 20 forgatással (1 forgatás = 90° vagy 180°).
Ha meg akarod mindegyik állásra tanulni a megfelelő mozdulatsort, akkor készülj fel, hogy több, mint 43 trillió (43 után tizennyolc darab 0) random mozdulatsort bemagolj. Csak hogy érzékeltessem, 43 trillió sztenderd Rubik-kocka egymás mellé helyezve elérne a Holdra meg vissza 3,188,093,621-szer. És nem, nincs olyan oldal, ami leírja mind a 43 trillió algoritmust. Ha érdekel az, hogy minél kevesebb lépésből tudd kirakni, hosszú út (3-4 év) áll még előtted, de javaslom az FMC különböző módszereinek az elsajátítását. Pár év múlva 30 alatti fordítással raknád kb fél órányi tanulmányozás után.
Viszont létezik olyan alkalmazás, ami bármilyen keverésből kirakja max. 20 forgatásból úgy tudom iPhone-ra is. Így működik a kocka kirakó LEGO robot is.
Tehát egy gép hamar megtalálja a megoldást rá. Talán egyszer majd az ember is... ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!