Hogyan kezdjek írni?
Hello ,
én 15 éves vagyok , és jómagam is szívesen szoktam írni szabadidőmben , bár eléggé amatőr írásaim vannak ,
nos én úgy kezdtem hogy vagy negyedórányit hagytam magamnak gondolkodásra, hogy mi érdekel , milyen témájú legyen , milyen szereplők legyenek benne stb.
vagy kinyitottam a kedvenc könyveimet és némi ihletet merítettem belőlük. Mivel én általában a régi kor emlékeinek a lapra vetésével töltöm az időmet , ezért megkérdeztem a nagyszüleimet hogy mi volt az ő idejükben s mivel egy fél napot el képesek húzni az ilyesmikkel , ezért nálam mindig volt ihlet , már csak tőlük is.
Aztán jön egy érzés hogy na itt az idő , most amin gondolkodom azt le kell írnom. DE nem rögtön amire éppen gondolok , hanem szépen levezetem egy vázlatba.
Ha már itt tartunk , soha ne nagyregényekkel kezdd , mert egy idő után azt fogod észrevenni , hogy kifogytál az ötletekből és amit addig leírtál azt is hülyeségnek , vagy unalmasnak fogod hinni , ezért kell rögtön egy kis , mondjuk 4-5 oldalas történettel kezdeni , de annak minden pontját egy jól megszerkesztett vázlattal elemezni.
Ne a történet , hanem a vázlat készüljön el először. Írd meg benne a kezdettől kezdve a befejezésig minden fontos mozzanatot , de vigyázz vele , hogy ne alakítsd át komplett történetté ! A vázlat az vázlat , az időrendiség számít benne , legyen átlátható.
Ha megvan a vázlatod akkor a sztori megírása már könnyeb , sőt én hamarabb szoktam végezni a történettel , mint a vázlattal, de mivel ezek nem hosszú , az élet eseményeiből szimplán kivett mozzanatok ezért nem is várható el hogy igazi regényt gyártsak belőle.
A másik pedig hogy a vége legyen tanulságos , vagy csattanóval végződjön . Ilyenek a novellák , amik a kedvenceim . Ezért az is segít ha olvasol pár novellát kortárs szerzőktől , de visszanyúlhatsz a régiekhez is (pl. Jókai vagy Mikszáth).
Pfffuhh.. :D nagyjából ennyi , persze nem tartom magam bestseller írónak , csak a sajátos módszereimet írtam le.
Amennyiben nem segítettem a kommenttel, biztos lesznek okosabbak , akik értenek hozzá rendesebben .
Azért örülök hogy leírhattam mindezt , ha kell még valami
szólj nyugodtan ! :)
Szia! :) Jómagam 14 éves vagyok, nekem is életcélom, hogy legalább egy regényt megírjak. Számtalannyi szuperül kidolgozott ötletem volt már, ám sohasem voltam képes őket papírra vetni. Valamiért mindig megakadtam, nem tudtam elkezdeni, se folytatni normálisan. A legtöbb, ameddig jutottam egy ilyen esetnél az kemény 1 db (6 oldalas) fejezet volt. Kicsit el is ment a kedvem az egésztől. Aztán most nem olyan régen mesélt nekem egy barátom egy férfiről. Azt mondta, hogy teljesen őrült, egész nap a várost járja és egy képzeletbeli alakhoz beszél. Ez nagyon megmaradt bennem, egész hazafele úton azon gondolkodtam, hogy biztosan nem is őrült, csak van valami varázslatos titka, amit senkinek sem mondhat el. Aznap este lefekvés előtt egyszer csak a kezembe került az a spirálfüzet, amit még régebben vettem és egy másik, képzeletben már szuperül kidolgozott regényötletemet akartam beleírni. Amikor megláttam ezt a füzetet (fogalmam sincs mi ütött belém), megfogtam, leraktam az ágyamra és beleírtam egy kb. 2 oldalas valamit, amiről akkor még azt se tudtam, hogy mi lesz. Aztán másnap elkezdett a fejemben kirajzolódni egy történet, az ötleteimet szépen lassan beleírogattam a történetbe, és a regényemnek szépen lassan lett egy konkrét története és egy biztos váza. És most pár nappal ezelőtt egyszer csak azon kaptam magam, hogy már a 41. oldalnál tartok(tudom, nem olyan sok, de nálam elképesztően nagy számnak számít). :)
Tanulság: Semmiképpen se tervezz meg jó előre mindent! Egyszerűen csak írj ahogy éppen akkor jön! (Bár nem tudom te milyen hosszúságú és mekkora hangvételű művekre gondoltál, nálam mindig is a regény volt az elsődleges cél.) Sok sikert! :)
Köszi a választ :)
Igazából az, hogy most ideírtál eszembe juttatott egy könyvet, amit bár nem olvastam tudom a címét és úgy kb eltudom képzelni miről van benne szó. És erről a könyvről jutott eszembe milyen történetet lehetne még írni. Így gyorsan elővettem a füzetemet és kapásból lefirkantottam öt oldalt. És tudom a cselekményt és a mellékszálakat is szóval annyi ötlet van most a fejemben...
Mert az eddigi történeteimmel az volt a baj, hogy tudtam a főcselekményt, viszont nem tudtam elképzelni mi történik közben nem voltak meg a mellékszálak, de ebbe most az is meg van :)) Szóval köszönöm :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!