Akkor is le kell adni az államnak a talált kincseket, ha saját telken találtuk?
No, ezt találtam:
"A jelenlegi törvény értelmében az 1711-et megelőző időszakban földbe került tárgyak állami tulajdonnak számítanak, ha valaki az ezt követő korból bukkan valamire, akkor is köteles megtenni mindent annak érdekében, hogy a tulajdonost vagy annak leszármazottait megtalálja. Ha ez nem sikerül, akkor lehet a találóé az érték."
Illetve
"legálisan is lehet fémkeresőzni, ám ehhez a megyei illetékes múzeumoktól kell engedélyt kérni. Ha valaki nem régészetileg védett területet választ, akkor hozzájuthat a papírhoz. Az eljárási rend szerint a kérvényt a múzeum továbbküldi, s a végső szót a minisztérium mondja ki. A procedúra általában két-három hónap alatt fut át."
"A papír kézhezvétele után be kell jelentenie, mikor megy ki az engedélyben rögzített területre, ha valamit talál, abba kell hagynia a keresést, és rögvest értesítenie kell a közgyűjteményt."
1-es. Csak a távoli kaszálóknál láttunk traktort, meg embereket, de olyan messziről nem sejthették, hogy mit csinálunk.
2-es. Rosszul tudod.
3-as. Mivel saját föld, gondoltam nem kell bejelenteni, mert ennyi erővel krumplifelszedés közben is megtalálhattam volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!