Irnátok véleményt a versemről? Tudom béna.
A versek sokfélék.
A fenti ún. szabad vers, ahol nincsenek ritmikus szabályok. A mondanivalója nem hétköznapi, azonban a szavak használata az.
Egy költőt a szavak játéka,képekké formálása emeli ki a hétköznapi verbalitásból.
Vannak kötött versformák, amelyeket Arany vagy Petőfi zseniálisan használt.(persze sok magyar költő is rajtuk kívül)
A felező tizenkettes (tizenkét szótagú sorok hat-hat szótagra bontása a például Toldi Aranytól, a János vitéz Petőfitől)
De ha veszi a fáradságot ajánlom magamat!
Tiszteletem:
Zádori-Molnár Ágoston
Google-ba írva megtalál, olvasson, kérdezzen!
A Klasszikus felező tizenkettes (a költői képek, rímek, hasonlatok és metaforák nem utolsó sorban)
Rímképe: x,a,x,a
Újra őszidő
Karmazsin csend gyullad üszkös felleg ölén,
gyenge karjával még a Nap betakarna,
ám hűtlen keblében elapadt melege,
és ében homályt váj az égboltra karma.
Arany barázdát szánt milljó hulló csillag,
mélyére fagy-magot szórnak az emberek,
(majd ha szárba szökken,s jégszirmait bontja,
szívem kővé dermed, a lelkem megremeg.)
Tücskök helyett ma már szelek muzsikálnak,
éjszaka bolyha száll, szunnyad még az Élet,
de szürke hajnal kel, s tépett fátyla mögött
nesztelen foszlik el minden szép ígéret.
Az idő romjain új napok sarjadnak,
magányos emlékek nyirkos földre szállnak,
átfonja lelkemet újra az őszidő,
s fejemre hull hamva az ellobbant nyárnak.
Köszönöm a segítséget! És a választ
Ön szerint megéri folytatnom vagy ehhez nincs tehetségem?
Ön hogy látja?
Természetesen mindenkinek van valami tehetsége, de nem használja ki, vagy valami miatt ellobban benne...
Latinovits nagyon jól tudott szavalni, hűen adta át a gondolatokat (főleg Ady, József Attila verseiből), de verset nem tudott írni.
Én fordított vagyok: írok, de számtalan verses bemutatkozásom alkalmával csak hallgattam a verseimet.
Mindenképpen javaslom a hazai klasszikusok olvasását, de az ókoriak - görög, latin,Pabló Neruda (Chile), vagy Rilke (osztrák) költők verseit is.
A rímkereső és szinonima szótár használata nálam alap.
Nem szégyen!
Ha van bármilyen kérdése, nyugodtan tegye fel!
Ha megengedi átírnám a versét az én "számíze"szerint-
Üdvözletem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!