(Spoiler! ) Steins;Gate - mutat fel valamit az anime a 11. résztől? Csak az első 10 részét láttam, harmatgyenge eddig.
Tényleg érdekel most már, miért erősködnek annyian, hogy így zseniális a Steins, meg úgy zseniális. Régebben azt írták többen is, hogy kár megállni az 5. / 6. résznél, mert onnan indul be. Most folytattam onnan, már a 10. résznél tartok, de még mindig művészileg harmatgyenge, és más szempontból sem köt le, mellesleg története sincs különösebb, eddig.
(Viszonyításként: szeretem a scifi-ket általánosságban, pl a Psycho-Pass első évad esetén a 13. rész végéig jutottam el, azt örömmel nézem tovább, mert bár egy kicsit az is nehezen indult be, de kb a 6. részétől kifejezetten élvezem a Psycho-Pass-t. Ezt csak az ízlésem jelzésére, viszonyításként szúrom közbe, hátha láttátok azt is.)
Őszintén érdekelnek érvek, miért ne dobjam a Steins-t.
Azért tettem fel a kérdést, hogy ne vesszen kárba a 10x20 perc, amit eddig az animével töltöttem, hátha van értelme folytatnom. 26 rész nekem kicsit sok akkor, ha az első 5-6 rész számomra semmi értéket nem mutat fel, de kivételt vagyok hajlandó tenni, de még mindig nem tudom, miért?
Arra kérem, akinek tetszett az anime és végig látta a 26 részt az első évadból, nyugodtan spoilerezzen itt, de maximum a kb 15. részig, ha evvel tudna csak meggyőzni engem, hogy érdemes folytatnom a megtekintését.
"nincsenek benne formás keblek meg ülepek..."
Naaa, ez azért nem igaz :P
Végignéztem a Steins;Gate-t időközben. Nos, akivel nézetkülönbségben vagyok, kivételesen a Made in Abyss és Death Parade kapcsán egyetértek, láttam már korábban azokat, és színvonalasnak tartom, akárcsak az Elfen Lied-et.
Mielőtt kicsit elemezném a saját szemszögemből (főleg a Steins-t), jelzem, hogy tudomásul veszem, hogy sokan sokfélék vagyunk, sokféle meglátással és érzelemvilággal.
Valamint nálam csak utolsó szempont szokott lenni filmeknél, animéknél, mangáknál a történet mint olyan, és ha van története, akkor jobb szeretem, ha csak alárendelt, alárendelve eszközként a művészi mondanivaló kifejezésére.
Nos, a Steins esetén szó nincs kifejezőérőről, művészetről, de még a története is sablonos. Nagyjából tudtam következtetni a lehetséges történeti elemekre egyébként, mert nem sok variációja lehetséges, ha fordulatos "akar lenni" egy scifi / krimi.
(Animekritikámban mellőzöm a tudományos szemszöget, mivel ez anime. De ettől függetlenül borzasztó ellentmondásos a tudományoskodás az időszálakról az, ami a Steins-et jellemzi.
Pozitív ellenpéldaként a letisztult, kifejező, egyszer romantikus művet, az
"Orange"
című anime sorozatot megemlíteném kis kitérő erejéig, melynek minimális scifi háttere csak két szálon fut bár, de még logikus is egyébként.
EZEN MONDATOK ZÁRÓJELESEK, nincs nagy jelentőségük, mivel az anime NEM tudomány! Az Elfen Lied SEM tudományos alapú, és annak SEM kell tudományosnak lennie, hanem elég fikciónak lenniük a filmeknek, mangáknak, animéknek.)
Különös, hogy szinte minden tekintetben 180 fokos ellentétesen vélekedünk a Steins-t védő, Elfent leszóló illető és én, még abban is,
ami nem annyira szubjektív, hanem művészi szempont.
Ugyanis én meg a Steins első évad, tehát 24 részét vélem erőltetettnek, kár volt végignéznem, ráadásul az első 10 részét továbbra is gyengének találom, habács onnantól a végéig nálam feljött középszerűre, de az egyébként
nem a történet miatt elfogadható számomra, mivel a történet eléggé sablonos időutazós krimi, hanem a figurák jellemeinek bemutatása egész jó lett folyamatában - ez az egyetlen, amit nagyjából elismerek a Steins-ben.
Egyébként többnyire lehetett tudni a lehetséges variációkat előre, hogy mit gondolt a forg.könyv író, szóval visual novel esetén egy rövid verziót el tudok képzelni belőle (egy hosszabb visual N ellenben túl erőltetett volna).
A Steins;Gate anime kb olyan erőltetett és középszerű, mint pl -és ezek első évadjait végig láttam szintén- a Tokyo Ghoul első évada (utóbbi 2. évada meg katasztrofális-primitív shounen),
vagy mint pl a sablon tini-horror Another,
vagy a mondvacsinált tini scifi-romantika, a Kimi No Nawa (Shinkai sokkal színvonalasabbakat alkotott korábban ehhez képest.)
Ettől függetlenül mivel bármelyik animéről, mangáról elmondható, hogy másik évadban, vagy egy speciálban, OVA-ban, avagy másik formátumban -pl mangához képest animében, avagy fordítva stb- akár egészen más (jobb/rosszabb) minőség is elképzelhető, ezért bármelyik animéről, mangáról el tudom képzelni, hogy másik évadját, vagy mangáját/animéjét szívesen elkezdem nézni, ha kedvet kapnák kísérletezni. Így a Steins is lehet, hogy nekem pl a készülő Steins"0" évadban jobban fog tetszeni, de lehet, hogy nem. Vagy mangában. Ki tudja. De az első évad a 24 részében középszerű. Nem gyenge, de középszerű, kissé erőltetett, sablonos. A "tüpptürűűűt", meg figurákat viszont -ami kivétel- megkedveltem,
még ha nem is lettek a kedvenceim.
"mivel a történet eléggé sablonos időutazós krimi"
"A Steins;Gate anime kb olyan erőltetett és középszerű, mint pl -és ezek első évadjait végig láttam szintén- a Tokyo Ghoul első évada"
Na jó, azt hiszem mára elég is volt az internetből...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!