Melyik animeben van szerinted a legtobb plot hole?
Én ezekről tudok nyilatkozni
Inkonszisztens tortenet vezetes/power scaling: JoJo, de azt így kell szeretni.
Mindkettő: AoT manga, onnantól, hogy bejött az időutazás szál, minden értelmetlen lett, utolsó pár fejezet pedig mintha különösen gyenge minőségű fanfiction lenne.
Another.
Adott egy kiscsaj aki meg tudja mondani hogy ki szellem és ki nem.
A kiscsaj osztályában folyamatosan halnak meg a diákok, egészen addig amíg ki nem találják közösen, hogy ki a szellem.
Kiscsaj végignézi hogy majdnem mindenki brutálisan meghal, és a végén mindenki élete veszélybe kerül, de nem mondja el hogy ki a szellem, mert azzal megbántaná a legjobb barátja érzéseit.
Kb 10 éve láttam, mái napig felbsz.
A JoJo miért? :C Mármint tudom ,hogy rászolgál a nevére de azért a történetvezetés viszonylag normális, a klisés “csata közepén semmiből random power up” sem jellemző (vagy legalább is megvan az olyannak az előzménye/ magyarázata), meg úgy önmagában a harcrendszer, képességek is rendben vannak. Szerintem. De szívesen olvasnám a véleményed.
Az Attack on Titan-t megértem. Az utolsó fejezetek tényleg… furák lettek. Bár végső soron nem is tudom hogyan lehetett volna megoldani “jobban”.
Szó szerint fordítva “lyuk a cselekményben”, tehát mikor valamilyen logikátlanság, önellentmondás van a történetben. Például egy karakter tud valamit amit elvileg nincs ahonnan tudjon. Vagy olyan dolgot csinál/ olyan technikát használ amit korábban is használhatott volna de nem használta. Vagy van nála egy tárgy vagy bármi amit korábban elhagyott s nem volt alkalma visszaszerezni, esetleg eleve meg sem szerezte s nála van. Ilyesmiket értünk plot hole alatt.
Néhány hasonló kifejezés például a plot armor/ shield mikor egy karakter csak azért nem hal meg mert túl fontos a cselekmény szempontjából ezért az író életben tartja bármilyen lehetetlen helyzetbe kerül amibe bele kellett volna haljon vagy súlyosan megsérüljön.
Plot twist: fordulat/ csavar a cselekményben. Tehát váratlan esemény történik ami megváltoztatja az adott szituációt vagy akár a teljes történetet.
#4 Kétszer is előfordult hogy a főgonosz stand-je teljesen más képességekkel bír mint ahogy először be lett mutatva (part 5, part 7).
A part 5ben ugyanez Giornoval is megtörtént, a legelső alkalommal bemutatott képességét sosem látjuk többet.
Jotaro a Part 3ban egy Star Platinum ütéssel széttöri Dio koponyáját, annyira erős. Ehhez képest se Kirát a Part 4ben, sem Puccit a Part 6ban nem öli meg az ütése, pedig Dionál sokkal törékenyebbek kellene hogy legyenek.
Ez csak pár példa. De tényleg imádom a JoJot (főleg a Part 7et), csak nem tudok elmenni az ilyesmik mellett 😃
Szerintem Araki spontán írja és nem nagyon tervezi előre a történetet, azért csúszik be ilyen sok ezekből.
Azon animékben általában, melyek esetén alacsony a büdzsé, és kihagyásokkal lehet csak kivitelezni a gyártási folyamatot. Vagy kifutottak a határidőből a készítők.
Egyébként van, amikor viszont direkt csinálják, szándékosan összezavarva nézőt, hogy később álljon öszse a kép, pl
Higurashi,
Kara no Kyoukai (animemozik sorozata, az első néhány mozi direkt más sorrendben lett közzétéve, sorszámozva).
Charlotte: imádom, viszont a végén érezni, hogy össze lett csapva, emiatt sokáig közepes animének tartottam, aztán újranéztem, és már nem zavart annyira az összecsapott vége, inkább a jó oldala izgat, remek anime. :)
Isshuukan friends: remek sulis anime, remek ötletre épül, és lélekhez szóló. Azonban már alig emlékszem a végére, csak az rémlik, hogy nagyon befejezetlennek hatott.
A befejezetlenség számos animére jellemző, elfogytak az anyagi erőforrások, vagy lejárt a határidő a gyártáshoz.
Made in Abyss - Retsujitsu: érezhetően tele van kihagyásokkal, bár nem olvastam a manga változatot. Sorrendben ez a harmadik egység az Abyss szériában. Sajnos így, kihagyásokkal, közepesen tetszett csak, míg az előtte levő egységek (sori+mozi) nagyon le tudtak kötni annak ellenére, hogy nem vagyok fantasy fan.
Madoka 3. animemozi (amely a sorit folytatja): egyszer újra fogom nézni, iszonyatosan túlbonyolított, felpörgetett, néha már öncélúan bonyolítottnak hatott számomra. Mintha az íróónak nem lett volna mondanivalója, és csak az öncélú keverés-kavarás maradt volna a tarsolyában. Így itt-ott következetlennek hat.
Kamisama ni natta hi: konkrétumokat nem tudnék sorolni, már nem emlékszem, de főleg a végefelé a hirtelen váltásnál nem sok magyarázatot adott a szerző az animében, és az elején az a mahjongg meccs is mintha csak oda lett volna erőltetve, utólag meg belemagyarázás ízűnek hat, hogy a "hétköznapi örömök miatt példaként" lett bemutatva egy öncélú, erőltetett sport epizód, melynek ténylegesen semmi értelme nem volt...
S P O I L E R ! ! :
Elfen Lied:
imádom, azonban elég furán vette ki magát a végén Kouta részéről, hogy önként (!) smárolt Lucy-vel, aki utóbbi kiírtotta Kouta családját. Komolyan nem tudtam, sírjak-e ezen, vagy nevessek...
“Kétszer is előfordult hogy a főgonosz stand-je teljesen más képességekkel bír mint ahogy először be lett mutatva (part 5, part 7).”
A 7-est csak nagyvonalakban ismerem szóval ahhoz nem tudok hozzászólni :C A Part 5-ben meg hát… igen, érdekes volt King Crimson. Szerintem megmagyarázhatjuk annyival ,hogy ugyan az az erő volt csak másképp ábrázolva ,hogy érdekesebb/ összezavaróbb legyen (?). Legalább is nem hiszem ,hogy Araki annyira következetlen lenne ,hogy egy Part-on belül ilyen változásokat csinál minthogy a főgonosznak teljesen más ereje legyen. Inkább az elején még próbálta a misztikum látszatát kelteni.
“A part 5ben ugyanez Giornoval is megtörtént”
A támadás visszaverős? Igen, azt használta vagy 2-3 alkalommal s soha többet. Bár nem is lett volna túl sok alkalma használni. Azon túl ,hogy az egész Part alig egy hetet vesz igénybe az ellenségeik mind más bandatagok akik hamar megtudtak alap infókat Giornoról. Szóval lehet amúgy sem kezdtek volna fura, semmiből megjelenő állatokra támadni vagy legalább is hamar híre menne ,hogy ne tegyék ha már 1-2 ember megtette. Talán. Bár Giorno enélkül is igen OP volt.
“Jotaro a Part 3ban egy Star Platinum ütéssel széttöri Dio koponyáját, annyira erős. Ehhez képest se Kirát a Part 4ben, sem Puccit a Part 6ban nem öli meg az ütése, pedig Dionál sokkal törékenyebbek kellene hogy legyenek.”
Kirát nem is akarta megölni, nem? Mármint oké ,hogy tervben úgy szétveri ,hogy eszméletét veszti de megölni lehet nem akarták. Legalább is a reakciójukból ítélve mikor a mentős helyettük is intézkedett. Bár a Part 4-ben Jotaro amúgy is le volt gyengítve, főleg azért ,hogy a többiek is szerepet kapjanak.
Pucci esetében meg betudhatjuk a sorsnak. A sors egy igen komoly dolog a JoJo-ban s egyszer Pucci meg is jegyzi ,hogy bármit csinálnak a Joestarok az csak őt segíti a mennybe jutni. S ez egy darabig működött is, bár a végén ő cseszte el. Én betudtam ennek ,hogy miért volt Jotaro olyan… gyenge? Jó, itt is gyengítve volt de itt sokkal érthetőbb (idősebb is, ő már egy családapa, sokáig kómában volt, a lánya a gyengepontja stb). Engem az ütés annyira nem is zavart, bár tényleg lehetett volna nagyobb hatása de jobban felhúzott ,hogy azt a fránya szigonyt 2 lépéssel közelebbről is dobhatta volna ahelyett ,hogy a másodperceket visszaszámolja.
Egyébként én is nagyon szeretem. S tudom ,hogy vannak “Araki forgott” momentek de bízok benne ,hogy jóval kevesebb van mint amennyi tűnik. Lehet alaposabban ránézek a Hamon Beat csatornára, ő majd jobban elmagyarázza miért nem hole az a horse vagy mi 🙃
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!