Mit ajánlotok első animének?
Elkezdenék animét nézni, de nem tudom, melyik jó, mit ajánlotok stb <3
16
16 éves kérdező számára első anime gyanánt, nos... Bocsi, kedves 20 óra 5 perces hozzászóló, a Higurashi jó anime bár, és láttam az első két évadot, teszett is, de összefügg a kettő évad erőteljesen, kezdetnek sok volna a kérdezőnek talán az 50 rész.
De nem ez a pláne...
Ennyire zavaros animével, mint a Higurashi, ilyennel kezdeni, ami azért ijesztő is, véres is... Inkább ne, kérdező...
Kedves kérdező, a többiek szerintem a kérdésed alapján gondolkodtak, a Higurashi NE az első, hanem a sokadik legyen számodra... Igen nehezen emészthető, nekem kb a 150. animém volt... Elsőre semmiképp nem ajánlom...
Idézem a kérdezőt:
"Őszintén bármire nyitott vagyok, de leginkább akció, dráma, esetleg lightosabb horror"
Jó, akkor én is ajánlanék. De előbb néhány apró, de fontos óvaintés kezdő animéseknek:
mindig nézz utána, melyik sorozatévad mi után következik, ha több is van, itt egy angol nyelvű, nagy, netes anime-manga adatbázis:
myanimelist.net
(MAL)
Prequel = megelőző évad/mozi.
Sequel = soron következő évad/mozi.
(Már ha van ilyen egyáltalán, adott anime univerzumnál.)
Olyan is akad, hogy közbe van ékelve animemozi, tehát átlag 2 órás anime, egyetlen résszel. Eleinte kerüld a special-okat, hacsak nem szerves folytatásai valamelyik évadnak. Van olyan is, hogy csak 1-2 részes egy adott anime, ezek általán OVA / OAD / ONA jelölésűek, pl az OVA és az OAD: videón adták ki, az ONA meg netről pénzért letölthető eredetileg. Ezek felfoghatóak "mini animemoziknak" is akár, bár olykor teljes adott évad folytatásai, egyellőre jobb kerülnie kezdőknek, mert ezek bezavarhatnak esetleg, a sorrend tekintetében (az OVA stb kiadások általában special-ok, néha önálló alkotások).
Ligth-os, kevésbé súlyos horrornak, figyelembe véve, hogy 16 éves vagy ezt tudom ajánlani példának okáért:
Another (2012) { 012 rész } : hatásos, nyomasztó, inkább fényes nappal nézd, misztikus horror. Bár tini horrornak tartom, jól van megcsinálva, hatásos, pszichésen felkavaró. Rejtélyekkel, utalásokkal felkavarhatják az ember tudatalattiját. A képi viága hatásos, sokszor nem konkrét, hanem az embernek az az érzésde, hogy félelemetes, pedig önmagában nincs ok ijedelemre. De ahogy a játékbabák merev arca be van állítva, a képi váltások, meg az előre utalások, a látszólag egymással össze nem függő képi váltások fokozzák a feszkót, és rosszat lehet álmodni tőle. Határeset, de ha gondolod, nézd meg, inkább fényes nappal. Iskolai tematika, tinikkel.
Most főleg drámákat sorolnék, meg romantikusakat:
két krimi következik:
Death Note (2006) { 037 rész }: gyakran ajánlják kezdőknek, már aki szereti a krimit. Tényleg nagyon izgalmas és érdekes, és elgondolkodtató, vlamint ötletes anime, de avval számolj, hogy 37 hosszúságú! (És kivételesen jó a magyar szinkronja, bár a japán szinkronnál nincs jobb a világon szerintem, és számos animés szerint.)
(Az anime világában átalában kb 20 perc egy rész. Többnyire 12 részesek a rövidebb anime sorozat évadok, pontosabban azokat "fél-évadnak", "fél-szezonnal" is nevezik általában.)
Egy másik jó krimi:
Boku dake ga inai machi [Erased] (2016) { 012 rész }.
Tini romantika, ebben van némi dráma, szomorúság is:
Ao Haru Ride [Blue Spring Ride] (2014) { 012 rész }
Szintén szomorkás tini romantika, anime mozi:
Byousoku 5 Centimeter (2007) [ 5 Centimeters per Second] (SHINKAI MAKOTO alkotása).
Tini romantikus komédia, de nem drámai:
Lovely Complex (2007) { 024 rész }
Szintén gimis, vicces, hangulatos, nem igazán drámai:
Sakurasou No Pet Na Kanojo [Pet Girl of Sakurasou] (2012-2013){ 024 rész }
Zankyou no terror (2014) { 011 rész }: nagyon izgalmas! Tini terroristák, akik nem is annyira hidegszívűek... Érdekes jellemrajzok, váratlan és érdekes helyzetek, szomorú sorsok.
Angel beats (2012) { 013 }: zseniális animesorozat, megdöbbentő, megható, katartikus befejezéssel!! (A speciáljait viszont érdemes messze elkerülni, erőltetettek, felszínesek sajnos.) Nagyon vegyes műfajú: akció scifi vígjáték dráma.
Az egyik percben nevetsz, a másikban lelomboz. Lelkileg nagyon intenzív az egész.
Gakkou gurashi (2015) { 012 rész }: tini túlélő anime, kevés lány élte túl az apokalipszist. Egy iskolában laknak és már csak a zombiktól kell megvédenie maguakt. Nem szokványos anime, pszichologizáló, különféle lelki alkatúak a lányok, a lepusztult világ hatására. Az egyikük a saját képzeletvilágában él. Nyomasztó, mégis szerethető anime, enyhén thriller. De horrornak nem mondanám.
Psycho-pass: a két évadot egy animemozi követi, eddig jó, utána már nem igazán tetszett nekem. Akció krimi, zseniális! Olykor morbid, felzaklató képsorai és közlése van, itt-ott kegyetlen dolgoról szól, tehát csak saját felelősségre nézd meg!
Az első évada:
Psycho-Pass 1 (2012-2013) { 022 rész }, ennek hátránya talán, hogy a 7. rész előtt szinte csak a felvezetés, a bevezető zajlik. A 7. résztől durván beindul az egész!
...és még vagy 40-50 tovább jó aniét tudnék ajánlani, szólj, milyen érdekel még. :) Ha épp erre kószálok, reagálok!
Én nagyon válogatós vagyok, de minden műfaj tetszik.
Ha nagyon szépet és érzelmeset akarsz akkor a Violet Evergarden nagyon fog tetszeni. Gyönyörű szép, én egy két este alatt megvan. Annyit sírtam rajta úr isten... 🤭 van egy filmje is ami lezárja a sztorit. Az is jó.
Ha megnézed a Death Note-ot és tetszik, akkor nagyon ajánlom a Monster című animét is, ez hosszabb, én a mangáját is szerettem, 74 rész, egy pszihológiai thriller, először fura lehet de nagyon meg tudtam szeretni.
És igen, az Attack on titan! Fura, először groteszk és nem érted de mikor megérted! Nagyon jó, és ennek is szép a látványvilága.
Aztán ott van a Dororo, ami régebbi kicsit, de rövid és az én szívemnek nagyon kedves. Tanul belőle az ember. 10 rész ha jól tudom.
Ezt a 4et mindenképp egyszer! 🤭
Én a the promised neverlanddal kezdtem. Nem bántam meg :)
19/l
Az egyik fenti kommentelőhöz hasonlóan nekem is az Elfen Lied volt a beugróm, de nem biztos, hogy mindenkinek ajánlanám elsőre.
A Death Note jó választásnak tűnik. Egy dark fantasyba csomagolt detektív történet. Kerek egész történet, van eleje-vége és szerintem kezdő számára nem is jár hatalmas culture-shockkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!