Animékben miért ritka a földrengésjelenet? (Vagy mangákban, japán élőszereplős filmekben.)
Túl vagyok 160 animén (és pár száz továbbiba belekezdtem), de egyetlen földrengés se rémlik. Mindenesetre ritka lehet. Miért? Holott Japánban mindennaposak a kisebb földrengések, és az észlelhetőek is előfordulnak szinte mindenütt Japánban évente párszor legalább...
Evvel szemben atomrobbanásra való utalás nem is olyan ritka (sokszor Hiroshima, Nagasaki miatt).
Zankyuko no Terror, egy komplett anime a földrengésről. Vagy a Wind Rises-ban is van.
Amúgy érdekes, inkább a slice of Life animékben vannak ilyen természeti jelenségek.
Köszi a válaszokat! :) De ezek szerint ti se gyakran tapasztaltok földrengést, animékben, nemde? :)
Engem az érdekelne, miért annyira mellőzött ez a téma, a földrengés sújtotta Japánban, amikor az animék japán alkotások...
Apropó, a Zankyou no terorr -ban végig földrengés? Ezt nem értem... Folyamatosan bombákat robbantanak fel. Nem olyan rég láttam, rosszul emlékeznék? Az tele volna földrengéssel? Lehet, hogy rosszul emlékszem, majd újranézem....
"Engem az érdekelne, miért annyira mellőzött ez a téma, a földrengés sújtotta Japánban, amikor az animék japán alkotások..."
A legvalószínűbb magyarázat, hogy pont a gyakori fölrengések, cunamik és egyéb katasztrófák miatt ez egy nagyon érzékeny téma, aminek az ábrázolása nagy negatív visszhangot keltene a közönségben. Éppúgy, ahogy Amerikában is rengeteg repülőgépszerencsétlenséggel kapcsolatos filmet, sorozatot, rajzfilmet elhalasztottak szeptember 11 után. Valódi katasztrófák közepette az ember nem szívesen gondol az ilyesmire, a film- és tévétársaságoknak pedig nem áll érdekükben azt a látszatot kelteni, hogy ízléstelen módon csak kihasználnak egy érzékeny nemzeti témát vagy neadjisten megsértik az áldozatokat.
Az atomrobbantásokra való utalás is tiltott téma volt évekkel a háború után, innen származott az a bevett szokás, hogy inkább burkoltan, a fantasy és sci-fi műfaján át dolgozzák fel a Japánt ért katasztrófákat és szimbólumokkal reprezentálják vagy emberfeletti adottságokkal ruházzák fel a természeti erőket, például a Godzilla filmekben és rengeteg más katasztrófafilmben, amikben gyakoriak a földrengések és áradások. A nukleáris bombák és egyéb társadalmi ügyek idővel fokozatosan nyíltan bemutatható témává váltak, ellenben a földrengések most is olyan gyakoriak és halálosak, hogy állandóan érzékeny témának számítanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!