Kezdőoldal » Szórakozás » Anime, manga » Top 10 legdepresszívebb...

Top 10 legdepresszívebb anime, amit láttál?

Figyelt kérdés

2022. jún. 12. 21:19
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Satsuriku no tenshi

Happy sugar life

Gakkou gurashi

Higurashi no naku koro ni

Elfen lied

Shoujo shuumatsu ryokou

Madoka magica

Serial experiments Lain

Zankyou no terror

Ousama game

Another

2022. jún. 12. 21:31
 2/11 anonim ***** válasza:
85%

Re:Zero (A főhős által átélt borzalmak és ezek hatásai az ő lelki állapotára, hogyan tanul meg mentális mélypontokból, idegösszeroppanás közeli állapotokból is újra és újra talpra állni, mindez egy időutazós motívumokkal vegyített idilli isekai fantasy-nek álcázott dark fantasy történetben.)

The Rising of the Shield Hero (az anime legelső részei azok, amik igazán depresszívek és reálisan szemlélteti a főszereplő belső vívódását, szintén isekai történet)

Yakusoku no Neverland (1. évad, ami egy zseniális műalkotás, sajnos a folytatás már nem lett ennyire jó)

Steins Gate (időutazós dráma, ami a dramaturgia csúcspontján juttatja a főszereplőt enyhén depressziós lelki állapotba)

NHK ni Youkoso! (Slice of life egy szociális fóbiás ember életéről)

ReLIFE (Slice of life, de a realitás szintjén maradva depressziós témákat is feszeget)

Berserk (az egyik legelborultabb végkifejlettel rendelkező realista középkori elemeket is használó dark fantasy anime, már ami az önálló műként értelmezhető 1997-es évadot illeti)

Basilisk (egy ninjás történetbe ültetett szívszorító dark fantasy-dráma)

The Twelve Kingdoms (Minden idők legjobb fantasy animéje, ami csak a legelején tekinthető nagyon depresszívnek, viszont rendkívül hatásosan ábrázolja mindezt és komplexen felépített a karakterfejlődés is, ahogyan a főszereplő végül kilábal ebből és rátalál saját helyes életútjára.)

Ergo Proxy (Egy apokaliptikus-disztópikus jövőben járunk, ahol már maga a komor-sötét gótikus látványvilág, atmoszféra felér egy mély depresszióba eséssel, minderre maga a történet merengősebb, lassabb, útkereső mivolta teszi fel a koronát)

Wolf's Rain (Előbbihez hasonló apokaliptikus disztópia, de több fantasy elemet is használva, farkasokat helyezve a középpontba, a vége rendkívül depresszívnek mondható, de az egész animét áthatja egy mély melankolikus hangulat, akárcsak a fentebb említett Ergo Proxy című remekművet)

Gankutsuou (A Monto Cristo grófja című nagysikerű regénynek egy igen depresszív animés sci-fi környezetbe helyezett változata)

2022. jún. 13. 15:29
 3/11 anonim ***** válasza:
Mahou shoujo site- végigküzdöttem de én nem szeretem ha ennyi szenvedés van egy animében. Az nekem nem kikapcsolódás.
2022. jún. 13. 16:02
 4/11 anonim ***** válasza:

Félreértés ne essék, nem bírálni szeretném a második válaszolót, hanem a kérdező számára érzékeltetés végett: a kettesnél felsoroltakból többet is látatm vagy végig, vagy 5-8 részig. Enyhén komor alkotások, közel se depresszívek.

A Re:Zero első 8 részét láttam, teljesen hétköznapi vívódásokról szól, és semmi köze a dark-fantasy világához, isekai fantasy.

Steins;Gate (tbb évadto végig láttam): az első tíz része semmitmondó, a 11.résztől kezd érdekes lenni művészi ábrázolás és történet tekintetében is, onnantól egy picit vívódó, egy picit komor, de nem súlyos az se.

Yakusoku (mindkét élvadát láttam): jól van bár megcsinálva, kedvelem, viszontna ez kb mint a Jancsi és a Juliska mese, tehát nem súlyos annyira a hangulata, komor, mélázó, merengő, ötletelő a főszereplők hozzáállása, de az tény, hogy kiszolgáltatottak nagyon.

Ergo Proxy (kb az első 7-8 részét láttam): ez se súlyos hangulatú, komor, kiszolgáltatott helyzetekről szól, ha depresszív vonatkozásokat néznénk meg.

(Berserk: ezt nem igazán ismerem, csak két animemoziját, de az átlagos középkori fantasy, egyéb elemekkel, és átlagos hangualttal, de a Berserk-et zárójelben teszem, lévén csak 2 mozit láttam belőle.)

Súlyos sötét hangulat és depresszió az első válaszban soroltak zömére jellemző, főleg a Satsuriku -tól a Searial E. Lain-ig (bár a sorban utolsó 3 is viszonylag ilyen).

A kettesnél soroltak között is vannak jó animék, csak éppen nem annyira a kérdéshez passzolnak. Viszont jó lehetőség a kérdező számára, hogy ha enyhén komor alkotásra vágyik, akkor a kettes válaszoló animéiből szemezgessen, ha meg súlyos sötét depresszív alkotások érdeklik, akkor az első válasznál levőkből, így kaptál választékot árnyalatok szerint is, kérdező.

2022. jún. 13. 22:31
 5/11 anonim ***** válasza:
Uuuummm happy sugar life nagyon beteg volt
2022. jún. 13. 23:15
 6/11 anonim ***** válasza:

Igen, ugyanakkor a Happy Sugar Life elgondolkodtató és léketani is egyúttal, és művészi módon ábrázolt az anime (pl a grafikai asszociációk benne).

A szeretet és a szerelem témakörét mutatja be, elmebetegek és perverzek szemszögéből. És ha valami depresszív és sötét hangulatú, akkor ez pl az, ha már itt tartunk.

2022. jún. 13. 23:38
 7/11 anonim ***** válasza:

Code Geass (A sorozat nem egyszer lehozott az életről, a végével különösen.)

Angel Beats! (Egy vígjátéknak álcázott dráma anime a halál utáni életről. Az utolsó rész májkrémes kenyeret csinál belőled és megesz.)

Clannad (Hasonló az AB-hez, huszonpár részén át álcázza magát egy vígjáték animének, majd utána egy érzelmi hullámvasút lesz belőle. Kevésbé depressziv az előzőeknél, de néhol már-már elviselhetetlenül szomorú. A 2.évad 18.rész egyébként a kedvenc anime epizódom, amit valaha láttam.)

H2O: Footprints in the Sand (Ez meglehetősen öncélúan lesz komor hangulatból mélydepresszió, előzőekkel ellentétben nem is szeretem annyira. Mindenesetre ide illik.)

2022. jún. 14. 03:41
 8/11 anonim ***** válasza:
#6-os, tudom, azért írtam, mert sztem elég nyomasztó.
2022. jún. 14. 07:10
 9/11 anonim ***** válasza:

Tény, hogy a 2-es hozzászólásban főként olyanok kerültek megemlítésre, melyek nem végig depresszívek, hanem ilyen érzelmi hullámzás figyelhető meg ezen művekben és főként a főszereplő lelkivilágát érintően és ő általa átélt bizonyos események hatására depressziós helyenként, persze mindez nem túltolt módon, hanem hasonlóképpen, ahogyan a valóságban is depressziór idéznének elő az emberben hasonló szituációk. Ezekre az animékre inkább a melankolikusabb hangvétel a jellemző.

A kérdező kérdése ugye két értelmű, mert egy depresszív mű értelmezhető úgy, hogy az adott történet szereplőinek lelkivilága kerül depressziós állapotba vagy úgy is, hogy maga a történet olyan szinten beteg, elborult, hogy az arra érzékenyebb nézőt sokkalja le olyan mértékben, hogy a látottak depresszív érzelmeket idéznek elő benne. (Persze lehet átmenet a kettő között)

Egyetértek a 4es válaszolóval, a 2es hozzászólásban olyan animék szerepelnek, melyek nem végig, hanem helyenként depresszívek, de leginkább a melankólia és kilátástalanság érzése jellemző rájuk többször, viszont ha olyan művekre vágyik, melyek amolyan érzelmi hullámvasútként folunkcionálnak, vidám és depresszív, melankolikus pillanatokkal is váltakozva, akkor mindenképp ajánlom a megnézésüket. Meg egyébként is nagyszerű művek.

Realista megközelítésből talán az NHK a legkomolyabb mű ebben a témában, mivel ez teljesen olyan, hogy akár a valóságban is megtörténhet, hihető szituációkkal, a szociális fóbiát is hitelesen ábrázolva, egy Seinen slice of life, felnőtt főszereplővel.

2022. jún. 14. 08:54
 10/11 anonim ***** válasza:

A Berserk-et egyébként túlzás sima fantasynek nevezni...Eleve az egyik legvéresebb fantasy történet animében, arról nem is beszélve, hogy a fantasy elemek csak a végén jelennek meg jobban, tekintve, hogy a természetfeletti dolgok lézltezése a cselekményben legalább akkora tabu, mint a mi világunk középkorában, ezért is nevezhető a történet kezdete némileg realistább megközelítésű középkori dark fantasy történetnek.

Animében konkrétan ez az egyetlen általam ismert, amire rá lehet mondani, hogy ez a nagy betűs True Dark Fantasy történet, árnyalt, kidolgozott karakterekkel, ahol senki sem teljesen jó vagy rossz, drámai és gore elemekkel, melyben ez utóbbi nem megy át öncélúságba, hanem teljesen természetes módon a cselekmény és világ kegyetlenségének ábrázolásához tartozik.

Konkréten ez az anime a legnagyobb ihletője az egyik legsikeresebb Dark Fantasy videojáték sorozatnak is, a Dark Souls-nak. Maga a rendező is bevallotta egy interjúban és észre is vehető, hogy több ellenfél, a világ bizonyos helyszínei, de még a szereplők öltözködése is onnan merít ihletet.

Persze kíváncsi lennék, hogy igazi Dark Fantasy animéből mi az számotokra, ami a Berserknél is sötétebb és szintén használ realistább megközelítésű elemeket is az átélhetőség fokozására.

Dark Fantasy animéből még ott van ugye a Bastard!, Aminek mostanában készül egy remake feldolgozása, viszont az inkább egy morbid humorra is alapozó mű, ami nem igazán veszi komolyan magát, inkább a szórakoztatás a célja, mint sem az, hogy egy mély ,lélektanilag is hatásos Dark Fantasy történetet mutasson a nézőknek.

A Re:Zero pedig csak Dark Fantasy elemeket használ helyenként, de egyébként maga a világ egy idillinek ható isekai fantasy környezet.

Talán a Basilisk tekinthető még klasszikus értelemben vett Dark Fantasy-nek, persze az sem az, tekintve, hogy az egy ninja történet, ami ugyan sötét és használ fantasy elemeket, de hagyományos Dark Fantasnek mindig is a középkorban vagy ahhoz hasonló környezetben játszódó műveket értjük, persze jöhetnek modernebb korban játszódó Dark Fantasy ajánlások is, de elsősorban a Berserk alternatívái érdekelnének, melyek szintén középkorias világképen alapuló sötét fantasyk.

Szerintem mindenképp helye van ennek is ebben a témában, hiszen a Dark Fantasy is gyakran depresszív, még ha nem is annyira, mint egy 100% horror vagy psycho-thriller jellegű mű.

2022. jún. 14. 14:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!