Kezdőoldal » Szórakozás » Anime, manga » Valaki fel tudja oldani az...

Valaki fel tudja oldani az ellentmondást? 17 éven felüli shounen??

Figyelt kérdés

Pl a Death Note-t több forrás shounen-ként jelöli meg, de a brutális és profán jelenetek miatt 17 éven felülieként is. Na de a shounen elsődleges célközönsége a kamaszfiúk... Közben "17 éven felüli shounen" a Death Note...

Nincs itt némi önellentmondás??

[link]

2022. jún. 12. 00:18
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

igen egy kicsit fura, és még jobban furcsálni fogod miután rájössz hogy a K-ON (egy 14-15 éves lányokról szóló iskolás anime), seinen-ként van megjelölve 😹

én személy szerint nem igazán szeretem a "shounen" illetve a "seinen" megjelöléseket animékre, mert semmi befolyása/hatása nincs arra nézve, mint ahogy ebből a két példából is látható. Annyira nem kell komolyan venni ezeket, igazából ezek a megjelölések, mint a shounen/seinen az anime mangára lett ráaggatva még mielőtt az egyáltalán elkezdett volna futni, és ezt húzza magával az anime is.

2022. jún. 12. 00:38
 2/16 A kérdező kommentje:
Hát igen, hasonlóan látom... Te jó ég, nem is figyeltem eddig, a K-ON-t seinen-ként is jelölték már?? Kamaszlányokról szól, hogyan kezdenek el nulla tudással zenekart alapítani, elkezdtem nézni anno... Teljesen kamaszos stílusa van...
2022. jún. 12. 00:40
 3/16 anonim ***** válasza:
73%

A Madoka is szokott seinen besorolást kapni, ha jól tudom (de nincs teljesen egyértelmű konszenzus ezzel kapcsolatban), pedig 13-14 éves lányokból áll a szereplőgárda főleg. 😀

Egyébként nem annyira fix és szigorúan behatárolt kategóriák ezek, hogy ne lehessen közöttük átfedés, a Death Note-ot szerintem észszerű szürke zónásnak tekinteni. Anno 14 éves kiscsajként brutálisnak nem találtam, csak az tűnt fel, hogy felnőttesebb témákat boncolgat felnőttesebb közlésmódban, mint a tipikus shounen Naruto.

2022. jún. 12. 01:17
 4/16 A kérdező kommentje:

Az, hogy milyen korúak a szereplők, nem döntő, szerintem. A tálalás döntő. A K-ON esetén azért furcsállom, ha tényleg valahol seinen-ként jelölték meg, mert felszínes, és kamaszos stílusú. Láttam már nekem tetsző jellegzetes shounen-t is, de az elég ritka. Felnőttként a jelelgzetesen shoujo nekem inkább belefér, mint a jellegzetesen shounen. Pl az Acchi kocchi nagyon aranyos, kamaszoknak és kisiskolásoknak való, nekem mégis tetszik, de akkor sem a felnőttek a célközönsége, úgy vélem.

A Madoka filozofikus, felnőttes, tehát kifejezetten seinen / josei. Nem látok ellentmondást a Madoka esetén, hiába kamaszlányok a főszereplői.

A Death Note hatéreset volna, csak akkor ugye miért jelölik őgy, hogy 17 éves felüli sounen, ez önellentmondás...

2022. jún. 12. 01:31
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

A seinen és a shounen jelzésnek semmi köze a főszereplők életkorához. Amilyen beteg a Madoka, nyilván felnőtt célközönségű.

A Death Note pedig határeset. A shounen "műfaj" 12-18 éves fiú célközönséget jelöl, a 17+ pedig még pont bele tud esni. Az ilyesmi sokszor azon múlik, hogy a manga milyen magazinban jelent meg, amik sokszor kifejezetten a shounen/seinen/shoujo/josei célközönség meghatározásra specializálódnak. A Death Note shounen, mert a Shounen Jumpban jelent meg, ennyi. A K-On meg egy seinen magazinban.

A shounen meg a seinen (és a shoujo/josei) igazából nem műfaj, így nem is csoda, hogy nem feltétlenül "passzol". A Horimiya egy romantikus vígjáték, ami shounen. A Runway de Waratte a modellszakmáról és a divattervezésről szól - szintén shounen. Az Inuyashában démonok kaszabolják egymást - shoujo. Az Akatsuki no Yona a romantikus szál mellett egy politikai-akció-fantasy manga, amiben részletesen lerajzolva lefejezik az egyik főszereplőt, aki aztán szintén elég véres-húsos vizualitással visszateszi a saját fejét a helyére - shoujo.

2022. jún. 12. 01:39
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

"Az, hogy milyen korúak a szereplők, nem döntő, szerintem."

"A seinen és a shounen jelzésnek semmi köze a főszereplők életkorához."

Éppen ezt az üzenetet szerettem volna átadni én is, felebarátaim.

Ami a Death Note-ot illeti, az előző kommentben írni is akartam, hogy annak a ténye lehet a döntő egyesek szemében, hogy a mangája Shonen Jump-kiadás volt, de erősebb érvnek tűnt, hogy tartalmi és tálalási szempontból is belefér az idesorolása. Másfajta megközelítés az, amelyik szerint shounenként kategorizálják, mint az, amelyik kiszabta rá a 17-es korhatárt. A MyAnimeList feltüntette mind a kettőt, hogy árnyaltabb képet kapjanak a felhasználók/arra járók arról, hogy mire kell számítaniuk, ennyi. Fogd fel úgy, mint egy olyan szituációt, ahol több ember véleményét kéred ki ugyanarról a kérdésről, és nem szó szerint ugyanazt mondják mind, hanem kicsit mást, de megvannak a közös pontok, amelyek alapján össze tudod rakni a fejedben az összképet. (Zárójelben megjegyzem, a Netflix szerint a DN csak 13 karikát ér. Tudom, hogy ez egy másik platform, nem a MAL, vagyis nem ugyanazon a helyen látsz egy újabb információt, ami ellentmond a többinek, de hátha érdekel a tény így önmagában.)

2022. jún. 12. 04:07
 7/16 A kérdező kommentje:

Az egészben épp az a lényeg számomra, hogy én rugalmasan közelítek a kérdéshez, viszont meglep engem, hogy anime adatbázisokban merev állásfoglalásokat találni,

SŐT,

itt a gyakorin, anime részen korábban már nekem estek néhányan a shounen megjelöléssel kapcsolatos meglátásaim miatt.

Furcsa módon most csak olyanok írtak e kérdésemhez, akik egyetértenek velem abban, hogy nincsértelme merev kategóriáknak.

Korábban viszont itt nekem estek néhányan, hogy a shounen márpedig ez és ez, így kell érteni, nem máshogy és hogy "milyen hülye vagyok"...

Mégis, az adatbázisok beleestek a merev kategorizálás csapdájába, és önmaguknak ellentmondtak ezáltal.

2022. jún. 12. 20:08
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

"shounen elsődleges célközönsége a kamaszfiúk"

Nem, a kamasz ténylegesen nem része a jelentésének.

Pontosabban fiatalok, nincs hozzá kor kötve, ami miatt ezek a megnevezések elég lazán mozoghatnak.

Egyébkétn mégha kozhoz is kötjük, érdemes inkább a japánt alapul venni.

A seinen/shounen közt azért szokták a 18-at használni, mivel az a nagy korúság egy csomó nyugati országban, viszont japánban korábban a 20 volt (2015-ben vitték lejjebb), ami miatt a 17+, ha 20 éves korig nézed, akkor simán belefér.

Mellesleg a shounen és hasonló megnevezések arra vonatkoztak, hgoy miben jelent meg.

2022. jún. 12. 21:57
 9/16 A kérdező kommentje:
Mármint hogy milyen magazinban jelent meg?
2022. jún. 12. 22:01
 10/16 anonim ***** válasza:
Az animék aszerint kerülnek besorolásra, hogy az eredeti mangájuk milyen magazinban jelent meg, és bár tény, hogy a shounen/shoujo a fiatalabb, míg a seinen/josei az idősebb korosztályt célozza meg, de a tartalom terén nagy átfedés mutatkozik. Vannak egészen bugyuta, tinikről szóló seinenek is, és vice versa, komolyabb témájú shounen vagy akár shoujo művek is.
2022. jún. 12. 22:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!