Ha 3 hónap alatt megnéztem 120 órányi animét, akkor függő vagyok?
Még ha nem is, akkor is abba akarom hagyni. Ez nem élet.
Volt, hogy nem is tetszett egy anime, de akkor is végig néztem, mert amit elkezdek, azt be is fejezem.
Ez már közel nem csak szórakozásról szól. Inkább kényszeres. Akinek hasonló tapasztalata van, az hogyan állt le az animékkel?
"Ez már közel nem csak szórakozásról szól. Inkább kényszeres."
Ez a probléma.
Egyszerűen el kell döntened hogy abbahagyod és ennyi. Minden függőség így működik.
Keress más elfoglaltság.
Ha úgy nézzük, hogy az átlagban napi 1,5 óra (3-4 epizód), akkor egyáltalán nem vészes. A probléma tényleg inkább azzal van, hogy ezt kényszerként éled meg. A "leállást" viszont nem tudom, miért szeretnéd, szerintem szimplán csak nézz olyat, amilyet szeretnél és ami tetszik. Szóval a kérdés az, hogy miért nézel végig olyan animéket is, amik nem tetszenek. Hogyha erre a kérdésre megvan a válasz, szerintem az nagy előrelépést jelentene.
Például velem is volt olyan, hogy nagyon nem tetszett egy anime, de közben mégis érdekelt, hogy mi lesz a vége. Szezonosan követve sok ilyet végignéztem (hisz heti egyszer még tűrhető volt 20 percben), azonban pár éve az egyetem miatt lemaradtam a szezonról, és a legtöbb animét egyben nézem meg. A szezonos időszak alatt kitapasztaltam, hogy kikkel van hasonló ízlésem, és mostanában úgy nézek animét, hogy megnézem, ezek a személyek milyen véleménnyel voltak az adott animéről. Plusz engem a spoilerek se zavarnak igazából, így sokszor van, hogy előbb végigolvasom az animéhez kapcsolódó spoilertopicot/kibeszélőt, és aztán eldöntöm, hogy elkezdem-e/folytatom-e egy-két rész után, ha nem jött be az eleje.
De amúgy olyan is volt, hogy sokan negatív véleménnyel voltak egy animéről, valami mégis megfogott benne, végignéztem, és amúgy tetszett. Szóval tényleg nem azzal van a baj, ha minden nap animét nézel (ha nem veszed el más fontos dolgoktól az időt természetesen, de 1,5 órát én tényleg nem érzek problémásnak, ennyi kikapcsolódás mindenkinek kijárhatna egy nap), csak ne érezd kényszerként. Hogyha szezonosan követed őket, akkor ahelyett tényleg ajánlom, hogy inkább olyanokat nézz, amik befejeződtek, úgy tényleg kevésbé esik bele az ember abba a hibába, hogy olyanokat néz végig, amik nem tetszettek neki. Nyilván a spoilerek mellett ez nehéz tud lenni, de azt is át lehet úgy kötni magadban, hogy ne zavarjon (én pl. úgy vagyok, hogy jobban érdekel, hogy vezettek az adott végkifejlethez/eseményhez a történtek, mint maga az adott végkifejlet/esemény - könyveket is szinte mindig úgy olvastam, hogy előbb elolvastam az utolsó mondatot/oldalt/fejezetet, sőt, olyan is volt, hogy egy könyvet lényegében visszafele olvastam először :D ).
Szerintem ennyi belefér. Én mindig este elalvás előtt szoktam megnézni általában 4-6 x 24 perces vagy annak időtartamban megfelelő, kb. 1,5-2 órányi részt. Ez olyan, hogy valaki meg a filmeket és a sorozatokat szereti.
Annyi, hogy én általában van, hogy 2-3 rész után dobok egy animét, ha nem szimpi, mert akkor nincs értelme végigszenvedni az egészet. Illetve az openinget és endinget csak az első résznél szoktam végighallgatni, amúgy átugrom mindig, kivéve ha nagyon tetszik a dallama.
#3, a legrosszabb, amit egy tényleges viselkedésfüggőnek tanácsolhatsz, hogy keressen másik elfoglaltságot, mert csak azt éred el vele, hogy más függősége alakul ki. Minden függőség valamilyen igényt/vágyat elégít ki, tehát az okot kell kideríteni mindig, hogy miért alakult ki a függőség. Nyilván a leszokási folyamathoz már kell az egyén akarata és döntése, hogy le akar szokni, de amíg a háttérben lévő probléma nem oldódik meg, addig csak az érhető el tényleg, hogy valami más dologra fog ráfüggni (ez szerfüggőségre is ugyanígy igaz).
Illetve ennyi alapján a kérdező egyáltalán nem tűnik függőnek, a kényszer, hogy be kell fejeznie, amit elkezdjen, előbb juttatja a FOMO-t (fear of missing out, kimaradástól való félelem - értsd: azért akarom befejezni/nézni, mert mások is ezt nézik) az eszembe vagy az OCD-t (obszesszív-kompulzív zavar, tehát a kényszergondolatok és kényszercselekvések). Nyilván a kérdező ennyi alapján még nem lesz OCD-s, ez csak egy példa volt, ha már a függőségek szóba kerültek. De ezért is lenne jó tudni, hogy mégis miért akar olyat is végignézni, ami nem is tetszik neki, és egy hobbija/kikapcsolódási lehetősége teljes megszüntetése helyett az adott dolog élvezetét kéne inkább visszaadni.
Köszönöm a válaszokat! Örülök, hogy azt írjátok, hogy ennyi kikapcsolódás mindenkinek jár, másfél óra egy nap nem is sok...
Nos az a helyzet, hogy nekem de. Tudnék ennél értelmesebb dolgot csinálni, pl edzeni, mégis ilyesmire pazarolom az időm.
Többnyire romcom-ot nézek, tehát ha tippelnem kéne, azért nem bírok leállni, mert szeretnék ilyesmi történéseket az életemben, de mivel a való világnak köze nincs az animéhez, így ez nem fog bekövetkezni. Ez az ami visszatart és ezért nem bírom abbahagyni, mert amég ezeket nézem, úgy érzem, hogy betölt ez egy űrt bennem. Lehet, hogy szeretethiányos vagyok, vagy csak agyamra ment az egész már nem tudom.
Az a FOMO-s biztos nem igaz rám. Sosem érdekelt mások véleménye. A másikba bele sem merek gondolni.
Segítsünk egymásnak! ;) Temérdek animét dobtam az első, vagy az első 3 rész megnézése után! :D A minap pedig egy huszoniksz részeset a 7./8. rész után dobtam. Nem volt olyan rossz, csak mindig felsejlett, hogy talán mélyebbre megy az aime lelkileg, de nem ment, egyre önismétlőbbnek hatott.
Nem arról van szó, hogy ne volnék kitartó, hanem túlzottan finnyás, válogatós vagyok. Bár az talán annyira nem baj.
Viszont én meg kényszeresen talán kíváncsi vagyok, mert annyi érdekes anime ötlet létezik! :D Ezért kezdek bele túl sokba. Az elvárásaim viszont magasak. Vagy talán inkább egyediek...?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!