Szerinted is egyre gyengébb animék jönnek ki? Érdemes egyáltalán most nézni valamit?
"nem a személyes véleményen mondom... Itt objektív szempont rendszerről beszélek"
Nem értem mit értesz itt objektív szempont rendszer alatt. Arra érted, hogy a technikai oldala: Animáció, hangok stb. nagyon jó? Ettől még rohadtul nem lesz egy anime jó, mert a lényeg a történet, a karakterek, a mondanivaló. Ebből a szempontból nézve nem volt idén 5 kiemelkedő anime sem.
Például az iskolai kötelező olvasmányok mind mind alap műveltségnek számítanak. Meg a legtöbb dolog amit általános iskolában oktatnak.
Sorozatok és filmek terén pedig semmi értelme ennek a "kötelező" jelzőnek. Mert attól mivel valakik kötelezőnek tartanak egy sorozatot vagy filmet attól még nem fog mindenkinek tetszeni csak mert nekik annyira bejött, hogy ilyen fontosnak állítják be.
Köszöntem a lehetőséget.
Ez sem igaz teljesen, mert ezeknek nem az a lényegük, hogy mindenki szeresse őket (a kötelező olvasmányokat is sokan utálják), hanem azért nevezik kötelezőnek, mert alapművek. Azaz műfajalkotó szerepet töltöttek be vagy más módon meghatározó filmek/sorozatok.
Akkor is az animézés az egy szubkultúra, és a szubkultúrákban nincs olyan, hogy valami kötelező...
De felőlem te azt kötelezel arra amire akarsz, akár a szomszéd kutyáját is.
Nem, a történet is beletartozik.
Mondok egy példát, talán úgy egyszerűbb. A plothole-ok létezése egy ilyen szempontból.
Viszont én nem úgy vizsgálom ezt, hogy "én így értettem valamit, és ezek alapján van benne plothole", hanem úgy, hogy van-e olyan értelmezés, amit a történet nem zárt ki, az adott világban lehetséges, de nem feltétlenül ismertetett magyarázat, ha ilyen van, akkor amit láttam az nem feltétlenül plothole.
De számtalan más szempont van, történet konzisztenciája, a karakterfejlődés konzisztenciája stb-stb.
Pl. a karakterfejlődés a Naruto-ban eléggé inkonzisztens volt, ami egy negatívum.
És ilyen szempontból idén volt eddig kb. 30 elég jó anime.
A biztonság kedvéért. Ez nem azt jelenti, hogy 30 neked tetsző anime volt.
Ugye tudod, hogy a kötelező olvasmányok iskolánként eltérnek? A magyar tanárnak van valamennyi mozgástere, így könnyen lehet, hogy amit A iskolában oktatnak, azt B-ben nem.
Sőt, sokszor a vett olvasmányok száma is eltét, mivel tudok olyan sulit, ahol évente 6-8 könyvet átvettek, míg máshol csak évente 1-2-t.
"valakik kötelezőnek tartanak egy sorozatot vagy filmet attól még nem fog mindenkinek tetszeni"
Nem a tetszésről beszéltem, sőt, a kötelező olvasmányok sem a tetszésről szóltak, ezért ezt felhozni hasonlatnak rettentően rossz.
Mondok egy példát, akármennyire utálhatja valaki a Star Wars-t, az olyan filmtörténeti mérföldkő (az eredeti 3 rész mindenképp), hogy az egy kötelező műnek számít.
Utálhatod, nem azt mondtam, hogy szeretni kell. És amúgy a kötelező olvasmányok egy része is pont úgy lett kiválasztva, hogy azon a területen milyen újítást mutatott be. Ilyen szempontból pedig pont megfelel a Star Wars, mint "kötelező" film.
"Ugye tudod, hogy a kötelező olvasmányok iskolánként eltérnek? A magyar tanárnak van valamennyi mozgástere, így könnyen lehet, hogy amit A iskolában oktatnak, azt B-ben nem.
Sőt, sokszor a vett olvasmányok száma is eltét, mivel tudok olyan sulit, ahol évente 6-8 könyvet átvettek, míg máshol csak évente 1-2-t."
Attól még nem hasra ütésre felkap a tanár egy könyvet a polcról. A kötelezőkről hivatalos lista van, hogy mik lehetnek kötelező olvasmányként oktatva. Ezért van az, hogy például egy Alkonyat (csak hogy ismert címet mondjak) sose lesz kötelező olvasmány.
Azt a sztár akármit is túl lihegik a rajongói... Semmi értelmes nincs benne, csak az űrben repkednek, lövöldöznek meg szolárium csövekkel hadonásznak. Nem az évezred filmje, sőt az évszázadé sem.
"A kötelezőkről hivatalos lista van, hogy mik lehetnek kötelező olvasmányként oktatva."
Ettől még ott is vannak kevésbé ismert, kevésbé fontos művek.
Másrészt, a filmeknél sem fogja soha egyetlen egy értelmes ember azt mondani, hogy az Alkonyat kötelező film (csak, hogy ismert címet mondjak), mert nem az, és ezt tudják is.
A Star Wars-t tekintve nem a rajongókról beszéltem, hanem amit a film "tett le az asztalra".
Kifejezetten fontos filmtörténeti szempontból.
Nem akarok egy végtelen hosszú listával span-elni, így mind a téli, mind a tavaszi season-ből hozok 5-5 animét, viszont nem sorrendben, szóval random választok.
2021 tél:
Horimiya
SnK: Final Season
Re:Zero S2P2
Sk8
Beastars S2
2021 tavasz:
86
FruBa: Final Season
Vivy
Godzilla S.P
Nomad: Megalo Box 2
Remélem nem írtam semmit, amit már fentebb írtak.
Illetve a mostani tényleg gyenge lett, ahogy írtam:
TenSura S2P2
Kobayashi-san Chi no Maid Dragon S
Ezenkívül van még pár határeset, ami attól függ, hogy a többi rész milyen lesz.
Sonny Boy
"A Star Wars-t tekintve nem a rajongókról beszéltem, hanem amit a film "tett le az asztalra"."
Semmit. :'D
Oké, talán annyit, hogy egy kínai könyvből loptak ami egy középkori csempészről szól meg egy hercegnőről stb.
De mint film, nem nagy durranás.
Az a helyzet, hogy de, mint film(ek) mutattak fel releváns filmtörténeti eredményt.
De tőlem beszélgetünk Hitchcock Psycho-járól is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!