Kezdőoldal » Szórakozás » Anime, manga » Miért nem mese egy anime?...

Miért nem mese egy anime? Komolyan érdekel.

Figyelt kérdés

Tényleg leszögezném, hogy a kérdésemmel nem provokálni akarok senkit, hanem egy kultúrált eszmecserét szeretnék a témában. Mert azt azzal már sokszor találkoztam hogy az anime rajongók nagyon tudnak harapni erre a kifejezésre, de nem értem, miért.

Nekem laikusként ez úgy tűnik mintha a DiCaprio féle Nagy Gatsbyre mondaná valaki hogy az nem film hanem dráma.

2021. máj. 1. 10:33
1 2 3 4
 1/40 anonim ***** válasza:
100%

Számomra a mese = írott(!), kitalált történet, valami fantasztikus elemmel megspékelve.

Rajzfilm = meganimált történetek.

Nekem a mese megnevezéssel az a konkrét bajom, hogy az emberek fejében ez a megfelelője:

Meganimált rajzok GYEREKEKNEK.

Én is mesének hívom a tévében leadott rajzfilmeket a gyerekadón.

Az animéket viszont animéknek vagy rajzfilmeknek, mert rengeteg van, ami nem gyerekeknek készült. És szinten szép számban vannak azok, amelyek nem rugaszkodnak el a valóságtól, nem mennek át egy kitalált mesevilágban.

2021. máj. 1. 10:47
 2/40 anonim ***** válasza:
67%

Rajzfilm != mese

Például a South Park se gyerekeknek szól, annyira nem, hogy 18-as karikával megy.

2021. máj. 1. 10:53
 3/40 anonim ***** válasza:
83%
A téma miatt: A mesék gyerekeknek szólnak, animét viszont minden korosztály talál magának.
 4/40 A kérdező kommentje:

"Számomra a mese = írott(!), kitalált történet, valami fantasztikus elemmel megspékelve."

Ha így vesszük, az jogos, mert ugye így akkor az animék közt is vannak mesék, nem az animék maguk mesék.

Viszont az meg aki meséről gyerekeknek szánt tartalomra asszociál, az csak az ő hülyeségük. Példaképp a szuperhősfilmek is mesék vagy a Star Wars is, pedig egyiknek sem kifejezetten a gyerekek a célközönsége.

5/40 A kérdező kommentje:

"A téma miatt: A mesék gyerekeknek szólnak"

Na de pont ez az, hogy a mese nem azt jelenti hogy gyerekeknek szóló tartalom. A gyerekmese egy külön kategória.

2021. máj. 1. 10:56
 6/40 anonim ***** válasza:
72%

Kedves 4-es! A mese egy köznyelvben szereplő fogalom, nem te döntöd, el, mit jelent :D A kommunizmusról is mondhatod, hogy neked az egyén szabadságát, és az értelmiség fejlődését jelenti, attól még nem fogja.

Sem a Star Wars, sem a szuperhősfilmek nem mesék, hanem science fiction (magyarul tudományos fantasztikum) alkotások, a kritikus hangok szerint a Star Wars nem annyira sci-fi, mint inkább űropera, de semmiképp sem mese.

2021. máj. 1. 10:58
 7/40 anonim ***** válasza:
75%

Wikipédia: "a mai értelemben vett mese már kifejezetten gyermekeknek szól és a végkifejlet legtöbbször pozitív, a jó és rossz szerepe élesen elkülönül."

Kedves négyes, ne akarj értelmező kéziszótárt játszani a saját szubjektív véleményed alapján.

2021. máj. 1. 11:00
 8/40 A kérdező kommentje:

"Kedves 4-es! A mese egy köznyelvben szereplő fogalom, nem te döntöd, el, mit jelent"

Nem is én döntöttem el.

A Star Wars is épp annyira mese mint pl a Gyűrűk ura vagy a Grimm mesék.

[link]

2021. máj. 1. 11:08
 9/40 anonim ***** válasza:
70%
A gyűrűk ura fantasy, a star wars sci-fi. Nem tudom, hogy sikerült köztük és a mesék közt párhuzamot vonni
2021. máj. 1. 12:16
 10/40 A kérdező kommentje:

Úgy, hogy a sci-fi egy filmes műfaj, a mese nem. Vagyis nem egymást kizáró fogalmak. Egy film lehet egyszerre sci-fi és mese is, vagy csak sci-fi, vagy csak mese, vagy egyik sem.

A Star Warban például elég sok mesés elem megjelenik, mint pl az Erő.

2021. máj. 1. 12:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!