Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Lenne egy kacifántos kérdésem! Ha én külföldön összeházasodok egy nővel?
És ha nem akarjuk tudni ki az apa?
És ettől függetlenül nem válaszoltál rá hogy a másik nő kinek a nevét vegye fel....
Köszi a rendkívül értelmes és hasznos választ :D
Esetleg olyan aki tudja mit jelent a melegházasság?

A névfelvétel a ti döntésetek. Úgy veszitek fel, ahogy nektek tetszik. Ha később hazajöttök, a magyar törvények előtt nem fogtok házasnak számítani, mivel Magyarországon nem ismerik el a melegházasságot. A kint kötött házasságot itthon bejegyzett élettársi kapcsolatként tudjátok honosítani.
A külföldi gyerekvállalásról nem tudok, de nyilván függ az országtól. Magyarországon bármilyen módon vállaltok gyereket hivatalosan csak egy anyja és egy apja lehet. Apának lehet képzeltet bejegyezni, tehát az anya jogilag egyedülálló szülő lesz, élettárssal. A gyerek a hivatalos anya nevét kapja, és csak ő lesz jogosult intézni a hivatalos ügyeit, de a mindennapi dolgokat (pl. oviból elhozni) a másik szülő is intézheti.

Én csak a hetero házasságról tudok beszélni, akkor is megkérdezik mi legyen a hazzaság utáni név. Már lehet bármilyen kombináció, az is hogy a férj veszi fel a feleség vezetéknevét, vagy hogy senki sem változtat nevet, vagy hogy kotőjellel mindketten a másikét. Gondolom, melegházasság esetén is így van.
Házasságon kívül született gyerek esetén (sajnos itthon ez annak számít) pedig alapból a gyerek az anyja vezetéknevét kapja, kivéve ha az apa születés előtt elismeri apaságát, és anyjával közösen kérik hogy az ő vezetéknevét kapja. (Ilyet is csináltam már.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!