Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Nem dolgozik kevés meleg STEM-ben?
Szóval aki nem tudná STEM=science, technology, engineering & mathematics.
Én amúgy nem vagyok meleg, csak egyik nap realizáltam, hogy nem hiszem hogy ismerek ilyet. BME-s vagyok, vannak ismerőseim más TTK-s, mérnök, infós tanulmányokkal, multinál dolgozom mérnökként, stb. Olyan embert biztos nem láttam ilyen körökben, akiről lerí hogy meleg. Vajon ez miért van így?
Sztereotípiákkal válaszolni a kérdésre lenne az értelmes válasz? "uhm...én láttam egy pasit miniszoknyában, kirúzsozva a részecskegyorsítóban, szóval azért vannak?"
Ez nem felhúzás, hanem fejfogás. A példád is a divattervezőkkel rohadtul komolytalan, ne haragudj. Ez tipikus tévés, filmes sztereotípia vagy toxikus férfiasság Betty a csúnyalány óta vagy tököm tudja. Miközben abban a retkes sorozatban is a férfiak többsége hetero a divatszakmában, de mindegy. Na nem fixálódok ezen.
A sztereotípiáknak az az alapja, hogy a médiumok elterjesztik őket, mert kizárólag ezekre fókuszálnak rá. Pedig pont ezek a kirívó esetek és a hétköznapi meg teljesen elvegyül, pedig több van/lehet belőle.
Tudom ez már nem mérnöki tudomány, mert a fizika olyan, hogy mindent pontosan lehet mérni, mindenre van valami képlet, amivel ki lehet számolni, ezért biztos lehet a sztereotípiákkal is dolgozni. Nem lehet.
Na jó, ez félig nem komoly, mert nem tudom, hogy hogyan működik a mérnökök világa. De azt tudom, hogy élet nem így működik.
Csak azért, mert te nem láttál melegeket, akikről lerítt, hogy melegek a nagy semmit jelenti. Ahogyan az is, hogy én hányat láttam és hányat ismerek.
És igen, tulajdonképpen a férfi óvodapedagógusokhoz sincs sok köze senkinek és az ostoba sztereotípiák nekik is sokat árthatnak, amikor azzal jönnek, hogy gyerekekkel foglalkozni olyan nőies munka.
#11 Lehet igazad van a divatszakmával kapcsolatban, nincs semmi rálátásom. De akárhányszor láttam tévében/neten stylistot, az mindig meleg férfi volt, esetleg nő. És nem karakterekre gondolok sorozatokból, hanem valós emberekre mittomén Kajdi Csaba, Náray, Lakatos Márk, stb.
A sztereotípia mint fogalom szerinted mindenképpen negatív? Szerintem nem feltétlen, ennek csak ma lett negatív felhangja bizonyos körökben.
Szerintem elég sok "sztereotípiát lehetne mérni", csak egyre kevésbé van rá lehetőség, a politikai korrektség miatt. Kérdőívezéssel, statisztikai számításokkal, stb.
Például sztereotípia: sok roma bűnöző. Meg lehet nézni, hogy a lakosság hány százaléka roma, és a börtönök lakosságának hány százaléka roma. Az más kérdés, hogy kirekesztő-e ezt vizsgálni, ebből következtetéseket levonni. És amúgy kíváncsi lennék, hogy mennyire szívesen mászkálnál a nyóckerben, éjfél után, mondjuk a telefonodat lengetve.
Sztereotípia: az ázsiaiak jók matekból. Bár ma már ez is sokaknál kiveri a biztosítékot, hiába egy pozitív kijelentés. De nézzünk valami statisztikát:
PISA teszt eredmények 2018-ból: Az első 10 országból 7 ázsiai, pontosabban távol keleti. Akkor most mi van?
Sorolhatnám még sokáig.
#12 Ezeket honnan veszed? Biológus vagy?
Az biztos netto hülyeség hogy vékonyodik a hangja a szterkósoknak
Egyszerűen csak azzal nem értenek egyet a válaszolók (szerintem jogosan), hogy abból próbálsz ilyen következtetéseket levonni, hogy sztereotipikus meleget nem nagyon látsz. Vannak olyanok akik tökéletesen megfelelnek ezeknek a sztereotípiáknak, és egyébként azzal sincsen semmi baj, és elhiszem hogy vannak ilyen ismerőseid csak te meg azt hidd el, hogy a melegek nagy többsége viszont nem olyan akiről "lerí" a szexuális orientációja. A legtöbbünknek pont az okoz gyakran fejfájást, hogy amíg nincs coming out addig heteronak kezel a környezet, a férfiak nőkről akarnak veled beszélgetni, a nők meg nyomulnak rád vagy össze akarnak hozni a barátnőjükkel meg ilyenek.
Most belegondolva, nekem több olyan meleg ismerősöm aki például biológus, vegyészmérnök, mérnök, informatikus mint akik egyéb területen dolgoznának. Pedig én nem STEM területen dolgozom. Divattervezőt például egyet sem ismertem :D De táncost, meg színészt szintén sokat.
Rágugliztam gyorsan, mit mondanak a tanulmányok és ezek szerint 12%-al alacsonyabb a valószínűsége annak hogy egy homoszexuális szerez STEM területen diplomát, mint hogy egy hetero. Ez statisztikailag azért elég jelentős, hát hogy ettől kevés lenne a területen azért az is túlzás. Nyilván, hogy mi a kevés azt ahhoz kell viszonyítani hogy a népességben mekkora arányban van jelen az adott szexuális kisebbség. Nem tudok pontos számokat, de mivel kb. 2-5% az arányuk a népességben, úgy ténylegesen sokat vagy arányaiban többet a legtöbb helyen nem fogsz látni belőlük.
Én pl. nem STEM szakon voltam, sőt elvileg felülreprezentáltak a homoszexuálisok a szakon ahol tanulok, de magamon kívül összesen 4 srácról tudtam még hogy meleg az egyetemen. Ha nem tinderezek, grindrezek akkor róluk sem tudtam volna, mert olyat meg egyáltalán nem láttam akiről "lerí".
Nem vagyok szociológus meg kulturális antropológus, de nem gondolom, hogy azért nem használják már ezeket a sztereotípiákat, mert az nem lenne polkorrekt, hanem azért, mert nem adna valódi képet a problémáról. Persze lehet a médiában az a hangsúlyozás kap szerepet, hogy ez kirekesztő, de tudományos világban nem hiszem, hanem szimplán mert nem tudományos (?). Ha valami a tudományban a politikai korrektség miatt nem nyerhetne teret, akkor most evolúcióról vagy kontinensvándorlásról se nagyon tanulhatnánk, a Nap pedig még mindig a Föld körül keringene.
Csak azért lesz valaki bűnöző, mert cigány? A cigány egy bűnöző etnikum? Akkor mi a helyzet azzal, aki nem cigány és mégis bűnöző? Ő miért lesz az?
Lehet azt vizsgálni, hogy miért lesz sok cigány gazember, de arra nem az a tudomány válasz, hogy "mert cigány".
Nem minden sztereotípia alapból rossz, de ahogy gondolkodnak róla az elfedheti a valóságot.
A kérdés szempontjából csak azt akartam mondani, hogy a melegek (talán) egy nagyobb részéről nem fogod látni, hogy meleg. Ezért rossz a sztereotipikus melegképből következtetés levonni. Az lehet más lenne, ha azt kérdeznéd miért nincs sok sztereotipikus meleg a tudományos közösségben? De ez is olyan, hogy itt talán nincs, de mondjuk Spanyolországban vagy Kaliforniában meg tobzódnak. Esetleg több lehet a sztereotipikus meleg olyan helyen, ahol jobban kifejezheti önmagát. Ennek gondolom a közösséghez van köze, amiben élünk és amilyen viselkedést látunk magunk körül.
De akkor vegyünk a kérdés kedvéért egy meleg tudóst, aki eléggé híres is a tudományos körökben, megalapozott olyan dolgokat a biológián belül, mint a szigetekre jellemző törpenövés: Nopcsa Ferenc. Ő se volt sztereotipikus meleg.
Most amit a statisztikákról írsz, az addig rendben van hogy egyes csoportoknál eltérő eredményeket kapunk valamely vizsgált tényező tekintetében. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ebből általános következtetéseket lehetne levonni. Ha a statisztika csak annyit mond, hogy x csoport tagjai körében ez vagy az magasabb arányban fordul elő akkor azt hibás úgy értelmezni, hogy a csoport minden tagja eltér a másiktól valamilyen ebbe az irányba. A sztereotípiákkal pedig az a baj, hogy ezt üzenik. Nem tudom milyen "bizonyos körökre" gondolsz, ahol ez nem tetszik az embereknek, szerintem a racionálisan gondolkodó emberek köre az akiknek nem tetszik. Ha a romáknak rosszabbak a bűnözési statisztikáik, az nem jelenti hogy minden roma, vagy a legtöbb roma bűnöző lenne. A legtöbbjük ugyanúgy nem az, mint ahogy a magyaroknak sem. Ha a homoszexuális férfiak körében gyakoribb, hogy egyes személyek nőiesen viselkednek az nem azt jelenti hogy legtöbbjükre ez jellemző lenne. És még sorolhatnám.
Ami még nagyon fontos hogy ezeknek az eltéréseknek legtöbbször nem az, vagy nem kizárólag az az oka, hogy valaki x csoporthoz tartozik. Értsd: ha egy átlag magyar diák rosszabbul teljesít a PISA-n mint egy átlag észt vagy lengyel diák az feltehetőleg nem önmagában azért van mert ő magyar a másik meg lengyel. Ebben talán egyetértünk. Hanem ennek van egy kontextusa, ezen belül számos tényező ami befolyásolja az eredményt valamilyen irányba, és ezen lehet változtatni.
Tisztában vagyok a szteroidok hatásával valamennyire. Járok kb 10 éve kondiba, olvastam róla eleget. Májat rendesen terheli, ragyásak lesznek, büdös a szájuk, stb. Aki ésszel csinálja tudja hogy pontosan mit hogy kell nyomni, kúra közben, kúra után, hogy ne legyen csöcse, ne legyen merevedési zavara, ilyesmi. Én sosem nyomnám, de megértem akik ennek áldozzák az életüket. Egyébként kb az összes versenysportoló egészségtelenül széthaktja magát, ha a doppingot nem is nézzük.
Olyat viszont sosem hallottam, hogy valakinek vékonyabb lenne a hangja tőle. Inkább mélyebb, akár nő, akár férfi.
Amúgy legjobb tudomásom szerint az anabolikus szteroidok nem legálisan kerülnek a testépítőkhöz.
#16 Azt elismerem, hogy nem tudom megítélni, vagy fel sem merült bennem, hogy a melegek hány százalékáról tudnám megítélni, hogy meleg.
És "akin látszik", ott nem csak a flitteres, haspólós (bocs) melegekre gondoltam. Mondjuk pár külsőre teljesen átlagos, átlagos érdeklődési körrel rendelkező sráccal találkoztam, akiről valamiért feltételeztem -utólag mint kiderült jogosan- hogy meleg.
És konkrétan lehet, hogy feltételeztem, hogy kisebbségben vannak melegek akikről "nem rí le". Ezek szerint tévedtem, bocs.
De azért komolyan nem értem, hogy a legtöbb ember miért ezen lovagol. Én nem értek ezekhez a dolgokhoz, ezért kérdezek. Egy kicsit azért több nyitottságra számítottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!