Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Munkahelyi pszichológiai teszten törvényes-e a nemi identitás felől kérdezni? Úgy, hogy a válasz elől nem lehet kitérni. Mi erről a véleményetek?
Ez nem az MMPI-teszt? Abban is vannak ilyen jellegű kérdések. Velem is kitöltették ezt a tesztet anno (nem állásinterjú során), ahol konkrétan több kérdés kapcsán is egyértelműen bevallottam, hogy meleg vagyok. Ennek ellenére azt hitték, hogy kamuzok és nem hittek nekem. Pedig az igazat mondtam. :) Egyébként a munkáltatók többsége nem azért "kíváncsi" a munkavállalók szexuális orientációjára, hogy visszaélhessen az adatokkal (zsarolhassa a dolgozóit), hanem hogy elkerülhesse a munkahelyi diszkriminációs pereket. Vagyis ha a meleg munkavállalót hátrányos megkülönböztetés éri a munkahelyen a szexuális orientációja miatt (pl. zaklatják a kollégái), akkor a munkáltatónak ne kelljen a bíróságra rohangálnia, ahol esetleg megütheti a bokáját. Egyébként a PR-osok tudják, hogy ez érzékeny és védendő adat, elvileg tilos (lenne) rákérdezni bármilyen formában. Aztán vagy betartják, vagy nem. Egyébként, ha az MMPI tesztről van szó (ami egy pszichológiai teszt), az MMPI azt is vizsgálja pszichológiai szempontból, hogy mennyire válik "zsarolhatóvá" az egyén a melegsége által, vagyis milyen szinten fogadta el önmagát. Pl. a munkahelyi "ugratásokat, szivatásokat, viccelődéseket" -akár a melegségével kapcsolatban- hogyan kezeli. Könnyedén, legyintve túllép rajtuk, esetleg együtt poénkodik a kollégákkal a dolgon, vagy megsértődik, megbántódik, bírósághoz fordul jogorvoslatért.
(Apró megjegyzés: A nemi identitás és a szexuális orientáció nem ugyanazt jelenti. Nemi identitás: Milyen neműnek érzi magát az illető /Ffi, nő, egyéb.../ Szexuális orientáció: Kihez vonzódik? Ez alapján lehet: hetero, meleg, biszexuális stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!