Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Baj az, ha csak a fekete kukit szeretem?
Ebbe a faji kérdésbe nem kéne belemenni, mert túl bonyolult és érzékeny téma. 0,17% különbség van az europid és negrid nagyrassz között. A rassz rendszert is direkt az emberre találták ki, külön fogalom, hogy emberi nagy és alrasszok. Elve Európában és pl. Amerikában máshogy sorolnak nagyrasszokat. Amerikaiaknál 9 nagyrassz van, ez főleg a Csendes-óceáni népekre fókuszál, de az ellentét az indid nagyrassznál van, mert azt mi az europidba soroljuk és alrasszként van indid.
Amúgy más állatfajoknál ilyen 0,17%-ot már gyakran külön alfajként tartunk számon. Csak az embernek a hosszú evolúciós mutáciaója nagy diverzitást és bonyolult génállományt hozott létre. A homo sapiens alfajai körül is hatalmas vita van. Genetikailag ez nagyon problémás, mert teljes értékű DNS minta nincs. Bár fraktált szegmenseket meg tudunk különböztetni és pl. a neanderthalensisnél szintetizáltak egyedi markereket. Nehéz megmondani, hogy mekkora a különbség pontosan a sapiens sapiens és a sapiens neanderthalensis között. 0,2%-0,6%-ig láttam már vélekedéseket. Itt azért látszik, hogy ez már közel áll a nagyrasszok közötti különbségekhez. Vagyis ilyen alapon egyesek külön subspeciesbe sorolnák, de ez nem szerencsés. A neanderthalensis egyedi markerjei amúgy megtalálhatók a lakosság 1-4%-ban. A legnagyobb arányban Skandináviában, mivel elég homogén állományról van szó, így sokáig nem nagyon volt mással való keveredés(érdekesség képpen ez volt az egyik alapja a 13. Harcos filmnek, hogy egy elmélet szerint elég sokáig fennmaradt elszigetelt populációkban a neandervölgyi.).
Az Afrika elmélet amúgy sok szempontból sántítani látszik, de hatalmas feladat az ember eredetének a kutatása. Én hasznosnak tartom az elméletet, mert nagyban enyhítette a faji megkülönböztetéseket a nyugati társadalmakban. Annak ellenére, hogy szerintem is túl sok ellentmondásos kérdést vet fel. Annyiban zárnám le ezt az eredetelméleti kérdést, hogy területi és időbeli leletek alapján egyértelműen nem stimmel. Genetikai vonatkozásban, ami alapján amúgy felállították, meg igazából meg úgy tudja igazolni önmagát, hogy ha elfogadjuk, hogy helyes az elmélet.
Szóval a legérettebb és legbölcsebb hozzáállás, hogy elfogadjuk a valójában nem is olyan kicsi különbséget a nagyrasszok között, de nem teszünk különbséget egymás között. Eleve míg nem külön species nincs baj, mert nem hibrideket hozunk létre. Így tovább tudunk szaporodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!