Kezdőoldal » Szexualitás » Fogamzásgátlás » Mit tegyek, amíg várok a...

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Mit tegyek, amíg várok a vizsgálatra?

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Fogamzásgátlót kezdtem el szedni , 21 napja (tehát pont most vagyok a 7 napos szünetben) A nőgyógyászom , felelőtlenül , nem végzett rajtam vizsgálatokat , sőt a vérvételem eredményét sem nézte meg és én teljes nyugalommal még így is , elkezdtem szedni a felírt fogamzásgátlót. Semmilyen mellékhatását nem érzem , azonban a lábam kicsit többet zsibbad , mint amennyit szokott. A lábamban , véleményem szerint , amúgy sem igazán jó a vérkeringés , de mostanság kicsit még rosszabb, ami miatt beparáztam.

Szeretnék egy Leiden vizsgálatot kérni ,és max az eredmények függvényében merem folytatni a bogyót , mert nyilván nem szeretnék trombózist.

Azonban , pont húsvéti szünet van ,így a nőgyógyászom nem rendel. A szünet végén, pedig el kéne kezdenem szedni, a következő levelet. Nem tudom mit csináljak , mert mire tudok beszélni a nőgyógyászommal ,addigra már kéne ,hogy szedjem a fogamzásgátlót , illetve a leiden vizsgálat eredménye sem egyik napról a másikra derül ki, és nem tudom , hogy az az alatti idő alatt is érdemes e szednem vagy sem. (Bár erre talán már a nőgyógyászom is tud majd valami választ adni)

Lényeg az , hogy szerintetek , inkább ne kezdjem el a következő levelet , amíg nem beszélek a nőgyógyásszal ,vagy szedjem ,a megadott időben továbbra is és majd lesz ami lesz?

19/L

2018. márc. 31. 17:10
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Én nem szedném tovább.
2018. márc. 31. 17:12
 2/12 A kérdező kommentje:
Igen ,igen .. de ha kiderül , hogy trombózisra nincsen hajlamom , és nyugodtan szedhetem a bogyót , akkor meg felborítom a hormonjaimat ,mert egyszer szedem, aztán nem szedem , aztán megint elkezdem .. na és ez nagyon nem lenne jó ötlet.
2018. márc. 31. 17:17
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Eleve a fogamzásgátló nem jó ötlet, hiszen leállítja a ciklusod. De ezek elvileg elég alacsony hormontartalmúak, és még csak most kezdted el szedni.

Mondom, én tuti nem szedném, ha úgy érezném, hogy kockázatos. De a te tested, a te dolgod.

2018. márc. 31. 17:23
 4/12 Noren1989 ***** válasza:
15%
Fejtsél egy sudokut.
2018. márc. 31. 17:51
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, trombózis nem a Leiden mutáció miatt alakul ki.

Az csak egy konkrétan meghatározható kockázati tényező.

Pontosan ilyen kockázati tényező a dohányzás is, az elhízás, vagy a te esetedben a rossz vérkeringés, érgyengeség a lábakban.

Nekem is rosz a keringés a lábamban, eleve örökletesen gyengébbek az erek, könnyebben alakul ki viszér, és még ráadásnak sokat is ülök napközben, így nekem speciel eszembe se jutna gyógyszert szedni, mert ezek már eleve növelik a trombózis kockázatát...

2018. márc. 31. 18:06
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha tovább szeder mindenképp sportolj, próbálj egészségesen élni. Ha sokat ülsz, legalább óránként állj fel és mozogj egy kicsit. Ezek persze nem zárják ki a trombózist, de ugyanúgy csökkentik a kockázatát ahogy a fent felsorolt tényezők növelik.

Én nem szedném a biztonság kedvéért amíg ki nem vizsgálnak, bár sok nőgyógyász írja fel mindenféle vizsgálat nélkül. Ha most abbahagyod, az első természetes menstruációd után kezdheted újra biztonságosan. Persze nem tesz jót a szervezetednek, de senki nem fogja tudni megmondani, hogy megéri-e a kockázatot.

2018. márc. 31. 20:07
 7/12 anonim ***** válasza:

1. Az orvosod - ha normálisan kikérdezett a betegségeidről, szedett gyógyszereidről és arról, hogy a családban előfordult-e trombózis - és ennek tudatában írta fel a gyógyszert, akkor NEM járt el felelőtlenül. Fogamzásgátló felírása előtt nem kötelezően elvégzendő vizsgálat a trombózishajlam vizsgálata.

2. Nyilvánvalóan ha attól rettegsz, hogy trombózist kapsz, akkor értelemszerűen amíg ki nem derül a vizsgálat eredménye, addig nem kellene szedni. Bár nem teljesen értem, hogy ez miért egy hónappal a szedés elkezdése után jutott eszedbe.

3. Nem fogja jobban megkeverni a hormonjaid egy hónap kihagyás, mint maga a gyógyszer szedése.

4. Remélem tisztában vagy vele, hogy a trombózis kialakulásában elég sok tényező szerepet játszik, aminek egyetlen pici szeletkéje a Leiden mutáció. Az életkor, a testsúly, bizonyos betegségek, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a Leidenen kívül még soksok genetikai mutáció is hozzájárulhat.

Szóval persze, szűresd le magad Leidenre, én sem tartom hülyeségnek, de azt azért ne gondold, hogy ha az rendben van, akkor tuti biztos nem fogsz trombózist kapni....

2018. márc. 31. 23:17
 8/12 A kérdező kommentje:
Tisztában vagyok vele :) köszönöm a válaszokat. Nem egy hónappal utána jutott eszembe. Had legyek őszinte ...én ezzel az egész fogamzásgátlóval úgy voltam , hogy csak jó oldala lehet cégre így 3 év után rettegés mentesen és a gumi átka nélkül lehetek együtt a barátommal , illetve a szabálytalan menstruációm is cégre kiszámíthatóvá válik. Ez lebegett a szemem előtt , semmi más. Később ,amikor felírta már a bogyót (semmilyen vizsgálat nélkül , kérdezni sem kérdezett semmit ,ezzel kapcsolatban) akkor kezdtem el kutatni ,hogy azért tudjam mivel állok szemben , azonban sürgetett azidő ,mert a menstruációm első napján kellett beszednem. Igazából a recept kiváltása után pár nappal meg is jött , szóval nem sok időm colt gondolkodni , gondoltam , hogy úgysem lesz baj. Aztán az első hónap háromnegyedénél éreztem azt , hogy valami talán nem oké... napi remdszerességgel zsibbadt a lábam sőt egyszer még meg is szédültem elég durván ,be is estem az ágyba (bár nyilván erről nem csak a bogyó tehet , lehet ,hogy csak a vérnyomásom vacakolt). Na akkor mondtam azt , hogy okés .. beszede, a 21 tablettát ,hogy ne a vége előtt picivel hagyjam abba ... és közben felhívtam a nőgyógyászt is , hogy fogdjon , és elmonhassam a panaszaimat és mondjon erre valamit ,illetve kérni szerettem volna egy leiden vizsgálatot biztos ami biztos (igen , tudom , hogy nem csak ettől függ ,hogy lesz e trombózisom vagy sem) Felhívtam ugyebár a nőgyógyászt .. a titkárnője vette fel , mint mindig .. és közölte velem , hogy nem csinálnak ilyen leiden vizsgálatot , kérjem meg a háziorvosomat , hogy adjon beutalót... na és ekkor ilyen nagy boci szemekkel pislogott rám az orvos , hogy már pedig a leiden vizsgálatot a nőgyógyásznak kell elrendelni. Na mondom szuper .. de mire oda jutottam , hogy megint beszéljek a nőgyógyásszal , jött a szünet ...és most így teljesen megragadtam. Az ajánlásaitok alapján , nem fogom elkezdeni a levelet ... Azt viszont nem tudom , hogyha az orvos azt mondja , hogy nem szedhetem tovább a bogyót , akkor mi a fenét fogok csinélni , mert gumizni nem vagyok hajlandó többet ...eleget csalódtam a mindenféle csoda gumikban és elegem van , hogy ilyen kényelmetlen módszerek léteznek csak a “biztonságos” fogamzásgátlásra.
2018. márc. 31. 23:30
 9/12 A kérdező kommentje:
Elnézést a helyesírási hibákért , gyorsan írtam. :)
2018. márc. 31. 23:31
 10/12 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, hogy ezt írom, nem megbántani szeretnélek, de a leírás alapján te tipikusan az az ember lehetsz, akit egy negatív Leiden teszt sem fog megnyugtatni. Ugyanúgy folyamatosan rettegni fogsz a trombózistól, mint gumi esetén a teherbeeséstől. De persze ne legyen igazam...

10 évig használtam gumi óvszert, sosem volt vele semmi gond. Őszintén szólva én kényelmetlennek sem igazán találtam, bár tény, hogy anélkül egyszerűbb. Kicsit nehéz is megértenem ezt a nagy gumiutálatot, de hát nem vagyunk egyformák, mást biztos jobban zavar.

Most - annak ellenére, hogy tisztában vagyok a fogamzásgátló tabletta összes lehetséges mellékhatásával és szövődményével - tablettát szedek, de nem rettegek folyamatosan azon, hogy trombózis fogok kapni. Mondjuk tény, hogy én előtte kivizsgáltattam magam, biztos, ami biztos.

Ha Leiden mutációd van, akkor még mindig lehet csak gesztagén tartalmú tablettát szedni, lehet spirált használni, lehet netről pesszáriumot szerezni, lehet különböző módszereket kombinálni.

Tény, hogy a tökéletes védekezést még nem találták fel, de azért elég sok lehetőség van, ha az ember egy picit is gondolkodik meg utánanéz, akkor elég jó eséllyel el tudja kerülni a nem kívánt terhességet.

2018. márc. 31. 23:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!