Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Menstruáció késleltetése fogamzásgátló mellett, hogyan?
Üdvözletem,
A kérdésem fogamzásgátlóval kapcsolatos. Yasminelle tablettát szedek, viszonylag rövid ideje, második hónapja. Pajzsmirigy gondok miatti cikluszavarra kaptam. Korábban sosem szedtem gyógyszert, így tapasztalatom sincs a hatásaival.
A problémám az, hogy szeretném "eltolni" a menstruációmat más időre, mint amit így a gyógyszer beállít. A tájékoztatóban két módszert is írtak, az egyik az, hogy szünet nélkül, folyamatosan szedem a tablettát (erre azt írták, hogy nem javasolt), a másik, hogy 7 nap helyett rövidebb szünetet tartok két levél között.
Melyik módszer a biztonságosabb? Szabad valóban szünet nélkül szedni tovább, vagy, mivel ilyen rövid ideje szedem a gyógyszert, még nem érdemes?
Illetve, ha azt a módszert választom, hogy rövidebb szünetet tartok két levél között, akkor ezt megtehetem kétszer egymás után? (Kb. 4-5 nappal szeretném előrébb hozni a menstruációm kezdetét, tehát így két hónapban kéne egymás után rövidítenem.)
Melyik módszer a kevésbé kockázatos? Illetve milyen mellékhatásokra számíthatok? Bármelyik megoldást választva: számíthatok rá, hogy a következő levél után már az "új rend" szerint jön meg a vérzésem, vagy kell neki plusz egy hónap, hogy újra beálljon?
Tisztában vagyok vele, hogy erre a nődoki tud 100%-os választ adni, de mivel magánorvoshoz járok, és nem mostanában tudok bejutni hozzá, ezért próbálkozom online felületen is.
Amennyiben valakinek van tapasztalata, annak a válaszát megköszönöm.
úgyis jön majd vki aki osztja az észt..
én a szüneteltetést választottam, szerintem az egészségesebb ha fogalmazhatok így. pihi idő előtti két gyógyszert nem veszem be. közben a szünet alatt megjött és folytattam az a hét nap után a gyógyszert. ugyanígy a következő hónapban. szerencsére nekem volt két hónapom az átállásra, több napot nem hagytam volna ki. wellnesselni mentünk 4 napra pont ez idő alatt jött volna meg és tamponnal nem szívesen termálozok...
Itt is hasonló dologról van szó, nyáron 9 napra megyünk nyaralni párommal július elején. Sajnos a rendszertelenség miatt nem tudtunk ehhez időzíteni - hamarabb lett lefoglalva a szállás, minthogy szedni kezdhettem volna a gyógyszert.
Második, szüneteltetés alatt mit értesz? Nem 7, hanem 9 nap szünetet tartottál? Vagy csak 21 helyett 19 nap után hagytad abba? Nem teljesen értem. Ha hamarabb hagyod abba, akkor a védelem is csökken, nem?
Nekem ez szerepel a betegtájékoztatóban:
"A menstruáció első napjának megváltoztatása: Mit kell tudnia?
Ha az utasítások szerint szedi a tablettákat, a menstruációja/megvonásos vérzése a tablettamentes héten fog kezdődni. Ha meg kell változtatnia ezt a napot, ezt a tablettamentes periódus rövidítésével (de soha ne hosszabbítsa - 7 nap a maximum) teheti meg. Ha például a menstruációja általában péntekenként kezdődik, és ezt keddre (3 nappal korábbra) akarja változtatni, az új csomagot a szokásosnál 3 nappal korábban kell elkezdenie."
Csak nem tudom, mennyire cink, ha ezt két hónapban egymás után csinálom meg, főleg így, hogy még nagyon friss a szedés. :/
A másik verziónál nem ír semmi extrát, de úgy kezdi az első mondatot, hogy "még ha nem is javasolt", megtehetem a szünet nélküli szedést, és ez elbizonytalanít. Meg persze mind a két verziónál írja, hogy lehet áttöréses vérzés, mint mellékhatás.
Köszönöm a válaszokat mindkettőtöknek!
Én nődokimat kérdeztem és két lehetőség van:
1. rövidíted a szünetet! A tablettás időszakot sose szabad, mert csökken a védelem!! Tehát a hét napos szünetből lehet 2-4 napot levágni. Ezt addig teheted meg, amíg arra a napra nem esik, amelyikre szeretnéd. Tehát 2-3hónap egymás után akár. Én is kétszer tettem meg, semmi gond nem volt.
2. szünet nélkül folytatod a levelet, így kimarad az adott vérzés, de ugyanarra a napra fog esni. Ez évente 2x lehet eljátszani.
#4 A másodiknál miért esik ugyanarra a napra? Ha nem tartok egy hét szünetet, akkor legközelebb egy héttel előbb kell megjönnie, nem? Vagy én gondolom rosszul?
Mindenesetre köszönöm a megerősítést, valószínűleg az első verziót fogom alkalmazni én magam is jövő hónaptól. :)
Ilyenkor kevesebb, nekem konkrétan elmúlik amint elkezdem újra!
Szerintem megcsinálhatod, jobb mint többször egy-egy napot mint kétszer többet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!