Kezdőoldal » Szexualitás » Fogamzásgátlás » Melyek a minipillek?

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Melyek a minipillek?

Figyelt kérdés
Tudnátok pár példát mondani? Szed valaki ilyet, mi a tapasztalat?
2010. márc. 9. 20:12
 1/6 anonim ***** válasza:

google a barátod:

[link]

2010. márc. 9. 20:53
 2/6 A kérdező kommentje:

Gondolhatod,hogy kerestem, de csupa szar oldalt dobott ki (szokás szerint). Az is érdekelne,hogy mik a tapasztalatok.

Amúgy megnézném,amit bemásoltál, csak nem sikerült rendesen, mert a vége lemaradt.

2010. márc. 9. 21:00
 3/6 anonim ***** válasza:

A minipill, más néven csak progesztogén-tartalmú tabletta a kombinált fogamzásgátló tablettának az alternatívája. Csak kis dózisú progresztogén hormont tartalmaz.

Hogyan hat?

A minipill, más néven csak progesztogén-tartalmú tabletta a kombinált fogamzásgátló tablettának az alternatívája

Előállítható olyan szintetikus progesztogén hormon, amely teljes egészében utánozza a szervezet progeszteronjának hatásait. A progesztogén megvastagítja a méhnyak nyákfelületét, és elvékonyítja a méhnyálkahártyát. A sűrűbb cervikális nyák megnehezíti a spermiumok átjutását, az elvékonyodott méhnyálkahártya pedig az (esetleg már) megtermékenyített petesejtek beágyazódását. A progesztogén meggátolhatja a petefészekből történő petesejt kiszabadulást is.

Mennyire hatékony?

A minipill 96-99,5% hatékonyságú, ha az előírások szerint szedi az illető.

Melyek az előnyei?

• Alkalmas lehet olyan nők számára, akik valamely ok miatt nem szedhetnek kombinált fogamzásgátlót (pl. szív- érrendszeri betegség, mellfeszülés, folyadékvisszatartás – ödémásodás).

• Dohányos nők jobban tolerálják, mint a kombinált fogamzásgátlót.

• Csökkenti a (veszélyesebb) mellékhatások kockázatát, pl. trombózisveszély, magas vérnyomás.

• Csökkenti a kismedencei gyulladásos betegségek kockázatát.

• Szoptatás idején is alkalmazható.

• Szülés, vagy abortusz után közvetlenül is alkalmazható.

• Alkalmazásának abbahagyását követően azonnal helyreáll a termékenység.

Melyek a hátrányai?

• Mindennap azonos időben kell bevenni.

• Kevésbé hatékony, mint a kombinált tabletta.

• Pecsételő, vagy szabálytalan vérzést okozhat.

• Nem véd az STD-k (szexuális úton terjedő betegségek) ellen.

• Elhízás, méhen kívüli terhesség esetén nem adható.

• Nem adható még: súlyos májbetegség, felszívódási zavar, korábbi lábtrombózis vagy tüdőembólia esetén, ill. véralvadási zavar fennállásakor.

Hogyan kell alkalmazni?

A minipillt naponta kell szedni, mindig azonos időpontban. Nincsen hétnapos szünet, és nincsenek hatóanyag nélküli tabletták, mint a kombinált fogamzásgátlók esetén. Ha a tabletta bevétel (a szokásoshoz képest) 3 órát késett, vagy hányás, hasmenés miatt a felszívódása bizonytalan, akkor mechanikus módszerrel kell védekezni, mint pl. pesszárium, kondom stb. a következő 2-14 napban. Az orvossal ezt érdemes megbeszélni.

Szeretne további egészségügyi híreket olvasni? Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre és mi kéthetente eljuttatjuk Önhöz a legújabb információkat!

2010. márc. 9. 21:08
 4/6 A kérdező kommentje:
Még mindig nem kaptam választ. A minipillek neve érdekel, példák. Csak ennyi. A többit én is megtalálom a neten, de azért köszi, hogy bemásoltad.
2010. márc. 10. 08:01
 5/6 anonim ***** válasza:

Csak neked megkerestem őket. (Google mindent tud)

[link]

[link]

Ha fórum is érdekel ezt találtam:

[link]

2010. márc. 10. 10:19
 6/6 anonim ***** válasza:
Én csak azt másoltam be, amit te nem tudtál megnyitni és az első válaszoló linkelte.
2010. márc. 10. 16:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!