Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A nő és a férfi dohányzása is csökkenti a teherbeesés esélyét?
Mi az, trafikod van?
Senki nem mondta, hogy aki dohányzik, annak tutira beteg gyereke lesz. Senki nem mondta, hogy régebben nem születtek egészséges gyerekek. Régebben is voltak nemdohányzók, mi van, ha ők szülték az egészséges gyerekeket? Persze ez csak provokatív kérdés volt, hogy rámutassak az érvelésedben tátongó lyukakra. Hiába próbálod a tényeket eltorzítani és hamis logikával érvelni, mert a helyzet az, hogy a dohányzás sem zárja ki az egészséges gyerek születését, csak az esélyeket rontja. Sőt, nemdohányosnak is lehet beteg gyereke.
Nézzük a tényeket és az adatokat.
A férfi dohányzása leginkább a termékenységet érinti.
A nő dohányzása ennél bonyolultabb. Itt egy cikk:
Párad hadd emeljek ki:
- Koraszülés esélye majdnem dupla (ja, nyilván nem olyan nagy baj, ugye).
- Növeli a halvaszületések számát.
- Motoros, szenzoros és kognitív hátrányokat okoz (magyarul hülye, ügyetlen gyerek lesz).
Tehát ige, lehet egészséges (vagy annak látszó) gyereket szülni, csak épp nehéz. Ha a gyerek mondjuk genetikailag 120-as IQ-jú lett volna, akkor lesz 100. Ha 100 lett volna, akkor mondjuk lesz 90. Ha lehetett volna akár egy ügyes kezű szívsebész, akkor lesz belőle szobafestő. Persze, egészséges. csak mondjuk 10 évvel hamarabb hal meg a koraszületés miatt, mint kellett volna.
Vegyük tudomásul, hogy egy dolog ártalmas hatásai olykor nem azonnal jelentkeznek. Nem olyan, hogy elszívsz egy cigit és már potyog is belőled a halott magzat. Lehet, hogy azt hiszed egészséges, csak épp ott ketyeg az időzített bomba, hogy 45 évesen lesz rákos 75 helyett. Ilyenkor már könnyű homokba dugni a fejünket, hogy "nem a terhességi dohányzás okozta". Nyilván nem egyedül az okozta. De az is benne volt.
Egyébként igen, régen sokkal többet dohányzott a világ, de abból a nők része sokkal kisebb volt.
A 60-as 70-es évek környékén (ezek mind USA adatok) a nők kb 32%-a dohányzott. A 2000-es évek elejére ez lement 20-22%-ra.
Egy 50-es évekbeli adat szerint telejes populáció 46%-a dohányzott, amiből következik, hogy ha a nők 32%-a dohányzik, akkor a férfiak esetén ez a szám 60% körüli. Mára a férfiak aránya is a 20-22% körülire csükkent. Ezzel párhuzamosan egyébként a férfiak várható élettartama kezd belesimulni a nők várható élettartamába, ami jól mutatja, hogy a férfiak nemgenetikailag élnek rövidebb ideig, hanem jórészt a dupla dohányzási ráta okozta a statisztikai különbséget.
Na innentől lehet eldönteni, hogy tényleg túl vannak-e spilázva a dohányzás ártalmai.
A vitátok érdekes, de nem igazán válasz a kérdésemre.
Ha csak a nő dohányzik (amikor még nem terhes, mert akkor tudom, hogy kockázatos), akkor is kevesebb az esélye, hogy teherbeessen? Ha igen, milyen biológiai okból?
A férfiaknál egyértelműen a spermát károsítja, ezt tudom.
67% :) öngól. a szövegértéseddel te minősítetted magad. olvasd végig hogy mit írtam! azután hozz olyan érvet is ami talán igaz/valós is. nem írtam semmi olyat, hogy egészséges lenne, sőt! csupán amit leírtál, hogy "szerencsés, ha fogyatékos..". csupán azt mondtam, hogy túlzás (és ezt mindenki beláthatja), hogy az összes gyerek fogyatékos lesz. mert te nem írtál olyat, hogy kis eséllyel egészséges is lehet.
(ráadásul csak úgy elmondanám, hogy amit leírnak neten, nem biztos hogy igaz. konkrétan megtiltották, hogy netről keressek a tételeimhez információkat, mert sok olyat is írnak, ami csak feltételezés/saccolás, ettől független, nem mondom, hogy nem igaz!)
kérdező: leírta előttem valaki, hogy leginkább a magzatra van hatással, de ha korán kezdi valaki, akkor a még fejlődő szervezetben roncsolhatja a petefészket is. hormonzavart is okozhat, ami ugye az ovulációt befolyásolja..
"A vitátok érdekes, de nem igazán válasz a kérdésemre.
Ha csak a nő dohányzik (amikor még nem terhes, mert akkor tudom, hogy kockázatos), akkor is kevesebb az esélye, hogy teherbeessen? Ha igen, milyen biológiai okból?
A férfiaknál egyértelműen a spermát károsítja, ezt tudom."
Ha azt nem vesszük számításba, hogy a te szervezetedben mit károsít a dohányzás, ami a fogantatáshoz kapcsolódik, amint a sperma beléd kerül, azt is károsítani fogja, ahogy a testnedveidben halad, ami tele van méreganyagokkal.
Pedig ehhez se kell orvosi diploma...
Csak egy ok:
Dohányzás esetén a vér oxigénszintje alacsonyabb, így a méh is kevésbé "élő", a "punnyadt", méreganyagban hemzsegő méhnyálkahártyában kevésé tapad meg a magzat is. Nem hiába gyakoribb a vetélés is dohányos esetén. Igen, az olyan korai vetélés is, amikor még az illető azt sem tudja, hogy terhes.
Elolvastam a válaszokat és nem értem, hogy egyes válaszokat miért kellett lepontozni.
válaszíró 67%-ban hasznos válaszokat ad: végig se olvastad hogy mit írt a válaszadó, csak meglettél sértve, hogy hülyeséget írtál és ő meg kijavított. Ne nevettesd ki magad!
Az én szüleim fiatalkorukban dohányoztak, de nem lettem sem én, sem a testvérem fogyatékos! Még koraszülöttek sem lettünk. Teljesen egészségesek vagyunk!Biztos vagyok benne, hogy nem mi vagyunk ketten ezzel egyedül. Légyszíves javítsd ki magad, ha mástól nem bírod elfogadni!
Én is elítélem a terhesség melletti dohányzást, mert tényleg van esély, hogy nem egészséges lesz a kisbaba. Én biztos nem fogok soha dohányozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!