Kezdőoldal » Szexualitás » Fogamzásgátlás » Tabletta vagy mégse?

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Tabletta vagy mégse?

Figyelt kérdés
17 éves szűz lány vagyok. Lett volna már rá alkalmam és kapcsolatom, de nem gondoltam ennek még akkor szükségét. A mostani barátommal viszont eltudnám már képzelni. Azokat kérdezném, akik szednek fogamzásgátlót, hogy ők hogy kezdték? Nem régiben mesélte barátnőm, hogy ő is szedi már és velem egy idős. Előnyök? Hátrányok? Olyanok amiket ti is tapasztaltatok már. Egyébként elég egészségesnek mondhatom magam, sosem vagyok beteg, nincsen semmilyen szervi gondom sem.

2013. márc. 3. 21:53
 1/7 anonim ***** válasza:
Hát neked kell mérlegelni, hogy megéri-e a kockázatot vagy sem. Van egy csomó előnye, és mellette egy csomó hátránya is a tablettának.
2013. márc. 3. 22:02
 2/7 anonim ***** válasza:

Használjatok inkább óvszert.

[link]

2013. márc. 3. 22:07
 3/7 anonim ***** válasza:

Hát.. én kb fél éve vesztettem el a szüzességem, de rá 2-3 hónapra elmentem nőgyógyászhoz, mert mindigis nagyon rendszertelen volt a menstruációm. Azt mondta, h ha már élek szexuális életet, akk felír nekem egy fogamzásgátlót. Persze vérvizsgálat, stb után. Szval gyakorlatilag 2-3 hónapnyi szex után már el is kezdtem szedni a gyógyszert. :D

Én eddig csak előnyeit tapasztaltam. Nem kell ugye parázni a szex miatt, lehet gumi nélkül. Kezd beállni a menzeszem, most már minden hónapban 1-2 napos csúszásokkal, de rendesen megjön (előtte 45 nap körüli ciklusom volt.. :/). Nekem mindig kicsi volt a cicim, de mióta szedem a gyógyszert, kerekebb meg kicsit nagyobb is :)))

Talán annyi negatívuma van, h én egy minimális mellfeszülést szoktam tapasztalni időnként. Meg hogy erre azért komolyan kell figyelni, hogy minden nap rendesen bevedd. És ez egy pluszkiadás.

De nekem eddig úgy érzem, megérte :) Ha mást nem, már csak azért, mert így nem kell azon izgulnom h már megint késik a vérzés, és csak nem lyukadt ki a gumi anélkül h észrevettük volna.

18/L

2013. márc. 3. 22:10
 4/7 anonim ***** válasza:

Utolsó:

Azért azzal tisztában kell lenned, hogy a tabletta nem beállítja a vérzést. A tabletta kikapcsolja a ciklust, és rendszeres időközönként megvonásos vérzést hoz létre azért, mert 7 napig nem szeded.

Ha abbahagyod, ugyanolyan rendszertelen lesz, mint a szedés előtt, sőt, sok esetben még rosszabb is.

Ezt csak azért mondom, mert ha majd babát szeretnél, akkor nem árt időben abbahagyni, hogy sikerüljön összekaparni a ciklusodat.

Tabletta előnyei:

- gyakori szex esetén olcsóbb, mint az óvszer

- nem zavarja meg az intim pillanatot

- a férfiak számára kényelmesebb (illetve a nők egy részének is)

- kiszámíthatóvá teszi a vérzést (bár ez amúgy hülye dolog, mert csak akkor szabadna vkinek tablettát felírni, ha már legalább 2 éve rendszeresen menstruál...)

- gyakran csökkenti a vérzés mennyiségét és hosszát

- gyakran enyhíti a görcsöket

- vkinél szebbé eszi a bőrt

A hátrányai:

- orvossal kell felíratni, ami plusz idő, plusz pénz, kellemetlen, ha éppen a szünet utolsó napján derül ki, hogy nincs több tabi

- csak akkor veszed észre, hogy vmi gáz van, ha már terhes vagy

- rengeteg mellékhatása lehet (leggyakoribbak: libidócsökkenés, migrén, hízás, hüvelyszárazság és gyakori fertőzések, de ennél cifrábbak is előfordulnak)

- a nők többségének a szedés után pár hónapon belül helyreáll a ciklusa. Viszont sajnos sok olyan nő is van, akinek akár hosszú ideig tartó peteérés hiányt okoz a tabletta, illetve előfordulhatnak komolyabb hormonzavarok is a szedés után (persze ezeket vhogy nem szokták reklámozni.....)

Emellett arra is gondolni kell, hogy tablettát nem mindenki szedhet. Ha volt a családban trombózisos, akkor mindenképp kell arra utaló vizsgálat, hogy van-e hajlamod rá. Migrén, magasvérnyomás, cukorbetegség, autoimmun betegség stb. esetén nem ajánlott a szedése. Ha vkinek rendszertelen a ciklusa, akkor szintén nem ajánlott, annak ellenére, hogy manapság gyakran felírják erre is.

Dohányzás mellett se nagyon kellene szedni...

Egyébként az ismerőseim körében van pozitív és negatív példa is.

Vmelyik barátnőmnek bejött, semmi baja tőle, de van olyan is, akinek csomó lett a mellében (amit ki kellett operálni), van, akinek a libidója lett nulla, másnak migrénje lett tőle.

Szerintem ha a párod nem tiltakozik a gumi ellen, akkor az jobb megoldás, mert attól 100%, hogy nem lesz semmi bajod.

A tabitól meg vagy lesz, vagy nem.

2013. márc. 3. 22:15
 5/7 A kérdező kommentje:
Szép és jó, hogy nem lesz tőle bajom, de ha szakad a gumi, akkor mehet a szaladgálás. Illetve olyan szinten parás vagyok, hogy teherbe ne essek, hogy tutira tönkreteszek vele mindent. (ezért vagyok még mindig szűz, hiszen lett volna rá olyan fiú, akivel évek óta együtt voltunk, és bíztam benne stb)
2013. márc. 3. 22:21
 6/7 anonim ***** válasza:
Nekem spec. 7 év alatt nem szakadt ki:) De le is kopogom. Hát ha akarod, akkor szedd. Lebeszélni nem foglak. Én leírtam az előnyeit és a hátrányit, innentől a te dolgod eldönteni, hogy mit vállalsz.
2013. márc. 3. 22:28
 7/7 anonim ***** válasza:

Kb már mindenki leírt mindent, de azért leírnám a tapasztalataimat:

Előny:

- jobb szexuális élet (páromnak vannak betegségei is így az óvszer nem könnyítette meg sajnos a szexuális életünket).

- kevés mennyiségű szinte fájdalommentes vérzés (előtte volt, hogy annyira fájt a hasam, hogy alig bírtam ki a napot és hazaérni is kész tortúra volt).

Hátrány:

- mindenki mond mindent, hogy milyen káros meg lehet később problémáim lesznek miatta ezért nem is szeretném nagyon sokáig szedni, azért bennem van a félsz.

- Libidócsökkenés sajnos - akár havi 1-2 szexszel is simán ellennék

2013. márc. 4. 17:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!