Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerdától szedek antibiotikumot, csütörtökön este vettem be a következő levélről a fogamzásgátló tabit, pénteken pedig lefeküdtem a párommal. Lehet ebből terhesség?
Kikérem magamnak, hogy butaságot írtam volna. ÉN egy szóval sem mondtam, hogy 0 lenne az esély a terhességre, még több fogamzásgátló módszer helyesen történő alkalmazásával sem csökkenthető 0-ra a valószínűség. Amit ÉN írtam:
- az antibiotikumkúra alatt és utána minimum 1 hét kiegészítő védekezés kell
- a kérdező ne aggódjon, mert bár az antibiotikum csökkenti a hatékonyságot, a megszakításos együttlét és a probiotikum segítségével a teherbe esés esélye újra minimális.
Vagyis ugyanazt írtam, amit te, kivéve a probiotikumról szóló értetlenkedést. Akkor most annak szerepéről is felvilágosítalak: az antibiotikum szedése azért csökkenti a fogamzásgátló hatékonyságát, mert a bélbaktériumok közreműködése szükséges a fogamzásgátló hormonok enterohepatikus körforgásban való részvételéhez, mely fiziológiásan jelentős mértékben járul hozzá a fogamzásgátláshoz szükséges plazmaszint eléréséhez. Ha a baktériumflórát antibiotikummal jelentősen pusztítjuk, a fogamzásgátló hormonok nem érik el a kellő koncentrációt a vérben. A probiotikum tehát azért szükséges, hogy helyreállítsa az elpusztított baktériumflórát, elősegítve ezzel a hatásos hormonkoncentráció elérését. Valóban nem fogamzásgátló hatású, de növeli a fogamzásgátló tabletta lecsökkent hatékonyságát.
Kérdező!
A fogamzásgátló meggátolja az ovulációt, a szedése alatt nem alkalmazható a naptármódszer, felesleges számolgatnod.
"De biztos vagyok a páromba, hogy nagyon vigyázott"
Ha annyira biztos lennél benne, akkor nem tetted volna fel a kérdést.
Egyébként az AB nem csak úgy csökkentheti a tabi hatását, ahogy bendsorp leírta. Hanem bizonyos AB-ok a májban serkentik azokat az enzimeket, amik lebontják pl. a fogamzásgátlót.
Gyorsabban lebomlik --> csökken a hatás.
Nem értem miért nem lehet kibírni 2 hetet kotonnal...
Ez az enziminduktor hatás antibiotikumoknál igen ritka, tulajdonképpen csak a rifampicinnél és rifabutinnál jelentős. És azért nem írtam le, mert feltételeztem, hogy nem tbc-je van a kérdezőnek, ugyanis ma már nem túl gyakori betegség - de legalábbis a fejlett országokbeli internettel rendelkezők körében nem az. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!