Kezdőoldal » Szexualitás » Fogamzásgátlás » Akkor most szombattól kéne...

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Akkor most szombattól kéne óvszert használni? Vagy inkább hamarabb is? Jól csinálom mindezt?

Figyelt kérdés

A szitu:

Május közepén váltottam Lindynette 20-ról Jangee fogamzásgátlóra (elég indokolatlanul). Múlt hét csütörtökön fogyott el a negyedik levél. Rendesen bevettem minden bogyót, mindig este, hányás-hasmenés nem volt, szóval minden rendben zajlott. Csak elmaradt a mensesem, már másodszor. Vasárnap kellett volna megjönnie, de nem jött meg, mint ahogy múltkor se. Ezért voltam tegnap nőgyógyásznál. Megultrahangozott, mindent rendben talált (természetesen terhes se vagyok). Ezért arra gondolt, hogy az új tabletta nem megfelelő. (Szerintem simán lehet lelki oka is, de azt úgyse lehet kivizsgálni, hónapokig tesztelgetni meg nincs kedvem.) Most ugye gyógyszerszünet van csütörtök óta, pénteken kéne elkezdenem a következő levelet. De azt mondta, ne kezdjem el. Hanem menjek vissza jövő hét kedden kontrollra, akkor felír nekem egy tablettát, amit öt napig kell szednem, és az beindítja a mensest. Ezután kezdhetem el szedni az új fogamzásgátlót, ami remélhetőleg beválik (valószínű a Lindynette 20 lesz megint, mert az bevált).

Az alábbi kérdések akkor jutottak eszembe, amikor már eljöttem a dokitól, ezért teszem fel itt. (Elég flegmán és gyorsan lezavarta az egészet, sok időm nem volt elmélkedni.)

A lényegi kérdés:

Tehát a gyógyszerszünet elvileg péntek estig tartana, akkor kéne elkezdenem a következő adag bogyót, ha nem lenne ez az egész kavarás. Állítólag a fogamzásgátók a gyógyszerszünet alatt is védenek a terhességtől, legalábbis a doki egyszer ezt mondta, mikor megkérdeztem, szal feltételezem, hogy igaz. Tehát: nekem péntek estig még nem kell kiegészítő védekezést alkalmaznom, csak utána? Ha péntek este szexelek a barátommal, még nem kell a koton, de ha szombat reggel, vagy mégkésőbb, akkor már igen? Vagy már inkább használjunk péntek estét megelőzően is?

(Volt már rá precedens, hogy gyógyszerszünetben szexeltünk, szóval remélem, tényleg véd a szünetben is..)

Másik kérdés:

Az, hogy "nem válik be" a gyógyszer, ugye nem jelenti azt, hogy nem védett rendesen? (Valszeg nem – lehet, hogy azért nem jön meg, mert az egész ciklust ennyire visszaszorítja, mert túl erős vagy ilyesmi. Állítólag ezeknek szinte ugyanolyan az összetételük, csak kisebb különbségek vannak. Ezek a kisebb különbségek befolyásolják, hogy kinek mi válik be és mi nem. Szóval anyira nem félek, csak azért kérdezem mégis, mert vasárnap is volt szex, gyógyszeszünet kellős közepén, és annak az eredménye tegnap még nem derülhetett volna ki, 2 nap után.)

2012. aug. 29. 13:14
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Kérdező, majd a 83%-os válaszoló úgyis olyasmit fog ideírni, ami miatt félni fogsz,d e nyugi, ő ilyen. Orvostanhallgatónak adja ki magát, de amúgy buta.
2012. aug. 29. 14:53
 12/17 A kérdező kommentje:

Azért nem hiszem, hogy ezeket ő találja ki :)

(De hogy tudod őt beazonosítani? Ő az egyetlen 83%-os a témakörben?)

2012. aug. 29. 15:07
 13/17 anonim ***** válasza:

Igen, biztos a kisujjamból szopok ám ki mindent. Véletlenül sem néztem utána, csak okoskodok, hogy másnak szar legyen...

Gondolkozz már el magadon utolsó...

Nem mondtam egy szóval sem azt, hogy 100%, hogy terhes lesz. Annyit mondtam, hogy van rá esély.

Nem hiszem, hogy túl sok, de attól még van.

De tessék:

Itt van pár gyógyszer betegtájékoztatójának részlete

"Egy filmtablettát hagyott ki az első héten

Vegye be a kihagyott tablettát, amint az eszébe jut, még akkor is, ha ez két tabletta egy időben történő bevételét jelenti. A következő tablettákat a szokásos időben vegye be, és használjon kiegészítő fogamzásgátló módszert (pl. óvszert) a következő 7 nap alatt. Ha a mulasztás előtti héten szexuális együttlétre került sor terhes lehet. Ebben az esetben forduljon orvosához."

"Ha a kihagyott bevont tabletta a bevétel szokásos idejétől számított 12 óra vagy ennél hosszabb idő múlva jut eszébe, fennáll a teherbeesés veszélye.

Minél több bevont tablettát felejtett el, annál nagyobb a fogamzásgátló hatás csökkenésének kockázata.

A nem teljes fogamzásgátló hatás kockázata akkor a legnagyobb, amikor elkezdi vagy befejezi a szalagfóliát. "

"Az első héten 1 tablettát elfelejtett bevenni

Mielőbb vegye be a kimaradt tablettát, még abban az esetben is, ha a késedelem hosszúsága miatt valójában 2 tabletta bevétele szükséges. Ezt követően az előírt időpontokban kell szednie a tablettát, azonban 7 napon keresztül barrier-elvű fogamzásgátló eszközt (pl. óvszert) is alkalmaznia kell. Ha a megelőző 7 napos időszakban nemi együttlétre került sor, nem zárható ki a terhesség lehetősége, ezért haladéktalanul forduljon orvosához."

De természetesen érdemes elolvasni a betegtájékoztatót,hogy mit ír, mert lehet, hogy a te tablettádnál esetleg nem gond.

Ezzel nem beparáztatni akartam a szerencsétlen kérdezőt, hanem leírni a tényeket.

Nem fogom neki azt mondani, hogy tuti nem leszel terhes, ha egyszer nem így van.

Nyilván nem túl nagy az esélye egyébként, tehát jó eséllyel ennyiből nem lesz gond.

2012. aug. 29. 15:57
 14/17 anonim ***** válasza:

Közben kiment a fejemből, hogy leírtad konkrétan a gyógyszered nevét.

Ebben az esetben itt a Jangee betegtájékoztatójának részlete:

"Egy filmtablettát hagyott ki az első héten

Vegye be a kihagyott tablettát, amint az eszébe jut, még akkor is, ha ez két tabletta egy időben történő bevételét jelenti. A következő tablettákat a szokásos időben vegye be. Alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert a következő 7 nap alatt, pl. óvszert. Ha a mulasztás előtti héten szexuális együttlétre került sor vagy elfelejtette a tablettamentes időszakot követően elkezdeni az újabb csomag szedését, tudomásul kell vennie, hogy a terhesség kockázata fennáll. Ebben az esetben forduljon orvosához."

De kedves előttem szóló: biztosan hazudnak a betegtájékoztatóban, csak meg akarják rémiszteni a szedőket...

2012. aug. 29. 16:00
 15/17 A kérdező kommentje:

Köszi! Persze megvan ez nekem otthon, de nem emlékeztem erre a részre..

Abból indulok ki, hogy vasárnap óta csak elpusztultak már azok a spermiumok, talán már most is, de péntek estig mindenképp. Addig meg még "gyógyszerszünet" van, peteérésem legkorábban csak ezután lehet, ugye?

..Talán így keddig nem fogom rommáparázni magam, aztán úgyis megultrahangoz a doki (ahol 9 nap után már látszódna, ha van vmi).

2012. aug. 29. 16:21
 16/17 anonim ***** válasza:

Nem kell magad azért rommá parázni, de %-ot nem tudok mondani. Ezentúl védekezzetek gumival és csinálj majd tesztet az aktus után kb. 2 héttel.

UH-n 9 nap után még nem lát semmit az orvos.

2012. aug. 29. 16:33
 17/17 A kérdező kommentje:

Oké.

Múltkor 8 nap után készségesen megnézte, nem mondta, hogy úgyse látszik.

2012. aug. 29. 16:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!