Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Kihagytam egy szemet véletlenül, mit csináljak?
Bár a rendszer nem írja ki a nickemet, de felvállalom, hogy én írtam a f.gátló+gumi kombinációról. Nem azért válaszolok, mert bárki véleménye is számítana (sem enyém, sem ellenlábasoké, sem senkié - a kérdező az, aki ebben az esetben a vásárra viszi a bőrét. És csak miatta és a hasonló cipőben járók kedvéért írom ide le, miért is az a véleményem, ami.)
Vannak olyan tabletták, amelyek hatóanyag tartalma - éppen a kímélet kedvéért - rendkívül alacsony. Elsőre nekem is fura volt anno azt hallani, hogy mivel a stressz amúgy is hatással van/lehet a hormonháztartásra (lásd pl. pajzsmirigy-megbetegedések), előfordulhat, hogy komoly szellemi/érzelmi megterhelés okán (pl. gyász, stb.) módosulhat a fogalmazásgátlók megbízhatósága is. Nem mondom, hogy általános, de előfordulhat - plusz logikus is. Tehát nem csak az alkohol, a hányás vagy a hasmenés, de a láz, a stressz, stb. is befolyásolhatja a védettséget.
A gumi igen, (ha nem szakad el, szabályszerűen használja a férfi, tökéletes volt a csillagállás, nem üt be valami "meglepetés" stb. stb.), megfelelő lehet a teherbeesés kivédésére (bizonyos keretek közt) - de ugye, a való életet éljük, bármi megtörténhet - és akkor már ott is a gyerek. (Én egyébként semmi említést nem tettem az esemény utáni tablettákról, csak kedves hsz-társam fűzte hozzám rendkívül "humorosan" ezt a témát - bár az abban található, "lórúgás-szerű" hatóanyaggal én soha nem humorizálgatnék.)
Bár elismerem, hogy némelyek számára ritka és szokatlan hozzáállás, de - legalábbis - ésszerűnek tűnhet a lehető legjobban bebiztosítani magunkat. A gumi véd a fertőzésektől (ne kérje senki, hogy statisztikát is mondjak, milyen százalékban - nézzen utána akit érint), aztán valamelyest a terhességtől, a tabletta pedig egyértelműen csak a teherbeeséstől (bár mint mindannyian tudjuk, 100 %-os biztonság nincs).
Hogy ki gazdag meg ki nem, azt abból nem tudod megállapítani hogy milyen fogamzásgátlási módszer mellett dönt. Abból maximum a tájékozottságát, a felelősségérzetét vagy éppen annak hiányát - a pénztárcáját nem. Plusz: az abszolút magánügy. Bár mindenki azt csinál a testével, amit akar, én pl. nem értem; ha kiad az ember (ebben az esetben a nő: nőgyógyászra, 3 havonta kemény ezreseket meg a tablettára, közben ellenőrző vizsgálatokra, stb.), akkor miért nem tud a férfi (tartósabb párkapcsolat esetén mondjuk) az óvszerre költeni? Véleményem szerint kicsit húzós dolog ha csak a nő terheli a szervezetét tablettával, ő költ orvosokra meg felülvizsgálatokra - a férfinak meg még a gumi beszerzése is gondot okoz. Hát, legalábbis fura - de lehet, csak nekem.
Az én olvasatomban olyan, hogy "túlzott védekezés", egyszerűen nem létezik. Ha valakinek nem számít, teherbe esik-e vagy sem, vagy úgyis házasok és gyermeket terveznek, akkor persze, más a helyzet, de az meg ugye, nem fogamzás-gátol vagy nem ezt a módszert alkalmazza :)
Végezetül annyit fűznék még hozzá, hogy igen, a tájékoztató lapon a legtöbb mellékhatás, hatás, stb. leírásra kerül, de elég csak egy apró gixer és kész is a gyerek. Ha pedig valaki nem tudja eltartani vagy nem akarja vállalni, akkor az legalább annyit megtehet, hogy inkább egyszer (furamód) "túlbiztosítja" magát, mint a lazaságának egy kis emberke legyen az eredménye - akit esetleg nem szívesen látnak/vállalnak. Vagy elvetetnek.
Mindemellett az egyetlen tuti módszer hogy ne essünk teherbe, még mindig a cölibátus :)
P.S.: talán furának tűnhetett, hogy "lehülyéztem" az azóta is sértetten forgolódó hsz-társamat - megvallom, nem szokásom az ilyesmi. Elismerem, hogy azzal még egyet is értettem, hogy nem itt kell ilyen esetekben tanácsot kérni (bár szerintem a kérdező is csak egy gyors infót, egy kis iránymutatást várt. A vak is láthatta, hogy az óvatosság vezérli, hiszen bár már használta a tablettát, azért még ott volt a gumi is nekik), de aztán az említett utánam hozzászóló elég laza további "tanácsokat" adott, (kvázi nem kell nagyon betojni, hiszen csak 3-4 nap kihagyás után lehet gond, meg hogy 100 %-os a kérdező védettsége 1 hónap után - ami persze, őrültség. 1 hónap után áll be a szervezet, válik nagyjából védetté, de itt ugye, kimaradt egy tabletta) Na, ezért használtam "azt a bizonyos" utolsó mondatot. Ilyen tanácsokat inkább ne adjon senki. Főként, hogy nem ő viszi vásárra a bőrét.
Én tehát ezért írtam, hogy jobb óvatosnak lenni - de persze, hozzáfűztem, hogy mindenki azt csinál, amit akar :) A kérdező esetében nem említettem a dokit, mert úgy éreztem, magától is tudja, hogy az a legjobb választás, ha beszél eggyel.
P.S.2: ritkán járok erre, de láttam, rendkívül sok diák/tanuló kér rapid segítséget/tanácsot ezen az oldalon. Különösen most, hogy szünet van. Az ő kedvükért (is) írtam azt, amit. Ha már egy valakinek eljut a tudatáig, hogy ez az egész nagyon nem játék és hogy nem csupán az a cél, hogy "ne legyen kölök" az együttlétekből, de mondjuk, HIV- vagy hepatitisz- vagy stb. fertőzéseket sem kéne elkapni a hétvégi bulik után, már megérte. És szép dolog a bizalom, de az lehet egy lehetséges alternatíva, hogy mindenki (férfi/nő, fiú/lány) szépen odateszi magát a fogamzásgátlás témaköréhez - bár tudom, kevés pasi szeret "zokniban lábat mosni" meg hasonló "okosságok". De a balhét mindig, minden körülmények között mi, nők fogjuk elvinni.
Örülök h nem lett baj :)
De ha nem haragszol meg, szerintem magát a fogamzásgátlót közösen kellene álljátok, persze ez csak egy vélemény, mi így csináljuk :)
Kedves Kérdező, örülök, hogy minden rendben van. A párodhoz pedig gratulálok. Mindketten felelősen gondolkodónak tűntök. A pasidról pedig sokan példát vehetnének. Ne is add alább! :)
(Végre egy ilyen párról is olvasok...)
Sok szerencsét, vigyázzatok egymásra!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!