Kezdőoldal » Szexualitás » Fogamzásgátlás » 16 évesen fogamzásgátló?

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

16 évesen fogamzásgátló?

Figyelt kérdés

Mi a véleményetek róla? (Óvszer mellé szeretném, mert picit félek és csak alacsony hormontartalmút.)

Sok helyen olvastam, hogy ennyi idősen nem túl jó dolog... de azért mindjárt jobb, mint egy baba...

Milyen mellékhatásai vannak? (gondolok az elhízásra, stb...) Igaz, hogy még évekkel később a tabi szedésének abbahagyása után is nehezen lehet teherbe esni?

Előre is köszönöm a válaszokat!

L/16

2010. okt. 9. 18:04
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
21%
ilyen fiatalon ne fogamzásgátlózzál, megállsz a fejlődésben
2010. okt. 9. 18:13
 2/25 anonim ***** válasza:

Nem vagyok nőgyógyász, sem hozzáértő, csak a saját és ismerősök tapasztalataiból tudok következtetéseket levonni. Én nagyon nem helyeslem ennyi idősen a tablettát, az abortusz ellen pedig van más védekezési mód is.

Én 2 típust is próbáltam anno, és mindkettőnél kb ugyanazok a mellékhatások jöttek ki: hüvelyszárazság, hüvelyfertőzések, szexuális vágy csökkenés, hangulatingadozások. Ezek miatt hagytam abba. De még csak ezután jött a feketeleves. Legutóbbi gyógyszer abbahagyása után 3! hónapot késett a mensesem, és utána is volt hogy 2 hónapot, meg 1 hónapot kimaradt. Talán most 2 évvel rá mondhatom hogy viszonylag türhető a helyzet. És kapaszkodj meg: mindkettő nagyon alacsony hormontartalmú gyógyszer volt, az utóbbi Lindynette 20mg (ennél elvileg nincs is alacsonyabb tudomásom szerint). És nem vagyok kirívó példa, mert nagyon sok nő járt így mint én. 16 évesen nem tenném ezt magammal, még fejlődésben vagy, tuti hogy nem fog jót tenni, de lehet akár durva következménye is. 23L

2010. okt. 9. 18:18
 3/25 A kérdező kommentje:

Amúgy még a másik kérdés, igaz a fogamzásgátló tablettától kicsit eltér... Mi a véleményetek a Durex Ultra safe óvszerről?

Első válaszolónak meg köszi.

2010. okt. 9. 18:18
 4/25 anonim ***** válasza:

Én személy szerint az alacsony hormontartalmút sem tartom jó ötletnek. Az óvszer, ha megfelelően használják, akkor megfelelő biztonságot nyújt. Ha ennyire félsz, akkor én inkább vmi helyi fogamzásgátló eszközt (spermicidet alkalmaznék a gumi mellé).

A tabit akkor tartom jó megoldásnak inkább, ha vki abszolút nem bírja elviselni az óvszert (pl. allergiás rá). De az tény, hogy mindenképpen jobb az abortusznál.

Egyébként hiába mondják, hogy alacsony hormontartalmú, akkor is mellékhatásokkal jár. Elég sok nőt megkérdeztem erről (mert engem is érdekelt, hogy jó- vagy sem), és a nők kevesebb, mint 1/5-e mondta azt, hogy semmilyen negatív mellékhatást nem tapasztalt a tabletta szedése alatt. A libidócsökkenés és a hüvelyfertőzés pl nagyon sok nőnél előfordult.

És az is igaz, hogy tabi abbahagya után bizony előfordul, hogy vkinek nem indul újra a peteérése. Akkor aztán ha babát szeretne az illető, járkálhat mindenféle kezelésre, szedhet gyógyszereket, hogy sikerüljön.

De természetesen van, akinek semmi problémája nem lesz tőle, sem a szedés alatt, sem utána.

Ha véletlenül a tabletta mellett döntesz, akkor viszont az óvszert teljesen feleslegesnek tartom. A tabi megfelelő védettséget nyújt, ha rendeltetésszerűen használják.

2010. okt. 9. 18:20
 5/25 A kérdező kommentje:

Úgyszint 18:18-asnak is köszi :) pont egyszerre írtunk..:)

Hm... hát az azért tényleg durva amit leírtál.... :S Szívem szerint nem szeretnék én sem szedni, csak ott van az a gondolat, hogy mi van ha...

2010. okt. 9. 18:21
 6/25 anonim ***** válasza:
Nincs mit. A tablettánál is ott van az a bizonyos mi van ha... ugyanis rengeteg tényező befolyásolja a hatását, nagyon oda kell figyelned magadra. Ráadásul nem egy olyan estről lehet hallani, hogy valaki teljesen rendben szedte, mégis terhes lett. Az óvszernél legalább tudod hogy mikor van baj, hisz ha kiszakad azt egyből észreveszed és még tudsz tenni a terhesség ellen.
2010. okt. 9. 18:35
 7/25 anonim ***** válasza:
Én is 16 éves korom óta szedek fogamzásgátló tablettát. Egészségügyi okból kezdtem el szedni (makacs, belső vérzéssel fenyegető petefészek ciszta), és miután az elmúlt, azután is maradtam mellette (ennek már 3 éve). Nekem viszont azért is szabad(ott) szednem 16 évesen, mert 9 éves korom óta menstruálok, és 10 éves koromra már teljesen beállt a ciklusom. Annak nem ajánlják, akik mondjuk 12-14 éves koruk óta menstruálnak, tehát még nem állt be rendesen a ciklusok. Nekem nagyon kevés mellékhatást okozott (pl. mellfeszülést, nagyon ritkán mell váladékozást), pedig én nem is kifejezetten alacsony hormontartalmút szedek (illetve most már pár hónapja váltottam, de vissza szeretném kapni a régebbi, nagyobb hormontartalmút, mert ez ciklus közti vérzést okoz). A gumiban én sosem éreztem biztonságban magam, mert én is úgy fogantam, és túlérzékeny a hüvelynyálkahártyám, tehát nem is volt kifejezetten jó érzés. A pénzügyi kérdés is a tabi mellett szól. Menj el nőgyógyászhoz, és kérd ki a véleményét.
2010. okt. 9. 18:44
 8/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm a többi válaszolónak is a segítságét.

18:35-ösnek : Igen, tudom, hogy a tabinak a hatását bizonyos dolgok csökkentik. Ezért szeretnék ugyanúgy mellette óvszert is használni. De kezdek elbizonytalanodni abban, hogy szeretnék gyógyszert szedni...

Hm... a nőgyógyász véleménye... hát erről is hallottam már egy s mást, hogy pénzt kapnak érte ha felírják... vagyis ha nem is tartja jónak akkor is lehet felírná... De amúgy a jövő héten tervezek amúgy is elmenni dokihoz egyéb okok miatt.

2010. okt. 9. 19:05
 9/25 anonim ***** válasza:

"Hm... a nőgyógyász véleménye... hát erről is hallottam már egy s mást, hogy pénzt kapnak érte ha felírják..."

Csúnya dolog az előítéletesség nem igaz? Én, mint orvostanhallgató kikérem magamnak ezt az általánosítást. Lehet, hogy előfordult néhány ilyen eset (nem zörög a haraszt...), de nem az összes nőgyógyász ilyen felelőtlen. Olyanhoz kell menni, aki megbízható (pl. barátnőddel/anyukáddal/ismerőssel lelkiismeretes volt, akkor valószínűleg veled is az lesz), és elküld előtte vérvizsgálatra, illetve figyelembe veszi a genetikai rizikófaktoraidat.

2010. okt. 9. 19:19
 10/25 anonim ***** válasza:
45%

Utolsó: De az orvosok között is van olyan, aki maximálisan tabipárti, és van, aki ellenzi. 16 évesen ha nem indokolt (mint ahogy az egyik válaszadónak a ciszta miatt), inkább hagyja a hormonális fogamzásgátlást.

- egy másik orvostanhallgató -

2010. okt. 9. 19:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!