Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Nők! Hogy álltok a fogamzásgátló tablettához?
Én sosem szerettem volna szedni, és az orvosom sem javasolja, mert vannak olyan genetikai tényezők, amik miatt nekem később komoly problémáim lehetnének tőle (depresszióra, cukorbetegségre, trombózisra való hajlam).
Sajnos nagyon sok mellékhatása van még a modernebb tablettáknak is. Erről azért jó lenne, ha többen tudnának a férfiak körében is.
Engem az egyik barátom akart rávenni a gumiról való átálláshoz. Én nem mentem bele, mert 18 évesen még korainak éreztem. Az #1-es által leírt mellékhatásokról nem is tudtam csak a hormonrendszer felborításáról.
Még szerencse is, hogy nem mentem bele, mert egy lár év után teljesen másfelé sodort az élet (mármint szexuálisan).
Mielőtt elkezdtem szedni nagyon tájékozódtam. Gyakorlatilag nem tudott újat mondani a betegtájékoztató.
Megnéztem a youtube összes "miért hagytam abba a fogamzásgátlót" videóját, és eléggé rettegve kezdtem szedni.
Viszont már "muszáj" volt.
Hogy őszinte legyek... igen, az elején zavart, hogy ezek ilyen "mű" dolgok lesznek, de összességében nekem bevállt.
Többször írtam már itt le, hogy nekem miért jött be, de mindig lepontoztak. Mert igen, a legtöbb ember fejében a fogamzásgátló egy ördögtől való dolog és igen, van akinek nagy mellékhatásai is voltak.
De attól még én nem szégyellem, hogy nekem jót tett. Nem érdekel engem, hogy 10-ből 9 nőnek baja lesz tőle ha én vagyok az az egy akinek meg pont hogy jót tesz.
Endometriózisom van. Nincs két millióm feleslegesen műtétre magánba, államiba pedig egyrészt fél év múlva van csak időpont (azért is nagyon gyorsan le kell csapni, benne vagyok endo-s csoportba, látom mi megy ott) és még nagyon-nagyon sok vizsgálat és konzultációt igényel ez. Persze, ez megéri ha gyereket akar valaki, de én fiatal huszonévesként még nem tartok ott semmilyen szempontból. Nem tudnék most fél évet arra szánni, hogy vizsgálatról vizsgálatra járjak. A fogamzásgátló pedig TÖKÉLETESEN elnyomja a tüneteimet. Volt mellékhatásom, és váltottam gyógyszert, az újjal pedig semmi bajom nincs.
Ha belevágnék a műtétbe akkor is ugyanez lenne a kimenetel: amíg nem akarok gyereked addig hormont kéne szedjek hogy nehogy a természetes ciklusom újra méhen kívüli összenövéseket "termeljen".
Tehát nekem lényegében mindenképp hormonos terápia kéne.
Úgyhogy baromira örültem volna, ha anno csak egy, mondom, csak EGY olyan véleményt olvastam volna a fogamzásgátlóról, hogy valakinek bevállt és segített, mert akkor legalább nem rettegve kezdek neki.
És mielőtt letámadnátok: nem egy, nem kettő nőgyógyásszal konzultátam. Tisztában vagyok vele, hogy elnyomom a tüneteimet és nem kezelem, de aki ért az endohoz az tudja, hogy kezelni csak műtéttel lehet és utána újra összenövések várhatóak.
Ha valakinek nem válik be a gyógyszere az beszéljen az orvosával és váltson. Elképzelhetőnek tartom, hogy valakinek még az 5. gyógyszer se jön be és leáll vele, de ne féljünk panaszainkat jelezni az orvos felé.
Tudom, hogy sokan legyintenek és mindenre is hormont írnának fel, de nem csak pcos és pattanásos bőr van a világon amire "megoldást" nyújtana néhány hozzá nem értő orvos. Endonál kifejezetten ajánlott a fogamzásgátló és ezt fogadjuk el, ne fessük mindig az ördögöt a falra.
Én 20 éves koromtól szedtem 39 éves koromig, "kisebb" kihagyásokkal.
Utána szültem, azóta spirált használok.
Nem volt gondom a tablettával, a spirál azért pár hónapig okozott gondokat, de az is elmúlt.
7-es:
Én úgy gondolom, hogy annyira azért nem tájékozottak. Viszont megfelelő partnerrel meg lehet ezeket beszélni. Ha nem hajlandó meghallgatni, vagy nem érdekli akkor instant kuka a pasi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!