Kezdőoldal » Szexualitás » Egyéb kérdések » Miért van statisztikailag...

Figyelem! A Szexualitás kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Miért van statisztikailag több transznemű, mint nemi diszfóriás?

Figyelt kérdés

Google első találat mindkettőre:

[link]

"Over 1.6 million adults (ages 18 and older) and youth (ages 13 to 17) identify as transgender in the United States, or 0.6% of those ages 13 and older."

[link]

"The DSM-5 estimates that about 0.005% to 0.014% of people assigned male at birth (5-14 per 100k) and 0.002% to 0.003% of people assigned female at birth (2-3 per 100k) are diagnosable with gender dysphoria."

2023. aug. 3. 14:35
 1/6 A kérdező kommentje:
Sokkal jobb, hogy át lett rakva a rossz témakörbe...
2023. aug. 3. 14:51
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Mert melyik kategóriában volt?
2023. aug. 3. 16:49
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem szükséges már a nemi diszfória ahhoz, hogy valaki transzneműnek számítson. Sokan például a nemi eufóriát élik meg inkább..
2023. aug. 4. 12:30
 4/6 A kérdező kommentje:

#2 Társadalomtudományok. No offenz, de szerintem nem a Szexualitás kategóriába való. Le lett fóliázva a kérdésem.

#3 Erről még nem hallottam, de fél szemmel láttam, hogy az idézett Wiki-cikkben is szerepel.

Először akkor tűnt fel ez a jelenség, amikor az előző amerikai elnökválasztás exit pollján azt jelezték, hogy nagyon sok a transgender szavazó. Ott az volt az hiszen a megfejtés, hogy nagyon tágra vették a kategóriát, és azt is ide sorolták, aki nembinárisnak, genderfluidnak stb. vallja magát.

Eddig azért tartottam fontosnak a transzszexuálisok jogainak tiszteletben tartását, mert a nemi diszfóriások számára ez talán az egyetlen lehetőség az életminőségük érdemi javítására. Most nem akarok belemenni, hogy ki legyen transz, ki nem, mert semmi érdemi tudásom nincs erről a nembináris témáról.

Inkább amiatt érdekelne, hogy megállja-e a helyét az előbbi érvelés (a transzok többségére), vagy sem. Mert nyilván szenvedhet egy akármilyen identitású ember például a kirekesztés miatt, de alapvetően a (szociális, jogi, testi, nemiszervi) nemváltás nélkül még élhet teljes életet.

Továbbá komoly vita van arról, hogy ki kaphat orvosi kezelést, ki válthat nemet hivatalosan, ki kaphat TB-támogatott beavatkozásokat, ilyesmi. Ezeknél központi téma az, hogy miért tekint valaki magára transzként, és ha esetleg szakember aláírása is kell, akkor ott sem mindegy, hogy milyen megállapítások alapján vállal felelősséget a szakember a hivatalos beleegyezésére anélkül, hogy neki ebből később baja származna.

2023. aug. 4. 16:19
 5/6 anonim válasza:
100%

Nem hiszem, hogy a két szám összehasonlítható.

Az egyik, az (valószínűleg) egy önbevalláson alapuló szám, a másik pedig... ööö... egy szám, amit forrás/módszertan nélkül beleraktak egy könyvbe ( [link] ).

Amíg nem lehet tudni, hogy azt a számot melyik országra, mikor, milyen módszertannal értik, addig gyakorlatilag semmi értelme összehasonlítani más forrásból származó értékekkel.

2023. aug. 7. 10:18
 6/6 A kérdező kommentje:
És nincs erre jobb forrás? Nem várom el, hogy helyettem keresgéljetek, de hátha.
2023. aug. 7. 21:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!