A karórákon miért van a római négyes így ábrázolva IIII?
Egy olcsó kínai karórám van azon vettem észre nem lepődtem meg hisz kínai cucc, de neten keresgéltem ės +100k-s órákon is láttam.
Ennek mi az oka?
Elég sok legenda szól erről, leírok egy párat:
-az órakészítők csak a szimmetriát akarták megteremteni az IIII-vel az IV helyett
- takarékossági vagy hatékonysági szempontok vezéreltek egyes órakészítőket, hiszen a IIII-et egyszerűbb volt felpakolni az óralapra vagy kivágni, mint egy IV-est.
- "Az első elmélet szerint anno a Római Birodalom idején Jupiter istenének nevét IVPPITER-ként írták latinul és egyes órakészítők félve az isten haragjától, nem merték nevének első betűit az órára felvésni, felfesteni, inkább a IIII-es jelölést választották - ezzel a probléma már csak az lenne, hogy a rómaiak idejében csak napórák léteztek és ha azon a IIII-es jelölést használták is, hogy jelenhetett meg ez 1000 évvel később a valódi órákon? Talán egyszerűen a tradíció maradt meg így?"
:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!