Miből áll egy kezdő sminkes szett? Miket szerezzek be?
Eddigi életemben nem nagyon foglalkozatott a sminkelés. Na jó. Rettentő béna vagyok a sminkeléshez. Azt se tudom, mi mire való (szemceruzán, szempillaspirálon és púderen kívül).
Tini koromban is, meg most, felnőtt nőként is mindig úgy érzeztem, hogyha sminkelek, vagy mások kisminkelnek, akkor valahogy olyan furán festek... Nem azért, mert nem vagyok szép. Hanem, mert ügyetlennek tartom magam.
Szóval lányok/hölgyek: miket szerezzek be, ha szolid, mindennapra hordható sminket szeretnék?
Illetve, milyen márkákat keressek?
Erről litaniat lehetne írni 😁
Első körben pl karin dragosnak van egy sminksuli videó sorozata YouTubeon. Azt vagy ehhez hasonlót mindenképpen nézzél meg, hogy képbe kerülj.
Második, hogy tudd, milyen adottságaid vannak. Máshogy kell sminkelni egy rejtett szemhéjat, mint egy simát.
Ami jól jöhet:
Alapozó vagy BB krém. Attól függ, milyen hatást szeretnél. Alkalomra egy közepes fedesű alapozó is kellhet, hétköznapra elég lehet a bb krém és korrektor. Mondjuk borhibaktol is függ, hogy melyikre van szükséged inkább.
Púder a fixáláshoz és mattításhoz.
Szemhéjpuderből egy Basic nude palettát javasolnék,ami mellett azért van pár szín kísérletezni.
Pl ez
Szajfeny-rúzs vonalon én speciel a folyekony matt rúzst szeretem. A szajfenynek túl sok értelmét nem látom.
Arcra pirosito-bronzosito/kontúr.
Pl trend it up kontúr palettaja sok terméket lefedhet. Jó szemöldökre, szemhéjra, és ugye bronzositani.
Lehet fokozni ezt még egy highlighterrel, de hétköznapra felesleges.
Eszkozokbol meg ecset és blender fog jól jönni.
Ecsetbol szettet érdemes nézni, amiben 5-6 alap van.
Markakbol először inkább drogériás. A trend it up, essence, lovely, p2, catrice, olcsó(bb), de vannak nagyon jó termékek.
Úgy menj boltba, hogy előre kinézel dolgokat az interneten, amikről jók a vélemények, vagy ha nem néztél ki semmit, akkor helyben keress rá a termékekre, nehogy nagyon le legyenek húzva (próbálj meg egy nagy és forgalmas drogériába menni, ha zavar, ha követ az őr mindenhova és a nyakadba liheg, hogy mikor mész már ki).
Az alapozó színválasztásnak nézz utána, meg hogy egy adott termék milyen bőrtípusúaknak jön be (pl zsíros bőrre nem jó a direkt fényes alapozó), és mindenképp próbáld ki.
Ha alapozót használsz, érdemes kontúrozni és pirosítót/bronzosítót használni, hogy természetesebben nézzen ki.
Én is a folyékony matt rúzsokat szeretem, ebből az olcsókkal nincs jó tapasztalatom. Ha felkened, utána egy zsepit nyomkodj rá, ha nagyon leszedte, kenj fel mégegy réteget aztán megint zsepi, és akkor nem fog szétkenődni meg rákenődni a poharakra és tartósabb lesz.
Szemhéjpúderhez én is egy nude palettát javasolnék, azért palettát, mert úgy egyrészt olcsóbb és több színből tudsz válogatni, másrészt ha vennél helyette 10 egyszínű szemhéjpúdert, akkor macerás rakosgatni meg keresgélni. És azért nude-ot, mert azzal nem lehet mellélőni, a nagyon színes vagy fekete smink sok embernek nem áll jól, főleg a kék, ami szinte senkinek nem áll jól.
Én szemceruza helyett tust javasolnék, az tartósabb és szebb vonalat lehet vele húzni, ceruzát csak a vízvonalra használok néha alkalmi sminkekhez. Ebből se javasolnék színeset vagy csillogósat, csak szürkét, feketét, sötétbarnát. Nekem azokkal a legkönnyebb dolgozni, amikhez beépített ecset tartozik (vannak még olyanok, amit külön ecsettel kell felkenni, az is jó lehet, csak macerás rakosgatni az ecsetet, meg vannak filctoll szerűek is, de azokkal csak rossz tapasztalataim vannak).
Ha a szemöldököd is meg akarod csinálni, akkor nézz előtte videókat róla, hogy akinek hasonló van, mit kezd vele hogy szép legyen, mert könnyű csúnyára megcsinálni.
Korrektort is vehetsz szem alatti karikákra vagy pattanásokra, ha nagyon rossz a helyzet, akkor egy olyan palettát is nézhetsz, amiben komplementer színek vannak semlegesíteni a piros és lila színeket (sárga, zöld, stb).
Ecsetből nem kell egyből a 10ezreset megvenni, de ne azokat a műanyag vackokat használd, amit a termékekhez adnak.
Az alapozóhoz én amúgy szivacsot használok, abból is vannak drágák és olcsók, ez a rossmannos szerintem meglepően jó ahhoz képest, hogy milyen olcsó [link]
Jól kivilágított helyen sminkelj, akkor szebb lesz, sötétben pl nem venni észre, ha foltosan lett felkenve az alapozó.
Kedves 3-as! Neked is köszönöm a kedves tanácsaidat!
Páromat rá is állítottam a világítás kérdésére. Sajnos a fürdőben nem a legjobb a megvilágítás, erre ma jöttem rá...
Sötét karikákkal el vagyok látva bőségesen. Szerencsére pattanásom kevés van, szóval szerintem csak a t zónára kellene egy kevés alapozó. Fényvédős krémet mindennap használok, gondolom az jó alap lehet a púdernek például.
Előző vagyok, én asztalnál szoktam ülve sminkelni, stabilabb a kezem, ha lekönyökölök, tusvonalat például csak úgy lehet jól húzni. Ha van olvasólámpád, akkor az jó lehet egy leállítható tükörrel, hogy mindkét kezed szabad legyen.
A sötét karikákra nézhetsz videókat, hogy pontosan hogyan tüntetik el szépen.
Ha nem kennél mindenhova alapozót, akkor valami gyenge fedésű lenne jó, hogy ne üssön el.
Amit még érdemes beszerezni, az fültisztító pálcika kijavítani a szemsminket, pl ha a szempillaspirál rákenődik a szemed fölé, és természetesen sminklemosó + vattakorong lemosni minden este a sminket.
Ha olyan a szemöldököd, akkor egy szemöldökfésű is jól jöhet, még ha mást nem is kensz rá rendezettebben fog mutatni, meg esetleg egy szempillagöndörítő.
Köszönöm 3-as!
Nagyon szuper tanácsokat adtál! Hálas vagyok nektek! Alig várom, hogy holnap beszerezhessek pár dolgot.
A bőrápolásra nagyon odafigyelek egy éve, szóval azzal nem lesz gond, hogy lemossam esténként a sminket.
Barátnőm a Pink pandát javasolta még a drogériákon kívül.
Még a színtípusomat kellene kitalálnom.... Szerintem nyár típus vagyok: szürkés-zöld szemeim vannak, sötétbarna hajam és rózsaszínes árnyalatú, fehér bőröm, szeplőkkel.
A színtípus és színtanácsadás egy nagyon csalóka dolog, próbálják ezt a 4 nagy kategóriát ráerőltetni az emberre, engem is eléggé érdekel az utóbbi időben,de hidd el, érezni fogod, mi áll jól Neked,mit szeretsz magadon.
Amúgy meg csak egy profi tudja ezt megállapítani, aki "kikendőzi" a színeidet, de ez a 4 nagy típus,amit a neten írnak, azért veszélyes, mert jól kellene ismerni a pontos képhez az altípust is, azon sok múlik. Pl. lehet valaki hidegebb v melegebb tél, és nagyon nem mindegy. Lehet,hogy sematikusan bekategorizál a gugli Téged a "tél" típusba,csak nagyon nem mindegy,hogy a sötét narancsos rúzsok állnak majd jól, vagy a hidegebb málnásak.
Hajrá! Egyébként szerintem a színeid alapján jól mutatna Neked vmi "midtone " rúzs. AJánlok vmit,amit neten tudsz rendelni notinorol:
revlon-colorstay overtime lip color- infinite raspberry...a legjobb rúzs!
Kedves válaszolók! Leírom nagy vonalakban, hogy miket vettem.
Vettem két rúzst: mindkettő Catrice - Power plumping gel lipstick. Az egyik 050-es árnyalat, ilyen rózsaszínes csillámló hatású. Tetszik, mert amúgy visszafogott, viszont valamennyit dob a megjelenésemen. A másik 110-es árnyalat. Ilyen barnás, matt színe van, ezzel még barátkozom. Vettem egy ajakceruzát, aminek még utána járok, pontosan hogyan kellene használnom.... Kicsit elkapott a hév a vásárlásnál.
Vettem egy Catrice eyeshadow palettát. Earth fantázia nevű. Barnás, földes színek, matt és csillámló árnyalatban is vannak benne. Egyelőre csak a feketét használtam belőle, de rá kellett jönnöm, hogy a fekete nem az én színem... Amúgy is sápadt vagyok és a fekete csak ront az összképen. Az egyik színre a palettában az van ráírva, hogy "Base". Aaaaz mire is való pontosan? A másikra meg hogy "Highlight". Elnézést a tudatlanságomért...
Vettem egy Catrice matt - shine control púdert és egy Catrice liquid camouflage korrektort (minden Catrice). Szimpatikusnak tűnt a márka, meg az ára se tűnt annyira vészesnek... A korrektor tesztert kipróbáltam a boltban a kézfejemen még a boltban. Szerencsére, mert ami elsőre jónak tűnt árnyalat, az nem igazán passzolt a bőrömhöz. De találtam egy nagyon világos színű árnyalatot, ami jónak tűnik (bár azt még élesben nem próbáltam). A púder viszont tetszik, mert a fényvédőm időnként hajlamos kifényesedni délutánra és tök jól kontrollálja. Vettem egy púderező ecsetet, de úgy érzem, az nem az igazi, mert ilyen csepp formája van és kicsit fura vele felvinni a púdert....
Szóval mondtam a páromnak karácsonyi ajándék ötlet gyanánt, hogy egy ecsetkészletnek örülnék.
Vettem egy Essence szemceruzát. Itthon próbálgatom és tetszik benne, hogy nem mázolódik el a szemeim alól. Beszereztem még egy Lovely curling plum up szempillaspirált. Még gyakorlom vele, hogy ne ragadjanak össze a pilláim, viszont tartósnak tűnik. Talán egy kis idő kell a festéknek bontás után.
Köszönöm 7-es! Igazad lehet. Úgy érzem, próbálgatnom kell még, mi állna igazán jól, remélem majd ráérzek idővel. Utána nézek majd a rúzsnak, amit ajánlottál. Szerintem a páromnak tetszene valami merészebb árnyalat.
A Base az bázist jelent. A szemhéjfestékek alá tanácsos felkenni, tovább fenntartja a sminket, és élénkíti a színeket.
A Highlight pedig kiemelés, kivilágosítás. Homlok közepére (a két szemöldök közé), az arccsont tetejére, és a belső szemzugba szokás használni, de igazából bárhová teheted, amit ki szeretnél emelni.
A Catrice jó márka, olcsó, de megbízható. Én szeretem a Lovely spirált, amit említettél, tényleg tartós. Sok sikert a sminkeléshez!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!