Szégyen, ciki, ha valaki nem “turizik”?
Én sosem szerettem a turkálókat. Az ilyen egymásra dobált, ömlesztett ruháktól megmondom őszintén, hogy a hideg kiráz. A válfás megoldás már jobb, viszont én még soha nem tapasztaltam meg, hogy egy turkáló mekkora kincsesbánya (sem a kínálatot, sem az árakat tekintve és tovább is tart a keresgélés). Pedig sokan szoktak róla áradozni, hogy mennyire különleges vagy nagyon jó, sokszor márkás ruhákat lehet találni nagyon olcsón. Valamint egyre inkább azt érzem, hogy most divat lett a “turizás” és megszólják vagy lenézik azt, aki nem szereti, mert akkor szbob, unalmas, birka, nincsen benne semmi egyedi stb...
Engem nem érdekel a divat, nem érdekelnek a márkák és nem is akarok nem tudom milyen egyedi lenne, csak szimplán azt veszem meg, ami tetszik és jól is érzem benne magam. Ha az egy olyan darab, ami kb. minden második embernek bejön, akkor olyan és ugyanígy fordított esetben is. Engem ez nem érdekel. Ehhez pedig az úgymond átlagos “plázás” boltok is megfelelnek (pl. h&m, new yorker, orsay, c&a, tally weijl stb.), könnyen találok magamnak tetsző ruhákat, a méret sem okoz problémát, a minőségével sem volt még gondom és számomra az árak is megfelelnek.
Még valami egyéb egetrengető gond ami bánt?
Örülnek ha ennyi gond lenne az életben.
Ha tényleg olyan baromi különleges, stílusomhoz illő dolgok lennének ott, csak oda járnék. Jó... nyilván nem, de gyakrabban vásárolnék.
Sajnos az a tapasztalatom, hogy az ilyen helyeken főleg olyan ruhadarabokat árulnak, amiket azért nem tudtak eladni a boltokban, mert már ott is ciki volt.
Ezek mellett főleg unalmas alapdarabokat talál az ember gigantikus méretekben.
Ha netán mégis tetszene valami, 95%, hogy nem jó rám.
Ergo... nem nekem való.
Viszont hozzátenném, hogy IGAZI vintage üzletekben szívesen körbenéznék, ahol lehet igazi, ikonikus ‘80-‘90-es évek beli, vagy még régebbi ruhadarabokat és cipőket találni, mert imádom ezt a stílust.
Sajnos a tipikus turkálókban is csak fast fashion szenny van.
Nem ciki, a többség továbbra is anyagi okokból csinálja (én is), kevesebben vannak, akik kincsekre vadásznak, vagy egyedi a stílusuk, amihez a hétköznapi boltokban már nehezebben kapnak ruhákat.
Nem nézem le, aki nem turizik, meg úgy senkit semmiért, nem tartozik rám, hogyan éli az életét.
Nyilván ha nekem is annyi pénzem lenne, amennyi nincs, inkább újonnan válogatnék, hiszen sokkal jobb érzés besétálni a boltba, és árakat sem nézve megvenni azokat a konkrét darabokat, amikbe beleszerettem, mint úgy nekiállni vásárolni, hogy "kell egy nyáriruha", aztán vagy kapok, vagy nem.
A nagyobb, ismertebb turkalokban a ruhák 80 százaléka tok semmi extra marks&spencer, h&m, dorothy perkins ruha, nagy részük kerül oda a primarkbol, ami az olcsó anyagairol de legalább ehhez merten mérsékelt árairol híres külföldön, és hozzá kell tenni, hogy sokszor drágábban adják ezeket a bármilyen foldi halandó számára egyébként is elérhető fast fashion cuccokat, mintha egyből a boltba mennél és megvenned zsír ujan.. egyszóval nincsenek kincsek, meg hűha, az esetek nagy részében legalábbis. Én is találtam már tényleg jó cuccot turiban, és alapvetően szerettem is (régebben), de ez egy időigényes folyamat, és az átlag turkalokban felesleges is erre varni. A vintage vonalon mozgó boltok sokkal izgalmasabbak valóban.
Azzal az érvvel tudok esetleg azonosulni, ha valaki a fenntarthatosag jegyében vásárol turiban.
Viszont az semmilyen módon nem elfogadható, hogy ha valaki nem szereti, akkor egyből sznobnak van belyegezve.
Egyaltylan nem ciki. Egyetemistakent sokat turiztam, mert volt ra idom, es akkoriban 11-12 eve meg nagyon klassz darabokat talaltam olcson.
Most ha nagyritkan betevedek egy turiba elszornyulkodom milyen arak vannak, es ja, tipikus olcso tescos, primarkos meg hasznalt, kopott h&m, c&a cuccok.
Inkabb megveszem az alapdarabjaimat valami fast fashion uzletben learazva feleannyiert, es ha valami extrabbat szeretnek, akkor szetnezek interneten. Amugy is jobban szeretek kiegeszitokkel feldobni egy szettet.
Régen szerettem, mert volt egy nagyon jó turkáló a városunkban. Akasztós volt, de kilós árral. A ruhák minősege is megfelelőek voltak. Több új címkés cuccot vettem fillérekért. Személy szerint én sem azért jártam, hogy hű de egyedi legyek, mert tényleg külföldi fastfashion cuccok, sőt van ami itthon is fellelhető márka. Primark Atmosphere, New Look, Top Shop, Dorothy Perkins kb ennyi meg van pár H&M meg egyszer kifogtam egy vadiúj Amisus kardigánt.
Ez bezárt én Pestre kerültem, bementem itt is basic turkálókba, pl Cream, Humana. Na itt már semmit nem találtam. Az árak is nevetségesek. 2000ért már leárazva veszek egy pulcsit bármelyik plázás fast fashion boltba. Ha valaki takarékoskodni akar, inkább a leárazásokat válassza a turi helyett, mert szerintem ez már nevetséges, ahogy túlárazzák a használt ruhákat.Biztos vannak jó helyek, de enegem ezek eléggé kiábrándítottak. Ráadásul kevesebbet is költök, mert még turiban minden sz@rt felvásároltam amit egyszer nem vettem fel csak mert haha milyen olcsó volt (itt a kilósra gondolok), most már jobban meggondolom mit veszek fel és tényleg kell-e. Nekem mióta nem turizok, spórolás a ruha vásárlás.
# 4/9 Időpont ápr. 19. 17:02: nézz be az Astóriánál lévő Humana-ba..csodát fogsz látni :)
Egyáltalán nem szégyen, ha valaki nem turizik, miért is lenne az? Az sem, ha valaki csak ezt engedheti meg magának. Nekem a ruhatáram 80%-a onnan van. Viszont az elmúl 1-1,5 évben alig találok valamit a Háda, Cream stb helyeken. Az Angex sajnos megszűnt, egyéb kisebb turikba ritkán jutok el.
Számomra a zara, orsay, mango, reserved, mohito, c&a, h&m, new yorker maximum zokni vásárlásra jöhetnek szóba. Ezeknek a ruháknak, blúzoknak nincs szabásuk. Bő, lógós darabok, sokszor olyan anyagból, hogy megfogom és izzadtnak érzem magam, pedig nem vagyok izzadós alkat.
Nadrág fronton jobb a helyzet egy fokkal, de bokalengő, szakad nadrágért, mom, boyfriend, élére vasaltnem adok pénzt, többnyire ezek vannak. Springfieldnél vettem múltkor egy inget, ami tetszik. Pár éve vettem itt két farmert, nem bírtak ki 3 évet, pedig nem nyúztam őket, mivel sok nadrágom van. szóval ez sem egy jó minőség. Illetve nem tetszik a stílusa sem, ez az ing kivétel.
Épp most szombaton jártam be a Váci utcai üzleteket és megállapítottam, hogy igazi kihívás lesz ruhát venni.
39/N, 40/42-es méret -szóval semmi xtra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!