Szerintetek SEM jelent állatkínzást egy állat megnyúzása (annak bundájáért), ha előtte megfelelő és etikus módon történik az elaltatása? Mégis mintha pár embert ezek után is zavarná a szőrmeipar. Bővebben lent!
Szerintem semmivel sem rosszabb elaltatni, majd miután elhalálozott, utána lenyúzni annak bőrét, AHHOZ képest, amit a kőolajszármazék műanyag (ezáltal műszőrme) előállítása címszó alatt végez az emberiség.
Előállítása környezetszennyező, mivel műanyag (mobil, tv, monitor, ruhafogas, autó-karosszériaelem, vagy éppen mostanság igen-igen divatos műanyag pufi-kabát, esetleg maga a műszőrme) ezért ezek EGYIKE SEM BOMLIK LE, ha mégis, nagyon sokáig, a bomlás során keletkező anyagok ismét környezetszennyezőek!
Ehhez képest (HA NEM élve nyúzzák meg őket - és szerencsére ezen kínaiak vannak kevesen! több az állatot elaltató/megölő, és csak utána nyúzó társaság) az állatok megújuló TELJESEN TERMÉSZETES források, melyet, ha etikusan kezelünk (nem szűk ketrecekben tárolunk, nem bántjuk, nem törjük csontjaikat, nem nyúzzuk őket élve), mindegyikük igencsak környezetbarát.
Namost! Ha megfelelő tartási körülményeket biztosítunk ezen felhasználásra szánt állatoknak, és nem elcseszett kínai módon élve nyúzzuk meg őket (ez tényleg borzalmas, láttam a videókat), akkor úgy vélem senki szemét INNENTŐL FOGVA nem illene szúrnia, hiszen ezzel ez etikus módszerrel tartott állatok - végre - pontosan egy szinten lennének a naponta tonna szám lemészárolt baromfikkal, juhokkal, marhákkal, halakkal.
Ha pedig a tyúk, a liba, a charolais lemészárlása (tonna szám) szinte senkinek nem jelent gondot (kivéve pár embert, de a többségnek ezzel SEMMI baja), akkor ugye innentől miért lenne bármi gond a prémállatok tartásával/felhasználásával?
(Kategórikusan kijelentem _NEM_ provokációnak szánom a kiírást, én magam még SOHA(!) nem öltem állatot (autónak sem csapódott soha semmi), és nem is tervezem (bár mások által lemészárolt baromfikat, marhákat, halat éppen ugyanúgy, mint mindenki más, magam is fogyasztok), DE olvasva sok-sok ember hozzászólását (akár itt, akár angol nyelvű fórumokon), melyekben a bundát/bőrkabátot hordóknak azt "javasolják", hogy inkább viseljenek műszőrmét/műbőrt, csak elgondolkozik az ember azon, hogy vajon mégis mennyire lehet "jó" tanács az, hogy a kegyetlenül szennyező(!) műanyag holmit hordjunk a megújuló, és természetes forrásokkal szemben. Persze - hogy magam ellen is szóljak - alpaka, vagy akár juh szőrét is horhatjuk/hordhatnánk, és az pláne nem fáj senkinek.)
először is, a bőrtermékekkel az a nagy helyzet, hogy amúgy is kinyírnák szerencsétlen marhát, és a bőrét is felhasználják. ez se túl szép dolog, de én vegetáriánusként is azt mondom, hogy mértékkel is lehet húst termelni, olyan körülmények között, hogy a környezetünket nem csináljuk ki.
szőrménél pedig gondolj bele, az adott állatot élve nyúzzák le, és ennek az oka egyszerű kémia - ha megmérgezik, akkor a szőrme minősége romlik a halál beálltával szinte rögtön, (ugyanis nem két perc megnyúzni szerencsétlent) de ha mégis megölik, max agyonütni tudnák, de azt se szokásuk. ha bármilyen pengével nyírnák ki, akkor károsodna a szőrme.
a műanyag pedig újrahasznosítható, illetve a műszálas ruhák is, főleg, hogy van lehetőség újrahasznosítani a ruhákat. egy szőrmét hogy hasznosítasz újra? az egy állat szőrzete, szaru.
úgyhogy ocsmány dolog a szőrmeviselés, főleg, hogy lehet szép műszőrmét csinálni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!