Miért erőltetik gyerekeknél az öltönyt?
Üdv! Jópár általános iskolai évzáron vettem már részt, ahol elballagnak a nyolcadikosok.
Egyszerűen nem értem miért kell öltönyben lenniük.
Leírom miért gondolom így;
-a szüleik a lehető legolcsóbban akarják megúszni ezért kölcsönkérik a szomszédtól, unokatestvértől stb. Csak így éppen a méret nem igazán fog stimmelni.
-vannak akik vesznek egyet, de itt is az ár a lényeg ezért a legolcsóbb, műszálas, fényes vacakot adják a gyerekre.
-amikor már van valamilyen öltöny akkor egyszerűen nem tudjál, hogy kéne viselni. Kitűrt rövidujjú inget hordanak a zakó alatt, a gallér csak úgy van stb.
Amit még nem értek, hogy miért kell ezeket az iskolai nyakkendőket megvenniük. Ugye elsőben a 120 centi magas 25 kilos gyereknek megveszik, valamennyire jó is, aztán nyolcadikban az 170 centi magas 60 kilos gyerek ugyanúgy felveszi, az nem baj, hogy a hasa közepéig ér. Azt, hogy 10-ből egy diák szülei tudják csak rendesen, szépen megkötni azt meg sem említem.
Sokan pedig a cipőn spórolnak, minden mást megvesznek, erre felvesz hozzá egy széttaposott, fekete, deszkás cipőt.
Szóval amíg csak így tudnak kinézni az öltönyben, akkor miért kell erőlterni?
Nálunk nem volt öltöny, csak ing és nyakkendő. Nálunk nincs ilyen sulis nyakkendő meg egyenruha, a lányoknak lett varratva ruha, a fiúknak meg egyforma fehér inget vettek, és olyan színű nyakkendőt, mint amilyen a mi ruhànk volt. Senki nem nézett ki slamposan, meg lett parancsolva a fiúknak az ünneplő, és a nyakkendőt is mindenki meg tudta kötni.
Viszont most az öcséméknél mindenki trógerül nézett ki. Nyakkendő nem is volt, csak egyforma ing, de nem is tűrték be a nadrágba. Kérdeztem az öcsémtől, hogy nem tűröd be az inget?? Azt mondta, hogy senkinek se lesz betűrve.
Nálunk nem volt öltöny, még közép iskolában sem.
Fehér ing, fekete nadrág. Lányoknak meg matróz blúz és fekete alj.
Cipővel sincs szerintem gond. Minek vegyen valaki egy jó minőségű, drága alkalmi cipőt, ha tudja, hogy sose hord olyat, vagy amire hordana, addigra úgyis még nő a lába. Szóval a tornacipővel sincs gond. Gyerekek ballagásáról beszélünk. Nem pedig valami előkelő protokolláris eseményről.
Nekünk nem volt nyakkendőnk sem. De tetszik. Kár, hogy a mi sulinknak nem volt.
Én viszont úgy vagyol vele, hogy ha valaki öltönyt hord akkor azt hordja rendesen, ahogy kell. Nincs azzal baj ha a gyerekek még nem szeretik, értékelik csak akkor ne vegyék fel. Sötét farmerban és fehér ingben is ballaghatnának felőlem. De ez a lóg rajtam az öltöny, mert a "másodunomatesóm 10 éve ebben érettségizett" stílus szerintem botrányos.
A cipőn spórolás meg annyira gáz. Vesz valaki egy komplett öltönyt, hozzá inget 30-40-50 ezer forintért és nincs 7-8 ezer forintja egy alap öltönycipőre? Nem az a baj, hogy valakinek nincs sok pénze, de ha már vesznek egy normális öltönyt, akkor egy cipő igazán beleférhetne.
Az egyen nyakkendővel tulajdonképpen nem lenne gond, ha 2 évente lecserélnék. Csak ugye a szülők nagy része (talán jogosan) felháborodna, hogy két évente kifizet 3 ezer forintot és évente 2 alkalommal veszi fel a gyerek. De ebben a formában, hogy megveszik 6-7 éves korban és még 14-15 éves korukban is ráadják a gyerekre, szerintem nincs értelme. Ha már mindenképp valami iskolai egyendolog kell, akkor egy kitűző sokkal jobb lenne.
"Én viszont úgy vagyol vele, hogy ha valaki öltönyt hord akkor azt hordja rendesen, ahogy kell. Nincs azzal baj ha a gyerekek még nem szeretik, értékelik csak akkor ne vegyék fel."
Ez az, hogy nem "hordják", csak muszájból veszik fel. Hidd el, nem a gyerekek szokták erőltetni a kiöltözést, hanem néhány szülő meg az osztályfőnökök. Szülőin megbeszélik, hogy miben legyenek, mert hogy milyen jól nézne ki a fiacskájuk öltönyben, utána meg közlik a gyerekükkel is, hogy mi a helyzet. Aztán meg vágjon a gyerek ehhez jó képet, hogy a saját ballagásán mások döntenek arról, hogy miben legyen. Meg ott vannak a szegényebb családok is, elhiheted, hogy nem ők akarják annyira erőltetni az öltönyt, ők csak megpróbálnak alkalmazkodni a kért viselethez.
Ide jársz kötekedni kisgyerek?
Nem ez a legnagyobb problémám, csupán nem értem miért kell ráerőltetni gyerekekre egy olyan ruhadarabot, amit utálnak és nem is áll jól rajtuk anyagi okok, illetve az etikett nem ismerése miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!