Mit jelentenek egyes fűző színek a bakancsban a punk-ok között? :00
Fekete -> Ez az alap rocker, metalhead, goth, emo, punk szín. Csak a rock zene és a metál zene szeretetét jelenti.
Piros -> Punkok, anarchisták
Kék -> Rendőrgyűlölők
Fehér -> Elméletben antirasszista (!) skinheadek. Magyarországon a gyakorlatban többnyire rasszisták, neonácik - SAJNOS.
Zöld -> Környezetvédők vagy füvesek
Neonszínek -> Eredetileg drogosok, most már csak esztétikai attitűd.
Barna -> Idősebb rockerek vagy sztereotpikus "boomer" nyugdíjas-ellenesek
Sárga -> neonácik, antiszemiták
Saját értékrenden múlik, melyiket kerülöd.
Semmi értelmük nincs. Nézzük, mit írt a témáról egy illetékes:
"A fűző milyenségéről
Nem lehetett könnyű dolga egy kezdőnek, akinek az a merész gondolat jutott az eszébe, hogy máról holnapra punknak kiáltja ki magát. Nem elég, hogy a bakanccsal annyi vesződség volt, utána kezdődött elölről az egész hercehurca a cipőfűzővel. Ebből a szempontból a szabályzat egyszerű volt és világos, bár nem kevésbé dogmatikus.
– A fűző színe fehér! – jelentette ki a közvélemény határozottan. A szabályzat nem tűrt semmiféle ellentmondást.
Léteztek ugyan egyes szakadár elemek, akik a barna színre esküdtek, és minden figyelmeztetés ellenére kitartottak szélsőséges álláspontjuk mellett. Hallottam emlegetni egy Kispesten székelő frakciót, amely a feketét tűzte zászlajára. A Vörösmarty-téri punkok közül küldöttség kereste fel öket, hogy ha lehet szép szóval, ha kell erőszakkal, de rávegye a renitenseket álláspontjuk megváltoztatására. De mondhattak azoknak bármit, olyan volt az nekik, mint a falra hányt borsó, és a mindenre elszánt küldöttség nem sokkal később csalódott arccal tért vissza.
Ám ezek mindvégig csak szórványos, elszigetelt jelenségek maradtak, s a döntő többség továbbra is példás egyöntetűséggel fehér fűzőben lázadt, egészen 1987 őszéig, amikor is egyszer valaki mellékesen megjegyezte:
- A fehér fűző már elég égő!
(Annak idején nem voltak efféle szamárságok, hogy a fehéret hordják a jobbosok, a vöröset pedig az anarchisták. A punk a botrányról szólt s nem holmi világmegváltásról. Arról nem is szólva, hogy egy kommunista punk enyhén szólva elképzelhetetlen volt.)
Ránéztem a lábaira, s megdöbbenve tapasztaltam, hogy valóban nem fehéret hord, hanem pirosat. Másnap elmentem a Röltexbe piros fűzőért, de nem találtam, csak zöldet meg kéket, pedig jó félórát turkáltam a holmik közt. Végül is eluntam a dolgot és kifakadtam:
A fene fog itt görcsölni! Nem mindegy, hogy milyen színű madzag fogja össze azt a rohadt bakancsot?!
Azzal megvettem a kéket, s attól kezdve ilyesmivel nem foglalkoztam.
Sajnos egy ilyen egyszerű dolog belátásához is intelligencia és - tapasztalatból tudom - némi életkor betöltése szükségeltetik."
(Pozsonyi Ádám: A magyar punk története, bombatölcsér tátong a Lenin szobor helyén)
Vannak hogyis mondjam alapvetések.
Fehér:rasszista.
Piros:komcsi,punk.
Kék:rendőr gyülölő.
Zöld:környezetvédő.
A többi mondjuk véleményes ki minek tartja.
Kb minden városban mást.
Ha londoni punkokat kérdezed, meg ha az amcsikat tök más választ kapsz, mind színek, mind a helyzet komolyságának terén.
Sokak szerint csak a létrára fűzött az az ami, a többi esetén nem számít. (Aki nem tudná, így: [link] )
Szokták az anarchista zászló színeit felemásként rátenni, pl piros-fekete, pink-fekete.
Fehér létrás gyakori náci jelzés (dogwhistle), olyannyira, hogy már kb mindenki tud róla. Ezzel szerintem már csak az teszi a nemtudomkát, aki kocanáci, csak fosik vállalni. Szóval én kerülném, mert szerintem normális embernek nem veszi be a gyomra azt, hogy rasszistának nézik, akár divatol, akár nem.
De mint általában mint bármilyen felvarróval kapcsolatban elmondható, hogy itt is a környezet sokat számít.
Ha alteros trendi romkocsmákban iszogatsz csak, sok atrocitás nem ér. Ha valami gázosabb környéken laksz, kétes arcokkal, jobb vigyázni.
#4: Azt vágod, hogy te egy 21 évvel ezelőtti könyvből idéztél?
10-15 éve Miskolcon és környékén még volt jelentősége a fűző színének. Ugyanaz volt a "hiedelem", mint amit a #2-es leírt. Legalábbis azokban a körökben, ahol én mozogtam. Ma már gőzöm sincs, mi van, se Miskolcon/környékén, se máshol nem vagyok képben. De úgy sejtem, hogy ezek a rocker/metálos/punk/stb közösségek eléggé eltűntek. Szóval szerintem ma már csak azok értenék bakancsban a fűző színének a jelentését, akik anno X éve még járatosak voltak ezekben a témákban.
Ha röviden akarok fogalmazni: szerintem ma már semmit nem jelentenek a fűzőszínek, legfeljebb csak pár "régi arc" számára.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!