Kezdőoldal » Szépség és divat » Modellkedés » Léteznek női fotósok? Hogyhogy...

Léteznek női fotósok? Hogyhogy mindenhol csak férfi fotósokról hallani? Miért ennyire férfi szakma ez?

Figyelt kérdés
Csak elgondolkoztam, miért lehet ez. Pl. esküvőkön is, soha nem hallottam még női fotósról, vagy a modelleket is mindig férfiak fotózzák. Újságok fotóriporterei között se hallottam nőről még. Hogy lehet ez? Biztos sok nőt is érdekel a fotózás és foglalkozhatnak vele magas szinten akár. Mitől lehet ez ennyire férfias hivatás? Azt gondolná az ember, hogy ha pl. mérnökök, fizikai munkások között is akadnak nők, akkor a fotósoknál még jóval több lehet belőlük.

2019. júl. 8. 16:48
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
100%

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Hirtelen csak azok közül akiket én ismerek. Emelett vannak még egy csomóan akik különböző stúdiók égisze alatt, vagy a párjukkal fotóznak és ahogy előttem írták a riporterek között is akad bőven.

2019. júl. 9. 00:33
 12/29 anonim ***** válasza:
100%
Debreczeni "fehéregyensúly" Zitát mondjuk én pont nem mondanám fotósnak. Viszont Borsi Flóráról hallottál-e már? Mellesleg azon, hogy nagy magyar médiába ki készít képeket (a nyolcvan százaléka központosítva van és központból kapják a migránsozós/sorosozós tartalmakat) nagyon nem mérvadó.
2019. júl. 9. 00:36
 13/29 anonim ***** válasza:

fontos a felvetésed, még ha nem is tökéletesen helytálló az alap kijelentésed. már az is fontos tünet, hogy így látod, még ha nem is teljesen így van.

érdekes, hogy a történelmi felsorolásokból Gerda Tarót mindeni kihagyta, pedig elég komoly része volt a magyar születésű Robert Capa világhírűvé válásában...

szerencsére elég sok jó fotós nőt is ismerek - többükkel elég jókat szoktam beszélgetni erről a témáról, hogy milyen nekik egy ennyire férfias és férfiak által dominált szakmában dolgozni. volt erről TV műsor is, talán meg is találod a neten.

az arányukat nem feltétlenül könnyű megbecsülni. műfajonként és területenként is eltérhet, hogy mennyien vannak. az újszülött és gyerek fotózásban, de még a lakossági család, esküvő és rendezvény fotózásban is többen vannak valószínűleg. én voltam olyan esküvőn, ahol két nő fotózott. sőt olyan tüntetésen is, ahol ugyanannak az újságnak két nő fotózott.

a sajtó különösen embert próbáló tud lenni fizikailag és érzelmileg egyaránt. vannak olyan helyzetek, amiket még a férfiak is megkönnyeznek. emiatt valószínűleg már a kiválasztásnál is kevésbé vesznek fel nőt, mert nem gondolják róla, hogy bírni fog annyit és tud úgy teljesíteni, mint egy férfi - teljesen függetlenül attól, hogy tényleg így van-e. nekik külön még ezt is bizonyítaniuk kell. egészen más kihívásokkal és előítéletekkel kell egy nőnek megküzdenie, mint egy férfinak. ajánlom a GI Jane c. filmet, elég jól bemutatja ezt a problémát.

egy nőnél sokkal könnyebben kapcsolnak össze tulajdonságokat, hiányosságokat a nemével, szexuális életével. akár jó, akár rossz tulajdonság, sokkal könnyebben gondolják, hogy a szexuális élete miatt van. míg egy férfinak csak rossz napja/kedve van, addig egy nőre rögtön rásütik, hogy vagy menstruál, vagy kiéhezett, vagy frigid, vagy senkinek nem kell, stb. ha sikeres, akkor biztos lefeküdt valakivel. azokról nem is beszélve, akik tényleg meg is próbálnak visszaélni a hatalmukkal. nem véletlenül volt a nemzetközi fotós szakmában is egy pár metoo botrány.

az meg, hogy mennyit hallasz a fotós nőkről megint egy teljesen külön sztori. függ a te tájékozottságodtól is, de kicsit hasonlít a helyzet ahhoz is, hogy a politikusok és cégvezetők közt miért kevesebb a nő és akik ott vannak köztük, azokról is kevesebbet hallani...

ismerek olyan hímsovoniszta fotóst, aki azt terjeszti, hogy a nőknek nincs elég tudása/tehetsége. meg olyanokat is, akik azt terjesztik, hogy melyik fotós csajt hogyan fektették le - és ennek ugye nem kell igaznak is lennie hozzá, hogy mások simán elhiggyék neki és pletykaként terjedjen egy ennyire szűk és zárt szakmában.

"mondj egy magyar újságot, melybe a képeket női fotós készíti".

olyan újság nem nagyon van Magyarországon, amibe csak egy fotós készíti a képeket. de a legtöbb újságnál legalább egy női fotós szokott lenni.

a teljesség igénye nélkül csak egy pár, amikben biztos vagyok - jó részéhez neveket is találsz az impresszumukban, ha nekem nem hiszed el:

Playboy, Index, Velvet, Origo, Hot, Best, Story, Blikk, Magyar Hírlap, Népszava, Nemzeti Sport, Fradi Magazin, Honvedelem.hu

az átszervezés előtti Origoban szintén volt fotós nő, a Zoom.hu-nál mindkét megszűnése előtt volt fotós nő. a Magyar Nemzetnél a megszűnésekor csak azért nem volt nő, mert gyesen volt és már megszűnt a lap, mire a szülési szabadságról visszajöhetett volna. a Magyar Időkből újraalakult Magyar Nemzetnél szintén van nő. ugyanúgy, ahogy az előd Magyar Időknél és azelőtt a Napi Gazdaságnál, illetve korábbi fő versenytársánál a Világgazdaságnál és a HVG-nél is volt.

az MTI mondjuk nem újság, hanem hírügynökség, de ott is több fotós nő dolgozik. a Reuters budapesti fotósa pedig az első amerikai Pulitzer-díjat nyert magyar nő, aki korábban az azóta megszűnt Népszabadságnál dolgozott. de nő a Magyar Oraszgággyűlés fotósa is, sőt a köztársasági elnöké is. a miniszterelnöknek csak operatőre van nő, a fotósai közt nincs.

a tavalyi Év Természetoftósa pályázaton 6 nőt láttam a díjazottak közt. a legutóbbi Magyar Sajtófotó Pályázat zsűrijében egy külföldi nő ült (tavaly egy magyar és a korábbi években is elő-előfordultak nők olykor-olykor, bár nem mindig). az idei díjazottak között 7 nő volt - a tavalyiak közt csak 6, viszont közülük ketten is két díjat nyertek.

az összes pályázó közt nem számolom össze neked, hogy hány nő volt, de te megteheted, minden pályázó nevlt megtalálod a pályázat weboldalán.

2019. júl. 9. 04:54
 14/29 anonim ***** válasza:
87%
Azért a válaszokat olvasva megállapítható, hogy az abszolút hozzá nem értés magabiztosságával szólt a Kérdező. :D
2019. júl. 9. 10:05
 15/29 anonim ***** válasza:
62%

legalább rákérdezett és megtudta.

,-))

2019. júl. 9. 12:04
 16/29 A kérdező kommentje:

Kicsit nonszenszek a válaszok. ha például azt kérdezem, hogy nem a női kőművesekkel mi a helyzet, akkor az ő történetüket is leírja valaki, és linkel híres női kőműveseket? Mert kicsit úgy vannak kezelve most a női fotósok, mint pl. a női államfők, akkora a felhajtás körülöttük a kommentekben.

Ennyivel lehetne híres londoni, párizsi női kőműveseket is linkelni és a történetükről írni.

De hát tévedtem, velem volt a baj, hogy ahol fotóst láttam eddigi jópár évtizedben életem során, az pont mind férfi volt. Furcsa. Tanárokból úgy fele-fele volt mindig az arány, akármilyen iskolába mentem be, akár tanulni, akár látogatóba, akármiért.

2019. júl. 9. 12:33
 17/29 anonim ***** válasza:
100%

mi a nonszensz abban, hogy leinformálható tényekkel cáfoljuk azt, amit te egy vélemény alapján tévesen állítasz?

értem, hogy TE nem nagyon találkoztál még fényképezőgépet szorongató turista lánnyal sem. mi meg ismerünk személyesen is, meg hírből is, jópár női fotóst, ami cáfolja az állításodat. a fotótörténelem, pályázatok, újságok dolgozói elég jól dokumentáltak és leinformálhatóak.

a női kőművesek nem tudom, mennyire jól dokumentáltak. kőművesből még férfit se nagyon ismerek, így ahhoz nem szólnék hozzá.

a tanári szakmában valóban elég kiegyenlített a nemek aránya, sőt a nők talán felül reprezentáltak, de többen is leírtuk, hogy mi az oka, hogy a fotós szakmában, különösen a sajtóban kevesebb a nő. az viszont, hogy egyáltalán nincs határozottan téves állítás.

2019. júl. 9. 16:39
 18/29 A kérdező kommentje:
Csak kíváncsi lennék, ha most keresnék egy női (nem feltétlen profi) fotóst, hogy megkérjem egy kisebb fotózásra, találnék-e. Találomra rákérdeztem 1-2 embernél fotózással kapcsolatban csak úgy, rögtön férfiak kerültek elő, akik fotózást vállalnak.
2019. júl. 15. 12:16
 19/29 anonim ***** válasza:
100%
A 11-es válaszomban linkeltem hatot, de tudok még tízet ha szeretnéd.
2019. júl. 15. 12:20
 20/29 A kérdező kommentje:
19. De ők profi fotósok lehetnek és biztos sokat kérnének egy kisebb fotózásért is. Akik nem profik, csak úgy hobbiból is vállalnak fotózást, belőlük se sok van, csak férfi.
2019. júl. 15. 12:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!