A fotogénia tanulható?
Valamennyire igen. Magambol kiindulva mondom. Egyszeruen csak okadek fotok keszultek rolam egesz eletemben, barhogy is voltam sminkelve vagy feloltozve. Pedig meg kimondottan rondanak sem mondanam magamat.
Volt egy idoszakom, amikor a cosplay volt a hobbim, igy rengeteg foto keszult rolam, tobbnyire ugyan amator, telefonos kepek, de nagy mennyisegben, igy elkezdtem meglatni a hibakat. Es tanultam beloluk, egy-ket ev mulva mar sokkal jobban pozoltam, es magabiztosabb is voltam.
Mostanaban mar reflexbol jon, hogy hogyan forditsam magamat, hogyan emeljem a fejemet, ha fenykepez valaki, megtanultam, hogy milyen testtartasok elonyosek, milyen szogbol szebb az arcom. Nyilvan a fotoson is sok mulik, mert tovabbra is keszulnek olykor rettenetes kepek, de eg es fold a kulonbseg a regi fotokhoz kepest.
a fotogénség, fotogenitás, vagy egyszerűen csak jól fotózhatóság azon külső tulajdonságok összessége, amik miatt jól mutatsz a képeken. leginkább az arc szimmetriájából, a szemek elhelyezkedéséből (közel/távol, mélyen ülő, vagy sem, nagy szemgödrők, stb), egyéb test alkati tulajdonságokból adódik. hogy eleve jól, könnyen fotózható vagy-e, az adottság. az eredendő fizikai megjelenésed csak kis mértékben tudod megváltoztatni, de azért lehet rajta javítani valamennyit. a smink, frizura, pózok, arckifejezések nagyon sokat változtathatnak rajta.
legtöbbet viszont a fotós tud hozzátenni technikailag is és hangulatilag is. a fények, árnyékok és az objektívek gyújtótávolságából adódó torzítások és a mélységélesség is nagyban befolyásolják, hogyan nézel ki egy képen. a legfontosabb pedig az, hogyan viselkedsz, mit gondolsz, hogyan érzed magad. egy jó fotós nem csak a gépe és a fények kezeléséhez ért, hanem azt is el tudja érni, hogy feloldódj, természetes légy, önmagad add a fotózás közben, ne szerepet játssz. ha elég rutinos, akkor tudja, mit kell mondania, vagy hogyan tudja elérni, hogy az látsszon rajtad, amit szeretnétek a képeken látni. kezdő modelleknél és kezdő fotósoknál különösen érvényes az a mondás, hogy az első két tekercs filmet be sem érdemes fűzni a gépbe, mert addig csak szokja a modell az egész fotózás, pózolás, szereplés dolgot és csak utána kezdi el megszokni, hogy már ne a fotózással foglalkozzon. ezt egyszerűen nem lehet lespórolni sem fotósként, sem fotóalanyként - legfeljebb, ha nagyon rutinos fotóst és modellt is alkalmazol, csak akkor ugye nem téged fotóznak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!