Kezdőoldal » Szépség és divat » Modellkedés » Méltó bosszú ha egy ki nem...

Méltó bosszú ha egy ki nem fizetett fotós kirakja a modell retusálatlan fotóit a netre? Ja, a fotók a fotós tulajdonai!

Figyelt kérdés

A történet röviden: egy csaj, aki nem modell, csak egy irodista, fotósorozatot csináltat magáról, ilyen póz olyan póz, fürdőruha. Hogy ezt miért csinálja kérdés, nem mint írtam nem modell. Balósíznűlag azt hiszi (abban a tévedésben van) hogy k**va jó nő, és mutogatni akarja országnak világnak a neten facebook stb.

De nem elégedett a fotókkal, hát megbízást ad a fotósnak hogy retusáljon, photoshop és társai.

Van egy kis poci, van egy narancsbőr, anyajegyek, nem olyan formás az a láb, a haj se elég fényes stb.

Hát majd a fotós megoldja és valódi bombanőt csinál belőle-csak valaki meg ne lássa a csajt élőben furdőruhában, mert akkor annyi az imázsnak.

És mivel a díszpi**ánk nem ért nagyon a nethetz megbízza a fotóst, hogy ő gondozza a netes oldalait is -fotógaléria.

De fizetni egy idő után nem nagyon akaródzik.

A fotós kéri tucatszor, pénz nem jön.

Hát mit tesz?

Nemes bosszú.

Az összes oldalt galériát annak összes képét lecseréli és felteszi a retusálás fotóeditálás előtti fotókat párhuzamosan a retusáltakkal! Egymás mellett ott a poci nélküli kép és annak valós változata. Egymás mellett a kerek segges gép és annak valós változata stb.

És ország világ látja immár, hogy bombanőnk egy kutya közönséges mezei liba, egy tizenkettő egy tucat nő.

Még mielőtt valaki megjegyezné hogy a fotós visszaélt a fotókkal: nem, nem élt vissza. Tessék utána nézni jogszabályban. A fotók a fotós szellemi termékei az ő tulajdonai, mely tulajdon még a fizetéssel sem ruházódik át. Ha én csináltatom magamról egy igazolványképet a fotó valójában nem az enyém, hanem a fotós szellemi terméke, az ő tulajdona.

Ki mit szól ehhez?

2015. ápr. 3. 12:52
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
80%

Hogy ezt minek kellett kiírni ide?

Te a fotós vagy? Ha nem, akkor miért érdekel ennyire?

Amugy gyerekes, és felesleges. Mert ha nem egy híres személyről van szó, akkor senkit se fog érdekelni, hogy "hú, narancsbőrös a feneke".

2015. ápr. 3. 13:03
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
A fotós személyiségi jogokat sértett meg pl. jó hírnévhez való jog. Bíróság előtt meg is nyerné a fotón szereplő személy, ha pert indítana.
2015. ápr. 3. 13:03
 3/18 anonim válasza:
100%
Szánalmas viselkedés.
2015. ápr. 3. 13:04
 4/18 A kérdező kommentje:

A jó hírnévhet való jog hogy érvényesíthető egy fotó esetében amely a nyers valóságot ábrázolja?

Ha valaki mondjkuk kopasz és én (külön az illető megbízására!!) lefotózom hogy kopasz akkor kicsit nevetéges lenne pert indítani hogy én őt kopasznak árbázoltam. Hiszen az.

"pl. jó hírnévhez való jog."

2015. ápr. 3. 13:05
 5/18 A kérdező kommentje:

Ezt nem tudhatjuk, pont annyi embert fog érdekelni amennyit eddig is. Lehet sokakat lehet senkit.

"akkor senkit se fog érdekelni, hogy "hú, narancsbőrös a feneke"."

2015. ápr. 3. 13:06
 6/18 anonim ***** válasza:
65%
szerintem ez egy kicsinyes es gyomorforgato bosszu, mint ahogyan eleve a bosszu maga utalatos dolog. mindenki elnyeri maga bunteteset, ha nem fizet,akkor tereld jogi utra az ugyet, jelentsd fel, es ha ezek hatasara se fizet, akkor kirakhatod a kepeit,....de szerintem alapbol ilyet csinalni eleg fura huzas...
2015. ápr. 3. 13:16
 7/18 anonim ***** válasza:
Egyszerűen csak közölni kell a csajjal hogy mi lesz ha nem fizet... és fizetni fog.
2015. ápr. 3. 13:50
 8/18 anonim ***** válasza:
54%

>nevetéges lenne pert indítani hogy én őt kopasznak árbázoltam. Hiszen az.

Nyilván nem ez az indok, hanem az, hogy az egedélye és beleegyezése nélkül tettedd közszemlére egy képét.

Nem egy nagy vúdú ezt felfogni ésszel, gondolj bele, a tévériportban nyilatkozó magánszemélynek is bele kell egyeznie abba, hogy a tévében mutassák az arcát.

2015. ápr. 3. 14:00
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem mindkettő ostoba és primitív ember. De egyébként a bíróság előtt megnyerné a csaj a pert, de ha nem is fajul eddig a dolog, biztos hogy senki nem választana egy ilyen fotóst egy ilyen húzás után, úgyhogy magával cseszne ki, összességében ő az ostobább a kettő közül. :D

Kedves fotós úr/hölgy! Legközelebb előre kell kérni a fizetséget, ahogy azt mindenki tenné. Meg normálisan szerződésbe foglalni (ja, hogy az adócsalás menőbb?) és nem teljesítés esetén indítani egy fizetési meghagyásos eljárást, ha az se eredményes, lehet kérni a végrehajtást.

2015. ápr. 3. 14:15
 10/18 A kérdező kommentje:

Hát épp ez az kedves szuperokos illetőt!

Megvan az engedély! Megvan a beleegyezés!

Csak épp ezt a beleegyezést nem SZOKÁS így értelmezni. De attól még lehet.

A fotósnka joga van a dotózási eljárásbna hazsnált TELJES (TECCIK FIGYELNI?? TELJES!) képaynagot felhasználni.

Csak senki nem gondol rá, hogy ha retussal bízok meg egy fotóst, ő épp a nem retusált képeket adja ki.

De megteheti. Papír aláírás dátum megvan.

És ha már annyira papírokkal meg engedélyekkel foglalkozunk: ott van ám fizetési kötelem is meg határidő!

"hogy az egedélye és beleegyezése nélkül tettedd közszemlére egy képét. "

2015. ápr. 3. 14:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!