Ti milyen színűnek látjátok a képen látható ruhát? (Kép lent)
Én 3 órával ezelőtt még kék-feketének látom, most már fehér és arany. Ti hogy vagytok vele?:))
Pff...Ez nem színvakság kérdése, okoskák.
"A képeken látható színek ugyanis épp egy olyan tartományban vannak, amiket az emberi agy ilyennek és olyannak is beazonosíthat. Méghozzá a Gizmodo szerint attól függően, hogy a retinánkban csapokból vagy pálcikákból van több."
Egyébként mikor megnéztem,reggel még kék-aranynak láttam, tehát még csak nem is fehér-aranynak. Este meg már inkább kék-feketének. Érdekes.
Na szóval arról van szó, hogy Két dolog veri át a szemet. Egyrészt a kép túl van exponálva. A mobiltelefon fénymérője megpróbálta a sötét ruhához igazítani a képet, emiatt teljesen kiégett a jól megvilágított háttér, az árnyékban lévő ruha pedig sokkal világosabb lett, mint amilyen valójában. Nem stimmel a kép fehéregyensúlya sem, ami miatt szintén elcsúsznak a színek.
Ez viszont önmagában nem magyarázza azt, hogy miért látja valaki ezt a nyilvánvalóan kék és fekete ruhát fehér/aranynak.
A ruha színei pont az emberi érzékelés egyik vékony határán egyensúlyoznak. Leegyszerűsítve: a tárgyakról visszaverődő fény színét az agyunk a környezeti viszonyoknak és a tanult hatásoknak megfelelően értelmezi. Ahogy a fényképezőgépek korrigálják a fehéregyensúlyt a világításnak megfelelően, úgy az agyunk is ezt próbálja tenni, ha a napfénytől eltérő megvilágításban nézünk tárgyakat (ezért látunk mindent kékes-szürkésnek árnyékban). A ruha színei pont egy olyan tartományba esnek, ahol az agyunk így is, úgy is dönthet.
Én mindig is kék-feketének láttam. Megkérdeztem a páromat is, az ő férfiszeme is kék-feketénk látta.
Először egy viccnek gondoltam, hogy létezik olyan ember, aki fehér-aranynak látja :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!