Kezdőoldal » Szépség és divat » Egyéb kérdések » Miért mondják hogy a szépség...

Miért mondják hogy a szépség szubjektív?

Figyelt kérdés
Szerintem rengeteg objektív szempont van, ami meghatározható hogy mikor tartunk valakit szépnek, illetve hogy miért. Ha pedig ezeket le lehet vezetni, meg lehet magyarázni, alátámasztani, akkor az már nem egy szubjektív vélemény. Rosszul gondolom?

2021. aug. 10. 18:41
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
99%

A szép általában az arányos, harmonikus.

De hogy kinek mi a szép, az relatív. Kinek a szőke, kinek a barna,

kinek az alacsony, kinek a magas...

Rosszul gondolod.

2021. aug. 10. 18:43
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon rosszul gondolod.

Pl. apukám és párom csak a vékony, sportos nőket szereti. Más férfiak pedig csak a molett, kövér hölgyeket. Nos, páromnál és apukámnál az előbb említett hölgycsoport szóba se jöhet és még szépnek se neveznék őket.

Ez most olyan, hogy szerinted mindenkinek egyformán szép és tetszik a naplemente? Ugye, hogy nem.

2021. aug. 10. 18:48
 3/15 anonim ***** válasza:
95%

Mert az.

"Szerintem rengeteg objektív szempont van, ami meghatározható hogy mikor tartunk valakit szépnek"

Szerinted igen. Szerintem meg nem. Mivel nincsenek ilyenek. Egy olyan módszer, képlet, tudományos technika sincs, amivel meg lehet határozni, hogy adott személy mennyire fog mondjuk nekem tetszeni. Csak bizonyos jellemzőkre lehet szabályokat felállítani, és ezek is csak statisztikai értelemben vett szabályok, azaz: ha csak önmagában azt az egy tulajdonságot nézzük, akkor az a többségnek valószínűleg tetszik. Csakhogy egy ember nem különálló jellemzők diszjunkt halmaza, hanem rengeteg apró jellemző összetétele. Lehet, hogy két jellemző önmagában nem tetszene, de együtt már igen. Vagy fordítva. És akkor ott van az a tény, hogy az ízlésünk nem egyezik. Ez is persze visszavezethető tucatnyi dologra: genetika, neveltetés, tapasztalatok és élmények, EQ, személyiség, stb. Ezeknek egy részét persze alá lehetne tudományosan támsztani (itt is csak statisztikai összefüggésekről lehet szó, egyetemleges szabályokról nem), és a végén pont az jönne ki, hogy bizony: az egyén sajátosságaitól függ, hogy mit tart szépnek. Ami pedig a szubjektívum jellemzője.

2021. aug. 10. 18:52
 4/15 anonim ***** válasza:
91%
Keress rá itt az olyan kérdésekre, hogy valaki mások szerint szép-e, sovány/kövér-e, stb . akkor észreveszed, hogy minden ilyen kérdésnél a teljesen negatívtól a teljesne pozitívig minden válasz elöfordul, éppen azért, mert a szépség teljes mértékben szubjektív.
2021. aug. 10. 19:12
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
Igen, rosszul gondolod.
2021. aug. 10. 19:30
 6/15 anonim ***** válasza:
Rosszul gondolod.
2021. aug. 10. 19:33
 7/15 Sunshinedoll ***** válasza:

Mert az. Pl. nekem egyik barátnőmmel se ugyanazok a pasik jönnek be, teljesen más az esetünk.

Persze, létezik "szépségideál", amit a társadalom szépnek tart, de azok mind egysíkú szépségek, mind a férfi mind pedig a női ideálokat férfiak szabják, és persze, ez befolyásolhatja sok ember esetét, de alapvetően valóban szubjektív az, hogy kinek mi jön be.

Ha nem így lenne, akkor csak egyféle típusú embernek lenne párja vagy sikere.

2021. aug. 10. 19:45
 8/15 A kérdező kommentje:

Pont ezért írom ezt, mert rengeteg ilyenre rákerestem! Pont azt vettem észre, hogy megvannak az az univerzális szempontok amelyek mindenki számára "szépek" és vannak olyanok is amik mindenkinek "csúnyák". Az igaz hogy az nagyon ritka, hogy valakiben csak a "szép" vagy csak a "csúnya"van jelen...Illetve ilyen nem is létezik. De olyan már annál inkább amikor az illető százalékokban inkább a szép vagy inkább a csúnya felé billen.

2021. aug. 10. 19:50
 9/15 A kérdező kommentje:
Tipikusan van olyan nő és férfi is, aki a nők és a férfiak többségének tetszik. (akár 60%-80% feletti eséllyel) Ez ugyanúgy van aki meg nem. Ez sem lehet vita tárgya, mert egyszerűen így van a gyakorlatban.
2021. aug. 10. 19:53
 10/15 anonim ***** válasza:

Azért a 60-80% még nem igazán sok!

Meg ugyan ELVILEG vannak szabályok, de a legtöbb ember nem aszerint tart valakit szépnek vagy sem.

2021. aug. 10. 19:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!