Mit egyek, mit ne egyek, és mit kenjek, mit ne kenjek, ha meg akarok szabadulni végre a pattanásoktól?
21 évesen még mindig ádáz küzdelmet folytatok velük. Egy darabig jó (pár nap) majd megint kijön 1-2-3-4 új, nagy, piros, fájdalmas pattanás. Nincs miatta önbizalmam, probálom sminkkel eltakarni, de sokszor nem igazán sikerül, mikor épp a rossz fázisban vagyok kb a párom szemébe sem tudok nézni, annyira szegyenkezem a bőröm miatt. Kipróbltam már egy csomó krémet, arclemosót, rendszeresen használok bőrradírt és mélytisztítót, de semmi javulást nem hozott egyik sem. Egyszer-kétszer próbálkoztam valami teafa olajos krémmel ami meg egészen egyszerűen túlszárította a bőröm, kipirosodott aztán elkezdett hámlani, olyan volt mintha megégtem volna.
Voltam bőrgyógyásznal (más miatt, de feltűnt neki a bőröm -nyilván) és ajánlgatott antibiotikumos krémet de nem kértem, mert sok helyen olvastam, hogy csak ideig óráig hat. Kellett volna kérnen? Van erről tapasztalata valakinek?
Próbáltam már összekötni a helyzetet ételekkel, a ciklusommal, hátha ezek kavarnak be, de igaziból nem látok benne rendszert. Csak jön, lát és győz.
Én meg az a nagyon piszkálós, nyomkodós fajta vagyok. Nagyon könnyen kisebesedik a bőröm aztán brutálisan lassan gyógyul. Emiatt aztán nagyon foltos a bőröm.
Segitség! Mit tehetnék még?
Ami segít megszabadulni tőlük: benzoyil peroxid (pl Akneroxid), BHA hámlasztó (szalicilsav), retinol. Keress olyan termékeket, amikben ilyen hatóanyagok vannak, illetve nem árt, ha van mellette valami jó kis gyulladáscsökkentő is.
Ezen kívül kerülj el minden olyan terméket, ami szárít, amiben mentol, kámfor, alkohol vagy túl sok illatanyag van (ezeket előszeretettel rakják a pattanástalanító termékekbe, de kifejezetten károsak). Használj minden nap fényvédőt, ugyanis a napsugárzás csak tovább irritálja a gyulladt bőrt, roncsolja a bőr védekező képességét, nem újul meg megfelelően a bőr, és az elhalt hámréteg ahelyett, hogy lehullana, felgyülemlik a pórusokban, eltömítve azokat, ami aztán begyullad és pattanás lesz belőle. Illetve használj gyengéd arctisztítót, semmitúlságosan habzó akármicsoda. Én amúgy a bőrradírt is hanyagolnám, és kémiai hámlasztóra cserélném, sokkal kímélőbb, főleg gyulladt, sebes bőrre.
Azért 1-2 pattanás mondjuk szerintem nem a világ vége, hogy ennyire kétségbe kéne esni tőle... az simán kijöhet stressztől, kevés alvástól, ha nem mosod le rendesen a sminkedet. Valamilyen ételallergia is okozhatja, azt a pár pattanást, túl sok cukor, tejtermékek, glutén, ritkább esetben akár paradicsom vagy tojás is, vagy egyszerűen csak kevés növényi táplálékot viszel be.
Még ritkább esetben valamilyen belső fertőzés állhat a dolog mögött, vagy valamilyen gyulladás, aminek nem érzed a tüneteit, vagy valamilyen fertőzés, ha az első két esetet ki tudod zárni, akkor érdemes lenne elmenni immunológushoz, hogy ez tisztázódjon. Én a fogászatra is ellátogatnék, illetve ha aktuális, akkor a nőgyógyászatra is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!