Roaccutan, elkezdjem vagy ne?
Miért írta fel? Nem adott más lehetőséget? Magán vagy SZTK-s orvos volt?
Én azt tanácsolom, menj el egy másik orvoshoz, ezt pedig hagyd egyelőre. Kérd ki a véleményét, meséld el, hogy ezt írták fel és hátha tud rá valami alternatívát.
Hm. Hát, én nem tudom, de megosztanám a saját tapasztalatomat.
Pár éve nagyon csúnyán tele lett egyik napról a másikra az arcom pattanással, pénz híján sztk-s rendelésre mentem. Májusban felírt két hónapos antibiotikum kúrát az orvos plusz még ezerféle krémet, amik közül egyik sem használt, ráadásul fényérzékenység alakulhatott ki a gyógyszer miatt. Májusban, amikor kezdődött a nyár... A gyógyszer nem segített, de az egész nyaramat elrontotta.
Most, évekkel később a fogamzásgátló elhagyása miatt ismét elszaporodtak a pattanások. Elmentem egy magán orvoshoz, ami nyilván elég drága volt, de megérte. Egy órán keresztül kérdezgetett, vizsgálta a bőrömet, mindent megkérdezett, a fogaimat is megnézte, majd pedig végigkérdezte gyógyszerfelírásnál, mi a fontos számomra, miben vagyok benne, mi az, amit semmiképpen sem szeretnék. Elmagyarázta, hogy miért jönnek ki ott a pattanások, ahol, végignézte a mellkasomat, a hátamat is. Étrendről is beszélt, mindent nagyon részletesen elmondott, a fényvédő használatának a fontosságát is.
Egy másik antibiotikumot írt fel, ami gyengébb és nem okoz fényérzékenységet, és bár rengeteg pénzem elment rá, de az eredmény látványos. Még nincs vége a kúrának, de már alapozó nélkül megyek emberek közé és nagyon sokan megjegyezték, mennyire szép lett a bőröm.
A gyógyszernek nincs mellékhatása, teljes életet tudok mellette élni.
Én azt mondom, megéri elmenni egy másik orvoshoz, és ha valamit nagyon nem szeretnél bevenni, akkor szerintem ne vedd be. A végén úgyis be fogod képzelni a mellékhatásokat, mert félsz attól, amit szedsz. Nem vagyok orvos, de kötve hiszem, hogy ez az egy lenne az egyetlen megoldás...
Így? Ne. Őszre kérj időpontot egy rendes orvoshoz, és akkor kezdd el. Nyáron tényleg nem szabad. Meg ha a mennyiséget nem jól számolják ki, akkor szinte garantált, hogy kezdheted újra a kúrát,mert visszajönnek a panaszok - márpedig ha le sem mért, hány kiló vagy...
Arról nem is beszélve, hogy ha ez volt az első alkalmad dokinál, akkor adj esélyt gyengébb kezeléseknek is. Előtte krémekkel, ha nem segít, antibiotikummal, és ha az sem válik be, akkor szokás izotretinoinnal próbálkozni. Persze nem vagyok orvos, de nekem ezt javasolták, és máshol is így olvastam.
Sajnos az sztk orvosok hajlamosak félvállról venni a beteget, főleg a bőrgyógyászaton. Alapos kivizsgálásra küldeni luxus, lelkiismeretesen kezelni nincs kedvük, meg amúgy is inkább menj el a magánkezelésükre, majd ott megbeszélitek (igen, nekem volt, hogy ezzel a szöveggel jött egy)
Én nem kezdeném el a helyedben, tényleg csak végső elkeseredésedben szedd be. Én úgy döntöttem, nem hiányzik nekem a dolog, végignéztem, ahogy egy munkatársam szedte, a kezelés alatt iszonyúan nézett ki, lesápadva, néha hámló bőrrel, vörös szemekkel (kontaktlencsét nem is bírta) kisebesedett szájjal. Utána tényleg szép volt a bőre, kár, hogy csak néhány hónapig. Persze nem mindenkit csinál ki ennyire, de én betojtam tőle. :D Meg amíg nincs meg a kiváltó ok, tényleg értelmetlen szedni. Ha az már megvan, és bevállalod az esetleges mellékhatásokat, akkor ajánlom csak.
Ha nem nagy gennyes gyulladt pattanásaid vannak akkor arra nem kell Roaccutan, csak normális szerek, egészséges életmód, stb. Egy normális bőrgyógyász kiderítené mi az ok, mit kell tenned, mit kell szedned.
Nekem például első alkalommal fogamzásgátlót akartak írni sztk-s rendelésen... másodjára már Sotretet... harmadjára már nem oda mentem, hanem magánhoz, és kiderült hogy a rossz fogaimtól, cisztától vannak pattanásaim, meg nőgyógyászati gond miatt. Ezeket kellett megoldani, azóta nincs gond a bőrömmel.
Szia!
Neten találsz rémtörténeteket erről a gyógyszerről,szerintem ha elolvasod,nem lesz kérdés.
Ha a 10%-a igaz,az is sok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!