Fogamzásgátlót pattanásokra?
Jártam hasonló cipőben, amikor elkezdtem kamaszodni (14 éves voltam kb) egy cm tiszta hely nem volt az arcomon. Nem azok a "serdülő patik" voltak, amit kinő az ember, hanem olyanok, amit ha kitisztítottam három másik jött a helyére. Először kozmetikussal próbálkoztam, utána különböző krémekkel és szigorú diétával majd a bőrgyógyász által felírt gyógyszerekkel. Egyik sem használt. A krémektől száraz és fakó lett a bőröm, a gyógyszerektől (roaccutanból szedtem végig 2 6hónapos kúrát) pedig a bőröm folyamatosan hámlott, foltos és heges lett és habár a téli hónapokban befejeztem a kúrát (nyárra egyáltalán nem szokták felírni) egész nyáron csak erős napvédő krémekkel mehettem utcára. Emellett pedig különböző vizsgálatokra jártam, hátha belső problémák okozzák a pattanásokat. Sajnos semmi nem használt. A pattanások mégsem múltak el. Akkor írt fel nekem a bőrgyógyászom Diane 35 fogamzásgátlót,többek között a Roaccutan mellé kísérő gyógyszerként, mert olyan erős a hatóanyaga, hogy terhesség esetén a szülő és a baba állapotát is súlyosan károsíthatja. Mivel a Diane 35-öt önmagában is szokták ilyen problémára alkalmazni úgy döntöttem abbahagyom a Roaccutan-t, mert, aminek ilyen súlyos mellékhatásai lehetnek sokkal károsabb, mint a fogamzásgátló.
Ekkor 16 voltam, nem éltem szexuális életet, szóval ebből a szempontból "felesleges volt". Viszont a pattanások teljes mértékben elmúltak.
Ezzel nem azt mondom, hogy a fogamzásgátló mindig megfelelő megoldás, de én rengeteg nehézséget elkerülhettem volna ha előtte nem járok végig egy sor olyan módszert, ami csak rontott az állapoton. Azt is érdemesnek tartom megemlíteni, hogy a pl a roaccutan mellékhatásai sokkal súlyosabb tüneteket is idézhetnek elő, pl májelégtelenséget.
Mindenképp konzultálj bőrgyógyásszal, ha ő úgy gondolja, hogy szükséged lehet rá akkor sem fog felelőtlenül gyógyszert felírni, vizsgálatokra küld majd, hogy megbizonyosodjanak, hogy a gyógyszer nem veszélyezteti az egészségedet.
Szóval támogatom az ötleted, érdemes megkérdezni és kipróbálni, ha körültekintően és orvosi segítséggel jársz el.
21L
A fogamzásgátló csak a tüneteket kezeli, az alap betegséget nem oldja meg. Ha a pattanásaidat hormonális probléma okozza, akkor arra nem fogamzásgátló, hanem célzott hormonkezelés a megoldás.
Ha csak ezért kezded el szedni a fogamzásgátlót, akkor az abbahagyást követően a probléma, gyakran még súlyosabb tünetekkel újra elő fog jönni, sőt ha a hormonháztartásodat nem szedik rendbe, akkor a későbbiekben nagyon komoly nőgyógyászati problémákra vagy akár meddőségre is számíthatsz.
Ha nem akarod teljesen tönkrevágni a szervezetedet, akkor először rakasd rendbe a hormonháztartásodat és csak utána gondolkodj azon, hogy a későbbiekben fogamzásgátlót szedsz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!