Olyan kérdésem, lenne, hogy a kémia tanárnőm mondta, hogy ha sok sárgarépát eszünk, akkor attól a bőrünk barnulhat. Ez Igaz?
Az előzőek jól mondják, könnyebben fogsz barnulni tőle. Próbáld ki a karotinos naptejeket is és nyáron legyél sokat a napon. Nekem is hófehér bőröm van, de gyönyörűen barnulok tőlük. Egyébként a sok répafogyasztástól, csak úgy, mint bármilyen ételtől, amiben sok a karotin (pl sütőtök, uborka, sárgabarack, paradicsom), besárgulhat a bőröd, ezt karotinodermiának nevezik, amit hiperkarotinémia okoz(túl sok karotin a véráramban). Ilyenkor az arc egyes részei, a tenyér és a talpak narancssárgák lesznek, de egy kiegyensúlyozott táplálkozású felnőttnél ez a veszély nem áll fent.
Ha szeretnéd, hogy a karotin jobban felszívódjon a szervezetedben, akkor a kiválasztott zöldséget párold meg egy kis vajon, mert a karotin zsíroldékony, így könnyebben fog tudni felszívódni.
max ha mindennap zabálsz répát,jó sokat de akkor is csak narancsos színed lesz. én kiskoromba a sárga tököt ettem 2 pofára és besárgultam tőle elvileg:D
a karotin miatt sárga pl a répa és a tök is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!