Hogyan lehetne igazi régi fajta házi szappant főzni régi sváb, német recept alapján?
A dédszüleim még annak idején foglalkoztak szappanfőzéssel, de sajnos már nem élnek és nem tudom megkérdezni őket. Tudna valaki adni egy régi receptet esetleg az ő nagyszüleitől, dédszüleitől, akik svábok, németek voltak és főztek régen szappant?
Nagyon örülnék, ha tudna valaki segíteni! :D
Lehet, hogy ez nem sokat segít, mert ez a modern szappanfözésröl szól, de azért ide teszem a készítés módját. Sajnos ez az oldal csak németül van meg.
Konkrétan sváb receptet nem tudok (pedig én is sváb vagyok :P), de eredetileg a házi szappanokat faggyúból, pl disznóvágásnál visszamaradt zsírból készítették.
Csinálhatsz te is házilag, nem kell feltétlenül ennyire régi szokáshoz visszamenni, bár mi most vágtunk épp disznót, szóval küldhetek némi maradék zsírt, ha kell :D na de készíthetsz más növényi olajokból is, pl olíva olaj, kókuszolaj, kakaóvaj stb, és NaOH kell még hozzá (KOH, ha folyékony szappant szeretnél). Na most én szerencsés vagyok, mert mikor kitaláltam, hogy házilag akarok szappant csinálni kiderült, hogy apum egy 25 kilós NaOH-s zsákot őrizget a pincében, szóval azt nekem nem kellett beszerezni, de egyébként eddig csak netes rendelést láttam. Gyógyszertárban kerestem még, de ott nem adtak. Pár hasznos link:
[link] <-- ennek a webáruháza nagyon jó
[link] <-- ez pedig egy kalkulátor, amivel ki tudod számolni, hogy X és Y mennyiségű olajokhoz mennyi NaOH szükséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!