Intenzív, élénk festett vörös hajú lányok, nők! Ti hogyan ápoljátok a hajatokat, hogyan őrzitek meg a színét a hónap végéig?
Mindenféle praktikára kíváncsi lennék.
Én színvédő sampont, balzsamot alkalmazok, csak 4-5 naponta mosom a hajamat (szerencsére nem könnyen zsírosodik), de 2-3 hét után muszáj rászíneznem, hogy megmaradjon az intenzív színhatás, mert egyszerűen fakó lesz.
Utánszínezésre ALfaparf - Jeans Colort használok.
A hajam elég hosszú, hátközépig ér, és a legnagyobb probléma vele, hogy a felétől kezdve jobban fakul. Tehát amikor a tetején még szép színe van, az alján már fakó. Ezt persze könnyű elrejteni kontyokkal pl., de nem szeretném folyton rejtegetni, inkább arra lennék kíváncsi, hogyan tudnám megőrizni a színét :)
Ennek az az oka, hogy valószínűleg az elején, amikor festeni kezdted nem ápoltad helyesen, vagy az alját már túl sokszor festetted át, vagy egyszerűen ott jobban károsodott valamitől a hajad. Ugyanis ennek egyetlen oka van: sérült a kutikula és ezért a hajfesték pigmentek könnyen kihullanak belőle. Ez a fajta fakulás kizárólag az egészségtelen, száraz, sérült, töredezett hajra jellemző, normális esetben minél többször fested át a hajat (és ugye a végét már többször átfestetted), annál több pigment halmozódik föl, és az szokott a probléma lenni inkább, hogy a helytelen hajfestés következtében besötétedik az alja...
A vörös pigment egyébként kisebb, mint a barna, vagy a többi, ezért annál könnyebben előfordulhat ilyen.
Hosszabb távon egyrészt vágatnod kéne az egészségtelen részből, másrészt SOHA TÖBBET NE FESD ÁT festékkel, csak frissítsd fel a színt: a tövét fested, aztán a hatóidő lejárta után kis vízzel felhigítod, és azzal a festékes trutyival átmosod az egész hajad, mint a samponnal, majd 10 percig rajtahagyod. A vörös hajnál nagyon fontos, hogy így csináld!!!! Így, mivel higított, ezért nem nyitja olyan agresszíven meg a kutikulát az ammónia, illetve nem szívja ki újra és újra a hajadat a fstékben lévő hidrogén peroxid. A haj nem élő anyag, nem tud regenerálódni, nem lehet vele megcsinálni azt, hogy újra és újra kémiailag felnyitod a szerkezetét, majd visszazárod, majd megint felnyitod, mert nem tud már utána ugyanúgy visszazáródni! Nem a hajfestés károsítja amúgy a hajat, hanem az, ahogyan festik! Csak egyszer szabadna befestened a hajad minden részét, utána csak emulgeálod a többi részt...
Szóval ha ezt a jövőben betartod (könnyű lesz: ne egy egész tubus, csak egy fél vagy harmad mennyiséget keverj be, és akkor nem esel kísértésbe), akkor a jövőben mégegyszer nem jutsz el idáig, és ami már most nő hajad, az egészséges lesz.
Utólag annyit tehetsz, hogy hajfestés után használj olyan hajápolókat a hajad aljára, amiket nem kell kimosni. Lehetőleg szilikontartalmú hajvégápolót használj, ez bevonja, lezárja a hajad, amire az már önmagától nem képes, mert halálra kínoztad, így nem jön majd ki belőle a szín. Ne használj egyáltalán hajsütővasat vagy hajvasalót, mert az viszont tilos a szlikonnal kezelt hajon (megolvad, beleolvad a hajba). Fújós hajvégápolóval, akár naponta-kétnaponta átfújhatod a hajad!
Szia!
Először is köszönöm szépen a részletes válaszodat, nagyon segítőkész volt.
A probléma az, hogy nem otthon festem a hajam, hanem fodrásznál. Ráadásul nem is Magyarországon élek, így ezt nehéz lesz elmagyaráznom a fodrásznak (nem beszélem igazán az ország nyelvét). De lehet, hogy ha elmondom neki magát a problémát, akkor tudni fogja, mi a teendő.
A hajamat illetően: 5 éve vágattam le, szinte tövig, mert csúnya volt. A hajam állapota jó, nem töredezett, és soha életemben nem volt száraz (régebben inkább zsíros jellegű volt, de a festékkopás miatt hozzászoktattam magamat a 4-5 naponta történő hajmosásra, azóta nem olyan gyorsan zsírosodik, normálnak mondanám. Ismétlem, száraz soha nem volt). Minden hónapban vágatok belőle 1 centit a végéből!
A jó állapotú és nem töredezett haj nem az én véleményem, több fodrászt is kérdeztem, hogy vágatni kellene-e belőle, rossz állagú-e, de mind (2-3) azon a véleményen volt, hogy átlagos, egészséges! Ha magam megnézem a hajvégeimet, szinte alig látok rajtuk törést egy hónap után. Nem értem.... :/
Ez a fakulás nem is tudom, mióta tart. Egyszer le volt szívatva, talán azóta.
Amikor befestem a hajam, egyenletesen fogja be a festék, viszont pár mosás után nem egyenletesen kopik.
Amit még érdemes tudni, hogy gyakran változtatom a vörös árnyalatát: sötétvörös, élénk piros, ciklámen, narancssárga...minden voltam már.
Ja és mégvalami: soha nem sütöm, vasalom a hajam, utálom mindkettőt. Szárítani szoktam, de azt sem mindig.
Gliss Kur hajregeneráló fújós olajat használok, törölközőszáraz hajon, ezzel fésülöm ki, valamint ha kócosabb a hajam, szintén befújom, mert így mindig simán ki tudom fésülni. Az aljára többet szoktam kenni, mint máshova.
Konkrétan ezt használom: [link]
Szia!
Én is sokáig vörösre festettem a hajam. Az a tapasztalatom, hogy festék függő. Mikor méregdrága féria boosterrel festettem, teljesen kiszívta az életet belőle. Egy idő után áttértem a garnier lilás vörösére. Évekig festettem,nem volt különösebb probléma. Szép volt, ápolt volt,úgy hullott, amennyire még nem kóros. Szerintem -és ez csak az én elméletem- az intenzivebb vörös szinek eléréséhez több hidrogént kell a hajfestéknek tartalmaznia, mig egy sötétebb árnyalatnál ez az arány kisebb. Ergo a hidrogén szép lassan széteszi a hajvégedet. Mikor kiszőkitettem a hajam, nekem akkor volt ilyen problémám a hajvégeimmel. Annyira elroncsolódott a haj, hogy nem hatott semmi, se festék, se csodapakolás. Egy megoldás van rá, hogy levágod.
Mióta hennát használok (nem a Berni-antalvali féle méregdrága hennaport és indigót, hanem herbul hennát), azóta nincs elgyötörve a hajam. Nem fakul ki, ami nagy szó mert 2 naponta mosom, és tudjuk hogy egy vörösre festett hajnál ez mit jelent. Egyszerüen lenől. És akor újra felkenem a sárbúrát 45 percre. Nézz utána, próbáld ki.
U.i:én nem tartottam 3 hónapos türelmi időt a kémiai festék és hennázás között.
Neked is köszönöm a válaszodat!
Én is gyanítom, hogy a szőkítés óta viselkedik így a hajam - bár tapintásra jó az állaga, de mégis ledobja a festéket a vége.
Festékből nem tudom milyet használ most a fodrászom, otthon Bes-t, Wella Kolestont és Londát használtunk, itt kint gőzöm nincs, mit használ (a magyarországiak mind fodrászkellékes cuccok voltak, akkor is, ha otthon festettük. nem bolti, előrekész dolgok.)
Neked is köszönöm!
Törölközővel szoktam dörzsölni, és vizesen fésülgetni is, ezt akkor elkerülöm. Nézek fából készült fésűt is, hátha :)
A rendes alfaparfot tudom, hogy 2 az 1-ben kell keverni, viszont amit használok, az egy bemosó-hajpakolás, sok vitamint tartalmaz (samponnal keverve kerül fel a hajamra, ammóniamentes, nem tartós) :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!